Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.

A Microsoft Excel táblázatkezelője a hírek szerint hagyományosan sok kellemetlenséget okoz a genetikusoknak, amennyiben egyes gének elnevezése naptári dátumokra hasonlít, és ezeket a szoftver egyrészt dátumként ismeri fel, másrészt ennek megfelelően át is formázza. Ez nem meglepő módon tönkreteszi az egyes adatkészleteket, nagyban megnehezítve a velük való munkát: nem csak a táblázatok szerzőinek kell újra módosítaniuk az adatmezőket, de ha ismét szerkeszteni és menteni akarja az Excel-fájlokat, valaki más nyitja meg azokat, ott a beállítások függvényében ismét dátummá alakul a szóban forgó cellák tartalma.

Az Excel mindezzel együtt az egyik legytöbbet használt adatkezelő- és elemző eszköz ebben a tudományágban is, köszönhetően egyszerűségének és jól ismert funkcióinak. Az adatok agresszív átformázása sok esetben praktikus dolog lehet, a fentiekhez hasonló esetekben azonban minimum kétszer, manuálisan kell korrigálni a hibákat – ez önmagában is frusztráló, de még inkább az, ha valamelyik módosítás észrevétlen marad mondjuk a génexpressziós mátrixokban. A The Verge által idézett 2016-os tanulmány szerint akkor a genetikai témájú anyagok 20 százaléka tartalmazott az Excelből származó hibákat.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a MARCH2 vagy MARC2 jelölésekből például automatikusan 2-Mar vagy March 2nd lesz a táblázatokban, ami még tévedések a visszafejtését is megnehezíti. Ahogy a lap beszámolójából kiderül, a probléma mostanra odáig gyűrűzött, hogy inkább megváltoztatták a HUGO Gene Nomenclature Committee (Génnómenklatúra Bizottság, HGNC) nevezéktanát is a megfelelő helyeken. Mivel az Excel esetében nincs mód az automatikus korrekció teljes kikapcsolására, a szoftvert pedig nem fogják módosítani egy szűk réteget érintő probléma miatt, a bizottság ezzel is kénytelen volt foglalkozni az augusztus elején közzétett ajánlásában.

Semmi személyes, az csak üzlet

A dokumentum kitér az olyan szimbólumokra, melyek befolyásolhatják az adatok kezelését vagy visszanyerését, így a jelölések összesen 27 emberi gén és az általuk kódolt proteinek vonatkozásában változtak meg – egyelőre. A HGNC szerint a változások már tavaly óta élnek, de csak most formalizálták azokat, és az érintett tudósokat már korábban értesítették a várható hivatalos módosításokról. Maguk az elnevezések egyébként széles körű konszenzusra épülnek, és éppen ez az oka, hogy a bizottság figyelembe vette a hosszú ideje viselt az exceles nyomasztást is. A cikk szerint korábban kissé kaotikus volt a dolog, amire jó példa a "Sonic hedgehog" nevű protein, de a HGNC újabb kori iránymutatásai már nem adnak teret a hasonló hóbortoknak.

A The Verge kérdéseire a Microsoft nem adott hivatalos választ ebben az ügyben, de a HGNC nyilatkozó képviselője szerint egész egyszerűen egy annyira limitált felhasználási esetről van szó, hogy csak emiatt nem érné meg nekik érdemben módosítani az Excel működését. A szervezet emiatt praktikusan úgy döntött, hogy ha saját maguk is képesek megoldani a problémát, akkor nem várnak egy esetleges jövőbeni módosításra a Microsoft részéről. Jellemző, hogy az automatikus korrekció ellen már számtalan praktikát fejlesztettek ki, sőt Oct4th néven külön applikáció és parancssori eszköz is elérhető, amely elvileg a gének elnevezését felforgató Excel-funkciókat kerüli meg a CSV/TSV fájlok Excelbe importálásával.

Konzumer tech

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.