A legnagyobb hazai távközlési vállalat friss negyedéves jelentése szerint elsősorban a rendszerintegrációs és IT-s szolgáltatásokból származó bevételek ágyaztak meg a tisztességes mértékű növekedésnek.
Hirdetés
 

Vegyesre sikeredett a Magyar Telekom harmadik negyedéve. Miközben a bevételek szépen emelkedtek, a költségek szintén felfelé vették az irányt. A cégtől eltűnt közel százezer hazai mobil ügyfél, ám aki maradt, azok lényegesen többet költött, mint egy évvel ezelőtt.

Pénz beszél

Az üzleti eredmények egyik sarkalatos, ha nem a legfontosabb sora az összbevétel alakulása. Ha ezt nézzük, a cégcsoport kiválóan áll, hiszen nemcsak hogy egészséges növekedést könyvelhetett el az összes üzletág, de a forgalom az előzetes várakozásokat is túlszárnyalta. Az idei harmadik negyedévben 163,8 milliárd forintot számlázott a Telekom, ami (a tavalyhoz képes megváltozott elszámolási standard alkalmazásának hatása nélkül) 5,4 százalékos bővülésnek felel meg éves összevetésben.

A bevétel emelkedéséből minden (még meglévő) divízió kivette a részét. A magasan a legtöbb forgalmat bonyolító mobil szegmens 90,2 milliárdot termelt, ami 5,5 százalékos javulásnak felel meg. Szerényebb, 2,5 százalékos forgalonövekedést ért el az 50,1 milliárd forintot összegereblyéző vezetékes ágazat. A periódus sztárja pedig egyértelműen a rendszerintegrációért és IT-szolgáltatásokért felelős üzletág volt, ahol a kiszámlázott 23,5 milliárd forint közel 20 százalékos éves erősödést jelent. Az elért eredmények értékét növeli, hogy egy évvel ezelőtt még az energiaszolgáltatásból is érkezett több mint 1,3 milliárd forint. Mivel a Telekom tavaly novembertől a jogszabályi változások miatt kénytelen volt kivonulni a lakossági villamosenergia-piacról, így ez a sor értelemszerűen kinullázódott idén.

Ami viszont nem jó hír a befektetőknek, hogy a forgalommal együtt a költségek is megnőttek. Éves összehasonlításban a működési és az adózott eredmény is komoly, 20 százalék feletti romlást mutat, az elért számok pedig elmaradnak az előzetes szakértői várakozásoktól. A cég mindezt nagyrészt az RI/IT szolgáltatásokkal kapcsolatos és készülékértékesítési költségek növekedésével, valamint a magasabb mobilhasználat miatt megemelkedett összekapcsolási díjakkal magyarázta. A működési költségeket felfelé nyomta a személyi jellegű ráfordítások növekedése, ami elsősorban a cégszinten végrehajtott béremelésnek és a magyarországi gyakornoki foglalkoztatási forma változásának tudható be, de nőttek a végkielégítésekhez köthető kiadások is.

A vállalatvezetés az eredmények ismeretében a teljes évre vonatkozóan a tavaly elért 611 milliárd után nagyjából 630 milliárdos árbevételt lát elérhetőnek, az osztalékjavaslat pedig 25 forint. Ez utóbbi a jelenlegi árfolyammal számolva több mint 6 százalékos osztalékhozamot jelent a részvényeseknek.

Kevesebből több

Üzletágakra bontva a hazai eredményeket a mobil szegmens annak ellenére futott jó negyedévet, hogy a tavalyi hasonló időszakban számon tartott 5,4 millió magyar ügyfélből mostanra közel százezer eltűnt. Ez százalékosan nem annyira komoly változás, hiszen mindössze 1,8 százalékos csökkenést jelent. A Telekom ezzel párhuzamosan viszont jócskán növelni tudta az egy előfizetőre jutó átlagos havi bevételt (3446-ról 3720 forintra), ami bőségesen kompenzálta a kicsit zsugorodó ügyfélkör jelentette kiesést.

A vezetékes telefonszolgáltatásra előfizetők tábora szintén csökkent, de ez nem túl meglepő eredmény, hiszen hosszú évek óta ez a folyamat zajlik az egész piacon. A vezetékes internetre, illetve tévére előfizetők száma viszont szépen megugrott, éves összevetésben 6 és 4,9 százalékkal több ügyfélnek van szerződése ilyen szolgáltatásra. A negatív és pozitív változások eredőjéből végül egy szerény mértékű, 1,7 százalékos bevételnövekedés kerekedett ki.

Ahogy már korábban említettük, a rendszerintegráció/IT üzletág dübörgött. A 23 milliárdos magyarországi forgalom leginkább a közszféra számára teljesített megrendeléseknek köszönhető. A Magyar Telekom vezérigazgatója a divízió eredményeit kommentálva megjegyezte, hogy a növekedés most is a nagyértékű, alacsonyabb nyereséghányadú szoftver- és hardverprojekteknek tudható be. Ez természetszerűleg rontotta a nyereségességi mutatókat, ugyanakkor Rékasi Tibor szerint ezek az átlagosnál alacsonyabb nyereséget hozó projektek segítenek a cég számára kapcsolatokat kiépíteni több különböző intézménnyel, ezekből pedig a remények szerint a későbbiekben magasabb nyereséghányadú megbízások is születhetnek.

Piaci hírek

Ritka az olyan magyar, aki nem vásárol neten

Egy friss kutatás szerint már érdemben nem nagyon lehet növelni az online vásárlók hazai táborát.
 
Ha nem sikerül megválaszolni azokat a biztonsági kihívásokat, amelyek az informatikai fejlesztések még mélyebb integrációjával járnak, nem teljesedhet ki a gyártóipar negyedik forradalmát elhozó trend. Lehetőségek és buktatók.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.