Az amerikai hadsereg által tesztelt új kézifegyver csak akkor tüzel, ha a szoftvere úgy értékeli, hogy el is fogja találni a célpontot.
Hirdetés
 

A Military.com január végén közölt riportot arról egy új technológiáról, amelynek értékelése jelenleg is zajlik a következő generációs kézifegyverek bevezetését célzó Next Generation Squad Weapon (NGSW) programban. A SIG Sauer és az izraeli Smart Shooter együttműködésében fejlesztett technológia ezen belül a tűzvezető rendszerek megújítására pályázik egy futurisztikus megoldással, amelyet a beszámoló szerint akár 2023-ban gyártásba is küldhetnek, ha pozitív döntés születik vele kapcsolatban. A hadsereg célja nyilvánvalóan a fegyverek hatékonyság növelése, amit a mesterséges intelligenciára épülő SMASH Fire Control System kétféleképpen is támogat: egyrészt javítja a lövések pontosságát, másrészt ezt olyan módon teszi, hogy pontatlan lövésekre nem is pazarolja a lőszert.

A cikk szerint a SMASH a fegyverekre szerelt optikán keresztül lehetőséget ad rá a lövésznek, hogy nappali vagy akár éjszakai fényviszonyok között a megfelelő gomb lenyomásával célpontot keressen, amit az alkalmazott képfeldolgozó rendszer azonosít, illetve a gomb felengedésével rögzít is. Innentől aktiválható a fegyver lényegi funkciója: a folyamatosan az álló vagy mozgó célpontra tartott fegyver az elsütőbillentyű folyamatos működtetése mellett is csak akkor tüzel, amikor a szoftver értékelése szerint valóban célra tartják, vagyis egy küszöbérték fölé emelkedik a találat valószínűsége.

A célpont hirtelen elmozdulásait természetesen a lövésznek kell lekövetnie, de a mesterséges intelligencia által vezetett irányzék a cél külön megjelölésével ebben is a segítségére van, és a fegyver csak akkor adja le a következő lövést, amikor ismét a megfelelő vonalba került. A kisegítő funkció bármikor ki- vagy bekapcsolható, hiszen közeli célpontok vagy gyors reakciók esetében a SMASH rendszer már nem bizonyulna hasznosnak. A Military.com a Smart Shooter képviselőjét idézi, aki szerint az új eszköz használatának elsajátítása mindössze néhány percet vesz igénybe.

Van, akit nyugtalanítana egy arcfelismerő gépkarabély

Az izraeli fejlesztők partnere, a SIG Sauer annak a néhány szállítónak az egyike, amelyeket a hadsereg kiválasztott a műlt nyáron indult NGSW program legutolsó körében az aktuálisan használt gyalogsági kézifegyverek helyébe lépő, újabb modellek prototípusainak fejlesztésére. A cég szerint a SMASH rendszerrel felszerelt M4A1 és M249 modellekkel az aprólékos teszteket követően már három év múlva, 2023 első negyedévében elkezdhetnék felszerelni a harcoló egységeket. Persze eközben a programban résztvevő többi gyártó is a saját megoldásait promotálja: ezek között a korábbi hírek szerint vannak másféle, ugyancsak automatizált tűzvezető rendszerek, sőt még arcfelismerő szoftvert alkalmazó eszközök is.

A kiírás alapján az új készségeknek a 600 méterre vagy annál messzebb lévő célpontok gyors befogásában kell eredményeket felmutatni, miközben nem csökkenthetik a közeli célpontok elleni hatékonyságot. A fenti határidő azért is fontos, mert a hadsereg az eredeti tervek szerint akkorra már több ezer új fegyvert telepítene félautomata és automata változatokban. A beszámolók ennek kapcsán kiemelik, hogy az új technológiák, mint például az arcfelismerő rendszerek, nagyon hasznosak lehetnek mondjuk a civil áldozatok számának csökkentésében. Ennél is több kérdést vet fel azonban a rendszerek hatékonysága, a fejlesztések iránya, és egyáltalán azok a kockázatok, amelyekkel a program jelenlegi szakaszában még nem számolnak.

A kép forrása: military.com

Cloud & big data

Ontja magából a Huawei az 5G-s szabadalmakat

Egyelőre még Nokia és az Ericsson rendelkezik alegtöbb bejegyzett 5G-s szabadalommal, de az elfogadásra váró beadványok számából jól látszik, hogy az utóbbi években a kínai vagy dél-koreai gyártók mennyivel aktívabbak voltak ezen a területen.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.