Szerintük is egyre több a gépek által gyártott, alacsony minőségű tartalom, miközben az igazságot a generatív mesterséges intelligenciára mutogatva söprik le az asztalról. Kérdés persze, hogy a Google saját magára miért nem vonatkoztatja ezeket a megállapításokat.

A generatív mesterséges intelligencia eltorzíthatja a "társadalmi-politikai valóság vagy a tudományos konszenzus kollektív megértését”, sőt gyakran már most is pontosan ezt teszi – olvasható abban a tanulmányban, amelyt a társaság DeepMind MI-kutató laboratóriuma, a Jigsaw biztonsági agytröszt és a Google.org jótékonysági szervezet munkatársai jegyeznek. A 404 Media által szemlézett dokumentum érdekessége nyilvánvalóan az, hogy a Google az egyik legnagyobb szereplő a mesterséges intelligencia fejlesztésében, telepítésében és népszerűsítésében, ráadásul maga is hajlamos félig kész, hibás vagy felesleges termékekkel előállni ezen a területen.

A tanulmány mindenesetre bemutatja a generatív MI-eszközökkel való visszaélések különböző módozatait, ehhez pedig közel 200 olyan incidens elemzését végzi el, ami 2023 januárja és 2024 márciusa között jelent meg a médiában vagy kutatási anyagokban. A kutatók megismétlik azt az egyre gyakrabban hallható figyelmeztetést, hogy az új technológia gyors ütemben teszi tönkre a online információs teret a hibás vagy hamis tartalommal, és a felhasználók nagy többsége is arra használja ezeket a szolgáltatásokat, hogy a mesterséges intelligenciával létrehozott szövegekkel, képekkel és videókkal "elmossa a határt a hitelesség és a megtévesztés között".

A legfontosabb következtetés ezúttal is hiányzik

Ahogy írják, a valós visszaélések esetében is az "emberi hasonlatosság manipulációja" és a bizonyítékok hamisítása a legelterjedtebb taktika: ezek többsége a közvélemény befolyásolásában, átverésekben és a haszonszerzésre irányuló csalásokban nyilvánul meg. A generatív MI-rendszerek ráadásul egyre fejlettebbek, egyre könnyebben hozzáférhetők, és a használatuk sem igányel különösebb technikai szakértelmet igényelnek. A kutatók szerint ez túlterheli az embereket a hamisítványok megkülönböztetét célzó ellenőrzésekkel, az alacsony minőségű szintetikus tartalok tömeggyártása pedig szkepticizmust kelt a digitális információval szemben.

A dokumentum felidézi például azokat az eseteket, amikor "magas rangú személyek" úgy voltak képesek kimagyarázni a rájuk nézve kedvezőtlen bizonyítékokat, hogy azokat biztosan mesteséges intelligenciával generálták – ezzel pedig igen költségessé teszik a bizonyítást is, lerontva annak hatékonyságát. A kommentárok azonban felhívják rá a figyelmet, hogy a jelentést olvasva a csalás a technológia "rendeltetésszerű alkalmazásának" tűnik, hiszen az emberek arra használják az ilyen eszközöket, amire azok alkalmasak. Hogy mi másra jók még, az egyelőre nem teljesen világos, miközben a Google és más cégek is kényszeresen integrálják őket a termékeikbe.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.