Folyik a nagyhatalmak versenyfutása a mesterséges intelligencia terén. Egy tanulmány szerint azonban egyelőre nagyobb a várakozás, mint a fejlesztéssekkel nyerhető valós előny.
Hirdetés
 

Kína és az Egyesült Államok is gőzerővel dolgozik azon, hogy a mesterséges intelligenciát (MI) a hadi potenciálja növelésének szolgálatába állítsa. Egy tanulmány szerint azonban a várakozások túlzónak tűnnek. A Georgetown Egyetem három kutatója megvizsgálta, hogyan áll a nagyhatalmi vetélkedés, és kinél van az előny.

Az MI mint a fegyverkezési verseny egyik fontos terepe régóta terítéken van. Erről szól a hatalmas adatbázisok építése éppúgy, mint a szuperszámítógép-verseny.

A többtől még nem lesz valaki erősebb

A kutatók megvizsgálták azt is, hogy Kína, amely hatalmas adatkészlet fölött rendelkezik, és szinte korlátlanul gyűjthet személyes, vállalati és kereskedelmi adatokat, egyértelműen előnyben van-e a világ más hatalmaihoz, például az USA-hoz képest. Ha az adat a MI korszakának az olaja, akkor Kína ennek a világnak a Szaúd-Arábiája – idézik a szerzők egy szakértő megállapítását.

A tanulmányuk szerint azonban a képlet nem ennyire egyszerű. Annak meghatározásához, hogy melyik ország van ezen a területen előnyben, közel sem elegendő, ha megnézzük, melyik hatalomnak áll rendelkezésére több nyers adat. A pontosabb képhez meg kell vizsgálni az adatok lehetséges alkalmazási területeit – jelen esetben azt, hogy milyen katonai célokra használhatók.

Éppen ezért fontosabb például, hogy melyik országban halad gyorsabban az egyes alkalmazási területek adatainak átfogó digitális tárolása, tisztítása, címkézése és optimalizálása a gépi tanulási algoritmus tanításához. Az ilyen jó minőségű és pontos adatkészletekkel lehet aztán prototípusokat előállítani, amiket már egyszerűbb lesz valós alkalmazásokká konvertálni.

Kína ebből a szempontból viszont nincs előnyben. Bár az állam számára szinte korlátlanul rendelkezésre állnak a civil szférából gyűjtött adatok, azok katonai MI-fejlesztéseknél kevésbé relevánsak. A katonai MI-alkalmazások adatigénye ugyanis erősen környezetspecifikus (ami nagyon sok civil MI-fejlesztésre is igaz persze), így hiába áll rendelkezésre számolatlanul például önvezető járművekből szerzett információ, azoknak egy jelentős részével a katonai fejlesztések (például a harckocsik irányítása a harctéren) semmit sem tudnak kezdeni.

A big datával kezdődött...

Kína az évtized közepe óta erősen koncentrál az adattudományokra, beleértve a big datát és az MI-t is. Ennek szellemében módszeresen hozza létre az egyes szektorok hatalmas adatgyűjteményeit. Az amerikaiak ebben némileg lemaradtak, a hadseregnek ugyan van MI-stratégiája, de például annak kulcsfontosságú eleme, a hányatott sorsú JEDI projekt sem indulhatott be, mivel a közbeszerzési tenderen vesztes Amazonnak sikerült megakasztania a folyamatot.

Ezzel együtt sem lehet azt mondani, hogy jelen pillanatban bármelyik nagyhatalom előnyben lenne az MI hadászati alkalmazásában, bár részsikerek kétségtelenül vannak. A Pentagon például azon dolgozik, hogy már jövőre egymásnak ereszthessenek MI-vezérelte drónokat és profi vadászpilótákat, de kísérleteznek a kézifegyverek hatékonyságának javításával és az idegen-barát felismerő rendszerek MI-vel történő felokosításával is.

Mindezzel együtt ma nem látható, hogy bármelyik nagyhatalom szemmel látható katonai előnyökre tett volna szert az MI-vel kapcsolatban. Míg Kínának kétségtelenül sok lehetőséget adhat, hogy hatalmas adattömegen ül, egy sor olyan új technológia készülődik, amely kisebb tanuló adatbázisokkal is képes hatékony MI-t fejleszteni.

Piaci hírek

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.