A közel két hetes WCIT világkonferencia résztvevői új megállapodást készítenének elő a nemzetközi telekommunikáció szabályozásának legfontosabb kérdéseiben.
A Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union - ITU), az ENSZ egyik szakosodott ügynöksége még 2010-ben döntött róla, hogy 2012 decemberében világkonferenciát hív össze Dubajba a Nemzetközi Távközlési Szabályozás (International Telecommunication Regulations - ITR) felülvizsgálatára, amely eredetileg egy 178 állam által aláírt 1988-as egyezmény keretei között a szolgáltatások nyújtására és működtetésére vonatkozó általános elveket rögzíti. Az ITU ma már 193 taggal rendelkezik, akik a 2010 óta folyamatosan zajló régiós előkészítő megbeszélések nyomán vitatják meg az eltérő koncepciókat.

Önjelölt szabályozók  A World Conference on International Telecommunications (WCIT) néven rendezett esemény a terveknek megfelelően december 3-án kezdődött el, legtöbb vitát kavaró kérdése pedig az internet ellenőrzése, illetve – a kritikusok szerint – az ellenőrzés centralizált ENSZ-fennhatóság alá vonása. Az ellenzők ugyanis, élükön a nagy internetes vállalatokkal, elfogadhatatlannak tartják, hogy a szabályozást zárt ajtók mögött, a nyilvánosság kirekesztésével kedvükre farigcsálják.forrás: itu.int


A Google egy dedikált kampányoldalt is létrehozott a WCIT kapcsán, ahol a felhívja rá a figyelmet: a tisztán kormányzati résztvevőket felvonultató ITU nem a megfelelő fórum a világháló jövőjének meghatározására, különösen, hogy a szervezeten belül 42 ország jelenleg is aktívan cenzúrázza az internetet. Ilyen például az Egyesült Arab Emírségek, ahol újabban a politikai vezetőket inzultáló vagy be nem jelentett demonstrációra szólító online tartalmakat már börtönnel is büntethetik.

Ötletekből nincs hiány  Arról a legtöbb forrás beszámol, hogy a konferencia egyik legfontosabb témája az Oroszország és néhány afrikai állam javaslata, amely az IP-címek és tartománynevek elosztását felügyelő Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) és más, jellemzően amerikai székhelyű csoportok hatáskörét nyirbálná meg – a részletekért a WCIT tárgyalásainak átláthatóságáért életre hívott WCITLeaks weboldalon is érdemes körülnézni, bár az ITU hétfőn már bejelentette, hogy hiánytalanul közzéteszi a rendezvény dokumentumait.forrás: itu.int


Egy másik, Indiához és ugyancsak afrikai, valamint közel-keleti országokhoz köthető indítvány azt tenné lehetővé, hogy az operátorok díjakat szedjenek a tartalomszolgáltatóktól, így például a Facebooktól vagy a YouTube-tól, hogy az irányukból érkező adatforgalmat a nemzeti határokon belül kiszolgálják. Erre az indoklás szerint azért volna szükség, mert a mobil készülékeken keresztül a videófolyamok és más források egyre nagyobb terhelést jelentenek a hálózatoknak, szükségessé téve a folyamatos fejlesztéseket.

Tartózkodó EU  Az Európai Unió összes országa szavazó tagja az ITU-nak, az Európai Bizottság pedig szavazati joggal nem rendelkező ágazati tagként vesz részt munkájában. Bár az ITR a belföldi távközlési szolgáltatásokra nem vonatkozik, vannak olyan elemei, amelyek közvetlenül érintik az Unió elektronikus hírközlési keretszabályozását. Az Európai Parlament a múlt hónapban már közölte: nem tartja illetékesnek az ITU-t, hogy egyfajta hatóságként lépjen fel az internetet érintő kérdésekben.

Egyesítik erőiket az online óriások
Kölcsönadná otthoni routerét a kormánynak?

Az EP holland képviselője, Marietje Schaake szerint a digitális szabadságjogok, a szabályozás vagy a gazdasági hatások problémaköre túlmutat a WCIT-n, bár a konferencia megfelelő kísérleti platform lehet azokhoz a hatalmi harcokhoz, amelyek amúgy is egyre élesebben jelentkeznek majd a jövőben.

Jövőre most már tényleg jöhet a Google okosórája

A keresőóriás saját gyártású órájáról évek óta tartó pletykák idén felerősödtek. A legutóbbi értesülések alapján a projekt jól halad, és akár már 2022 tavaszán debütálhat a referenciaként funkcionáló eszköz.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.