A csipgyártó óriásnak sikerült úrrá lenni korábbi készletproblémáin, így gond nélkül tudta teljesíteni a világméretű home office kiváltotta keresletnövekedést.
Hirdetés
 

Hatalmas éves növekedéssel tudta zárni idei első negyedévét az Intel. Az amerikai vállalat jó eredménye részben a globálissá terebélyesedő koronavírus-járványnak köszönhető, de a közeljövő kilátásaival kapcsolatban már nem ilyen pozitív a kép, és leginkább csak a kérdőjelek biztosak.

Az viszont nem kérdés, hogy a gyártó egyelőre lendületben van. Miután a tavalyi második félévben folyamatosan sikerült a várakozásokat meghaladó üzleti számokat szállítani, 2020 első negyedévének jelentésében is csak úgy hemzsegnek a kövér, két számjegyű pluszok.

Vittek mindent, mint a cukrot

A március 28-án zárt periódusban 19,8 milliárd dollárt számlázott az Intel, ami könnyed 23 százalékos növekedést jelent éves alapon. Ráadásul a forgalom nem csak a tavalyi 16,1 milliárdos szintet haladta meg, de jócskán túlszárnyalta az előzetes szakértői elvárásokból számított 18,7 milliárd dollárt is.

Teljesen hasonó, sőt még erősebb tendenciák mutatkoznak a másik kritikus sornál. A nettó profit ugyanis a tavalyi 4 milliárd után 5,7 milliárdra ugrott. A 42 százalékos expanzió egyben azt is jelenti, hogy az Intel idén a korábbinál jobb profitabilitási rátával tudott dolgozni. Az egyszeri tételektől megtisztított mutatók még ennél is kedvezőbben alakultak. A nem GAAP szerint számított egy részvényre jutó nyereség 1,45 dollár lett. Ez 63 százalékkal jobb a tavalyi 0,89-es eredménynél, és még az 1,28 dollárban megjelölt szakértői elvárásokat is könnyedén túlszárnyalja.

Az üzletágak és divíziók közül az Intel szerencséjére pont a két legtöbb forgalmat generáló részleget lehet leginkább dícsérni. Az adatközponti megoldásokért felelős Data Center Group (DCG) gyakorlatilag csak a kötelezőt hozta azzal, hogy 5 milliárdról 7-re hízlalta a bevételeit. A DCG ugyanis az elmúlt években folyamatosan a legjobban teljesítő ága tudott lenni az Intelnek.

A PC-s üzletág ehhez képest szerényebben, 14 százalékkal tudott nőni, ám ez két okból sem lebecsülendő dolog. Egyrészt a Client Computing Group (CCG) lényegesen nehezebb helyzetben lévő szegmensben versenyez, másrészt (egyelőre) az Intel bevételeinek legnagyobb részét szállítja. A három hónap alatt elért 9,8 milliárd dollár nem csupán a periódus végén megugró keresletnek köszönhető, hanem annak is, hogy végre-valahára sikerült úrrá lenni a korábbi időszakot jellemző gyártási nehézségeken, és így a számítógépgyártó partnerek nagy tételben tudták felszívni a készleteket. Ezt a folyamatot még a vírus miatti korlátozások sem tudták érdemben lassítani, mivel a csipek előállítása az egyik legjobban automatizált gyártási folyamat a világon. 

Eddig jó, de mi lesz ezután?

A jelenleg futó második negyedévvel kapcsolatban a cég 18,5 milliárdos bevételt tűzött ki, ami bőven jobb az elemzők által remélt szűk 18 milliárdnál. Az üzemi eredményszintben viszont drasztikus csökkenés látszik. A menedzsment csak 30 százalékos rátát lát elérhetőnek, ami az első negyedév nagyjából 60 százalékához képest szint nullának tűnik és a szakértői elvárásokat is alulmúlja. Az ok az új, 10 nanométeres Tiger Lake csipek érkezése. Ezek az Intel reményei szerint az év végén egy seregnyi debütáló új PC-ben feltűnhetnek, ám a második negyedévet terhelik a gyártási folyamat beindításának tetemes egyszeri költsége. 

Sok más vállalathoz hasonlóan, az Intel sem mert semmit mondani a teljes év kilátásaival kapcsolatban. A koronavírus okozta gazdasági bizonytalanság miatt megjósolhatatlan, milyen negatív hatásoknak lesz kitéve a világ, illetve konkrétan a félvezető-ipar. A befektetők ennek megfelelően inkább a negatívumokra fókuszáltak a negyedéves jelentés kapcsán: a fontos pénzügyi mutatók jelentős javulása ellenére 6 százalékot csökkent az Intel-papírok árfolyama.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.