Ez egyelőre csak koncepció, de a vállalat biztosan nem véletlenül tette az ötletet közszemlére fejlesztői blogján.

Érdekes cikk jelent meg az Intel fejlesztői blogján: a poszt szerint egyszerűsíteni kellene az x86-os architektúrát. Ehhez a legjobb módszer az lenne, ha eltávolítanák a 16 és 32 bites támogatás egyes elemeit. Több mint 20 éves technológiáról van szó, és ma már szinte mindenki a 64 bites architektúrát használja; a Microsoft például leállította a Windows 11 operációs rendszer 32 bites verziójának szállítását – érvel a csipgyártó.

Egy CPU-arcihetektúra mindenek felett

Az Intel ezért egy új, ún. x86S architektúra bevezetést javasolja, amely egyszerűsítené a jövőbeli processzorok tervezését és a PC indítási folyamatát azáltal, hogy a hardverből eltávolítja a 16 bites és a 32 bites támogatás egyes elemeit. Onnantól a CPU-k azonnal x86-64 üzemmódban indulnának.

Ez utóbbi azért előnyös, mert ki lehetne iktatni váltásoknak azt a sorozatát, amin ma egy CPU a bootoláskor végigmegy (pl. 16 bites valós módból 32 bites védett módba, majd 64 bites long módba). A bejegyzéshez tartozik egy terjedelmes white paper is, amiből úgy tűnik, az Intel nagyon is komolyan gondolja a lépést. És bár a változások némelyike meglehetősen drámai lenne, a felhasználók jelentős többsége szinte semmit sem érzékelne belőle, hívja fel a figyelmet a The Register.

Megszűnne a 8086-osoknál bevezetett 16 bites valós mód, a 80286-osoknál használt 16 bites védett mód, kivezetnék a 32 bites nulladik gyűrűt (ez az operációs rendszer terepe), valamint az egyes és kettes védelmi gyűrűt is, mert utóbbiakat a modern szoftverek nem használják. Azok a szoftverek pedig, melyeknek ezekre szükségük lenne (IBM OS/2 vagy Novell NetWare 4) már rég kikoptak, ahogy a DOS vagy a korai Windowsok (Win 9x). Ezek az operációs rendszerek pedig el sem indulnak egy UEFI-s (Universal Extensible Firmware Interface) gépen (a 2010-es évek elején ez váltotta a gépek BIOS-át).

A nulladik gyűrű kivezetése a 32 bites módban azt fogja okozni, hogy nem lehet x86-32-es hipervizort futtatni, de amúgy is mindenki 64 bites módot használ a több memória elérése miatt, írja a The Register.

Az elképzelés szerint az x86-32 mód nem szűnik meg teljesen, továbbra is lehet majd x86-32-es operációs rendszert indítani egy VM-en belül. Emellett továbbra is futtathatók lesznek az x86-32-es bináris programok és alkalmazások is 64 bites operációs rendszeren – már ha az operációs rendszer biztosítja a megfelelő könyvtárakat és API-kat.

Az X86S azt jelenti, hogy megszűnik a 32 bites rendszerek csupasz fémen történő indításának lehetősége. Ezt az UEFI is megszüntette 16 bites operációs rendszerek esetében – és azt sem vette észre senki.

A részletekért érdemes az Intel oldalára lapozni.

Piaci hírek

A MIT-en kitalálták, hogyan tanulhatja meg az MI az állatok nyelvét

Egyelőre nem lesz a mesterséges intelligenciából Dr. Dolittle, de a kísérletek közelebb vihetnek bennünket a természet mélyebb megértéséhez.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.