A Szövetségi Nyomozó Iroda vezetője szerint védeni kell a magánéletet, de az okostelefonok titkosítását azért újra kéne gondolni.
Hirdetés
 

Az FBI igazgatójának egyáltalán nincs ínyére, hogy a technológiai vállalatok egyre komolyabban védik a felhasználói adatokat. James Comey szerint védeni kell a magánéletet, de például az okostelefonok titkosítását azért újra kéne gondolni.

Magánélet kontra állambiztonság

Az FBI igazgatója arról panaszkodott, hogy bár a jogi felhatalmazásuk megvan arra, hogy megfelelő bírói felhatalmazással hozzáférjenek magánjellegű információkhoz, ám egyre nehezebb mindezt technológiai oldaláról biztosítaniuk. Comey kitért a Snowden-botrány keltette aggodalmak joggoságára is, ugyanakkor szerinte egy "nagyon sötét világba" vezet a gyártók azon törekvése, hogy teljesen elérhetetlenné tegyék ezeket az adatokat.

Az igazgató itt konkrétan az Apple, illetve a Google új fejlesztési irányára utalt, aminek keretében igyekeznek olyan eljárásokat alkalmazni, hogy még ők sem legyenek képesek a felhasználói információkhoz jutni. Ennek folyományaként mindkét cégnél alapbeállításként használják az operációs rendszerben az egyébként már évek óta elérhető adattitkosítás. A felhasználók többsége viszont ezt lusta volt beállítani, így most "segítenek" rajtuk. Ezzel kívánják az olyan kínos adatbiztonsági eseteket elkerülni, amelyek rossz hatással vannak az üzletre.

Nem mindenhol van hátsó kapu

Az FBI-igazgató az úgynevezett hátsó ajtók (backdoor) hiányára is panaszkodott, mivel sok szállító nem tud vagy nem akar ilyen, különleges hozzáférést biztosító technikai kiskaput adni a hatóságnak. Comey szerint felül kellene vizsgálni a kommunikációs csatornák lehallgatását szabályozó, immár 20 éves törvényt is, hogy az jobban megfeleljen a technológiai fejlődés okozta változásoknak.

Ezt természetesen civil jogvédő szervezetek teljesen máshogy látják. Véleményük szerint a szövetségi törvények kifejezetten biztosítják a jogot a gyártóknak arra, hogy hátsó ajtók nélküli, visszafejthetetlen titkosítási eljárást alkalmazzanak. A hozzáférést biztosító kiskapuk megléte amúgy az illegális tevékenységet folytató hackerek dolgát is megkönnyítheti. 

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.