Az Apple várakozásokon felüli eredményekkel zárta legutóbbi pénzügyi negyedévét, de a következő három hónapra nézve már komolyabb problémákkal számol.

Az Apple kedden tette közzé a második naptári negyedévnek megfelelő harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit, amelyekkel ezúttal is sikerült alaposan megfejelnie a befektetők várakozásait. A társaság eladásai éves összehasonlításban 36 százalékkal növekedtek: az iPhone gyártója az április és június közötti időszakra 81,4 milliárd dolláros bevételt és részvényenként 1,30 dolláros profitot jelentett, szemben az elemzők által prognosztizált 73,3 milliárdos forgalommal és részvényenként 1,01 dolláros nettó nyereséggel.

A növekedés motorja ezúttal is az 58 százalékkal bővülő kínai piac volt, ahol nem csak az új 5G-s telefonok fogytak jól, hanem a felhasználók a Mac gépekből, a hordható és otthoni elektronikai eszközökből, illetve a különféle kiegészítőkből is alaposan bevásároltak, sőt a szolgáltatásokból befolyó összegek is rekordot döntöttek. Ez az üzletág egyébként világszinten is remekül muzsikált: a vállalatnak már több mint 700 millió előfizetője van különböző platformjain, a tavalyi harmadik negyedévhez képest pedig a bevételek is harmadával növekedtek.

Úgy tűnik tehát, hogy az Apple eddig sikeresen hárította el a több mint fél éve tapasztalható globális csiphiány hatásait. Bár ezek a mostani jelentés alapján a Mac és az iPad gépek eladásait is korlátozták, az előző negyedévben a társaság még 3-4 milliárd dolláros kiesésről beszélt, most viszont arról számolt be, hogy az elmaradó bevételek az optimista becsléseknél is alacsonyabbak voltak. Hogy a befektetők mégsem tapsoltak örömükben, annak az az oka, hogy a következő, negyedik pénzügyi negyedévben ennél súlyosabb problémákra számítanak.

Nem lesz drágább, csak nem lesz belőle annyi

Az Apple legfontosabb terméke, az iPhone eddig kiválóan teljesített, köszönhetően az új 5G-s modelleknek és annak, hogy azok nem a megszokott ütemben kerültek a piacra, így ezúttal a második naptári negyedév eladásaira is komoly hatással voltak. A keddi tájékoztatás szerint azonban a július és szeptember közötti időszakban, bár akkorra is stabil, kétszámjegyű növekedést várnak, biztosan nem sikerül majd megközelíteniük a mostani 36 százalékos eredményt.

A vállalat pénzügyi igazgatója szerint ez részben az árfolyamhatásoknak lesz köszönhető, részben pedig annak, hogy a szolgáltatások növekedési rátája mérséklődik a világjárvány enyhülésével. Ezeknél is fontosabb dolog lehet azonban, hogy érezhető fennakadásokat jósolnak az ellátási láncokban, amelyek ezúttal elsősorban az iPhone-ok szállítását érinthetik. Bár a problémákat Tim Cook vezérigazgató sem részletezte, mindenképpen beszédes dolog, hogy a csiphiány enyhülésével vagy az október-decemberi negyedévvel kapcsolatban nem volt hajlandó semmilyen előrejelzést adni.

Cook szerint egyébként a szállítási díjak mindenhol növekednek, és ezekre a cég jóval többet fizet ki, mint amennyit fizetni szeretne, de a csiphiánnyal a későbbiekben nem jár majd együtt a komponensek árának további emelkedése. Összességében azt valószínűsíti, hogy ezek az árak inkább lefelé indulnak el, de a csipek és más alkatrészek semmiképpen sem hajtják felfelé a költségeket. Bár egy ideje már sehol sincs szó arról, hogy az Apple túlságosan az iPhone-ra támaszkodna, a cég bevételeinek majdnem felét még mindig ez a termékkategória hozta, így kérdés, hogy a következő negyedévben sikerülhet-e ismét túlteljesíteni az elemzők ezúttal 26 százalék körüli növekedési elvárásait.

Piaci hírek

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.