Az IBM felvásárolta a SoftLayer felhőszolgáltatót. Bár a vételár nem nyilvános, több forrás is úgy értesült, hogy 2 milliárd dollárt fizetett az IBM.
Az IBM május 4-én jelentette be, hogy felvásárolja a SoftLayer Technologiest, a világ egyik legnagyobb, magánkézben lévő felhőszolgáltatóját. A dallasi székhelyű cég az Egyesül Államokban, Európában és Ázsiában lévő adatközpontaiból mintegy 25 ezer ügyfelét szolgálja ki. Ügyfeleinek többsége kisebb cég – népszerű például a startupok körében, sőt külön inkubációs programja is van –, de partnerei között már olyan nagyvállalatok is vannak, mint az AT&T. Elsősorban IaaS szolgáltatást kínált, de menedzselt hostingot és dedikált szervereket is kínált.

A 2005-ben alapított cég nem tőzsdei vállalat. 2010-ben a mintegy 6 milliárd dollár tőkét kezelő GI Partners magántőke-befektető társaság szerezte meg a többségi tulajdonát. (Érdekesség, hogy a GI Partners befektetési portfóliójában kaliforniai pincészet éppúgy található, mint áruházlánc vagy telekommunikációs cég.)

A növekedés motorja lesz?   IBM közleményében kiemeli, hogy az akvizíció révén egyesíteni kívánja a SoftLayer nyilvános felhőszolgáltatásaihoz való hozzáférés egyszerűségét a nagyvállalati rendszerek megbízhatóságával. Mindenesetre a SoftLayer az IBM SmarCloud portfólió része lesz, amelynek erőteljes növekedését várja a cég: 2015-re 7 milliárd dollár bevételt várnak ettől az üzletágtól.

Ehhez a hagyományos nagyvállalati ügyfélkörét kevésnek gondolhatta az IBM, ám a SoftLayer megszerzésével most nyitni tud a kisebb vállalatok felé is.

A cégért állítólag többen is versenybe szálltak, a Bloomberg értesülései szerint korábban például a kérők között volt az EMC. A cég szóvivője el is ismerte, hogy voltak elképzelések a SoftLayer felvásárlására, ám végül is nem tettek vételi ajánlatot.

Újabb meghatározó üzletágától szabadulhat meg az IBM
Egységes mobil portfóliót jelentett be az IBM

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.