A Max Planck Intézet MI-algoritmusa képes értékelhető, megfelelő felbontású képeket készíteni azokból a felvételekből, amelyek a Hold felszínének a napfénytől örökké elzárt mélyedéseiről készülnek.

A göttingeni Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPS) munkatársai egy olyan új, mesterséges intelligenciára épülő megoldást mutattak be, amelynek segítségével lehetővé válik a Hold árnyékban lévő krátereinek leképezése. A HORUS (Hyper-effective nOise Removal U-net Software) néven hivatkozott gépi tanuló algoritmussal egy olyan képalkotó programot valósítottak meg, amellyel minden eddiginél nagyobb felbontásban lehet majd feltérképezni a sötét krátereket.

Az AI News beszámolója szerint az új megoldás révén eddig 17 ilyen szabályos alakú bemélyedés sikerült ábrázolni a Hold déli sarkvidékén. A dolognak azok a részben már igazolt feltételezések adnak különös jelentőséget, amelyek szerint sok ilyen kráterben található nagy mennyiségű vízjég. Ezeknek a helyeknek bizonyos részét soha nem éri napfény, mivel a lapos beesési szög miatt nem hatolhat le a fenékre, az "örök éjszakában" pedig olyan hideg van, hogy a fagyott víz évmilliókig megmaradhat.

Nem fognak elbotlani az űrhajósok

A szoftver több mint 70 ezer kalibrációs képet használ, amelyeket a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter űrszondája készített a Hold sötét oldalán. A program képes csökkenteni a gyenge fényviszonyok miatt keletkező, nagy mennyiségű zajt, ezen kívül pedig figyelembe veszi a szonda pályájára vagy akár a kamera hőmérsékletére vonatkozó információkat is.

A HORUS ezzel képes kiszűrni a megfigyelés pontatlanságaiból és a vizsgálathoz használt technológia korlátaiból származó hibák jelentős részét, ezáltal pedig megkülönböztni a felvételeken szereplő tényleges geológiai jellemzőket. Az MPS modelljének segítségével a kutatók körülbelül 1-2 méteres képpontonkénti felbontást érhetnek el, ami ötször vagy akár tízszer magasabb a korábban elérhető bármelyik kép felbontásánál.
 

Balra az űrszonda egyik felvétele, jobbra az MI által feljavított kép

forrás: mps.mpg.de


A hírek szerint az MPS által leképezett 17 kráter közül 3 a NASA 2023-ra tervezett Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER) missziójában is érintett, melynek során a Déli-sark közelében egy 93 négyzetkilométeres területet vizsgál majd át az illékony anyagok után kutató holdjáró. A küldetés előkészítése során a HORUS felhasználásával  próbálnak meg képet alkotni a lehető legtöbb, folyamatosan árnyékban lévő régióról.

A kutatók szerint az új algoritmus segítségével ma már sokkal jobban meg lehet érteni az ilyen területek geológiáját, mint korábban, másrészt meg lehet könnyíti a roverek vagy űrhajósok útjban álló esetleges akadályok és veszélyek azonosítását is. Erre szinte azonnal lehetőségük is lesz, miután a mostani publikációban bemutatott képességek átfogó gyakorlati alkalmazásra kerülnek.

Cloud & big data

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.