Tavaly a korábbi évekhez mérten nagyon szerény mértékben, alig 8 százalékkal nőtt a magyar piac. Egy friss hazai előrejelzés szerint középtávon újra felpöröghet a motor.

A Reacty Digital által készített elemzés szerint 2022-ben nettó 1378 milliárd forint forgalmat bonyolított a hazai e-kereskedelem. Ez összegszerűen szinte megegyezik a GKID múlt hónapban napvilágott adataival, utóbbiban ugyanis 1323 milliárd forintnyi összbevétel szerepelt.

A növekedés ütemét tekintve azonban van némi különbség, az eltérő bázis miatt a Reacty Digital 8 százalékot mutatott ki, míg a GKID 9,9 százaléknyi éves bővülést jelentett. Bármelyiket nézzük, az biztosan kijelenthető, hogy a pandémia alatt rakétázó szektor alaposan lefékezett, jellemzően a világgazdaságban megjelenő negatív hatások (logisztikai problémák, infláció, recessziós félelmek stb.) miatt.

Kevesebbszer, de nagyobb összegekért vásároltunk

A forgalomnövekedés mellett 2022-ben a megrendelések darabszáma némiképp visszaesett – 87 millióról 79 millióra –, ez magasabb átlagos kosárértéket jelent. A fogyasztók tehát a megelőző évnél kevesebbszer, de egy-egy alkalommal nagyobb értékben rendeltek az interneten.

Ami a kedvelt áruféleségeket illeti: a ruházat és kiegészítők termékkategória megőrizte első helyét, a toplista további részén azonban némi átrendeződés figyelhető meg. A lakberendezés kategória a második helyre került, míg a számítástechnika visszaesett harmadik pozícióba a 2022-es árbevételt tekintve. A negyedik és ötödik helyen új kategóriaként – köszönhetően a 2022-es jelentős növekedésnek – az élelmiszer, illetve a játék és ajándék szerepel.

A szállítás tekintetében továbbra is a futárszolgálattal való kiszállítás a legnépszerűbb kínált metódus, tízből kilenc webáruház biztosítja a vásárlói részére. Jelentősen emelkedett azonban a csomagautomatás átvételt kínáló webshopok aránya, 2022-ben már tízből három helyen választhatta ezt a módszert az online vásárló.

Középtávon tovább szalad a szekér

A Reacty Digital középtávú előrejelzése alapján a magyar e-kiskereskedelmi forgalom az optimista becslés szerint 2027-re akár megkétszereződhet, ehhez azonban nagyon sok szempontnak kell egyszerre teljesülnie. A pesszimista előrejelzés is másfélszeres növekedést mutat, reálisan szemlélve pedig várhatóan ezen két határérték közötti lesz a forgalomnövekedés öt éven belül. 2023-ban azonban a kutatócég inkább stagnálásra, vagy reálértéken nézve akár csökkenésre számít.

A közeljövő kihívásai közé tartozik, hogy a magyar piacon egyre több külföldi szereplő jelenik meg és az eddigi tapasztalatok alapján a jól felépített és kiforrott üzleti stratégiák által, valamint az európai raktárakból történő kiszolgálással sikeresen tudnak érvényesülni. A fogyasztók sok esetben nincsenek is tisztában azzal, hogy valójában külföldi üzemeltetőtől vásárolnak, de a Reacty felmérése szerint nem is feltétlenül fontos ez számukra, inkább a magyar nyelvű weboldalhoz, illetve az ügyfélszolgálathoz ragaszkodnak. A nemzetközi szereplők megjelenésével egyre telítettebbé válik a magyar online piac, a hazai webáruházaknak viszont csak töredéke értékesít határon túlra és nyit ezzel új fogyasztói rétegek irányába.

Konzumer tech

Minden bitcoinos tranzakció felszippanthat egy úszómedencére való vizet

A kriptovalutához kapcsolódó vízfelhasználás egy friss tanulmány szerint 166 százalékkal emelkedett 2020 és 2021 között, az átmeneti visszaesést követően pedig 2023-ban is új rekordot dönt majd.
 
Ez a kkv-k problémája világszerte. A megoldásszállítók pedig rendszer a széttagoltságra, a sok egyedi igényre, és az ebből eredő magas fejlesztési és támogatási költségekre panaszkodnak.

a melléklet támogatója a Yettel

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.