Larry Ellison továbbra is ott látja cége jövőjét. És persze mindenkinél jobbak lesznek. Vagy már jobbak is. Erről beszélt az OpenWorldön.

Két komoly vetélytársa lehet az Oracle-nek a felhőszolgáltatásokban: az Amazon és a Microsoft – mondta Larry Ellison az idei OpenWorld első napján tartott beszédében. Az IBM és az SAP már nem ellenfél. A Salesforce.com vezére emiatt finoman be is szólt az Oracle-alapítónak.

Bár a hallgatóság többsége nyilván Ellison iránymutatásaira volt elsősorban kíváncsi, a nagyszabású, 60 ezer résztvevővel megrendezett konferenciát, a rendezvényt mégis az Intel vezérigazgatójának, Brian Krzanichnak az előadása nyitotta meg a konferenciát. Valószínűleg nem véletlenül, hiszen mintegy felvezette Ellison IBM-nek szánt szúrásait. Az Intel-vezér ugyanis olyan együttműködésekről beszélt a szokásos inteles tiszteletkörök mellett, amely hosszabb távon kiszoríthatná az IBM-et az Oracle-bizniszből.

Több ügyben is szövetkeznek

Krzanich beszélt a néhány hónapja elindított, de ténylegesen mintegy hónapja működő Oracle-lel közös szervezetről, a Project Apollóról, amely az inteles hardverek és Oracle szoftvereinek az összehangolásán dolgozik. Olyan pontosan dokumentált mintakonfigurációkat hoznak létre, melyeket már sokkal könnyebb lesz optimalizálni konkrét adatközponti megvalósításokra.

Krzanich még az együttműködés egy új eleméről is beszélt, ami kifejezetten az IBM elleni lépés: a két cég közösen próbálja meggyőzni az ügyfeleiket, hogy az IBM szerverei helyett az Oracle-Intel hardverekre pakolja át az Oracle rendszereket. Ehhez migrációs tanácsadást is adnak – ingyen.

A dolog pikantériája, hogy az Oracle egyébként processzofronton az Intel ellenlábasának számít, hiszen a legnagyobb teljesítményű rendszereiben saját SPARC porcesszorait használja. Ám úgy tűnik, itt is működik az „ellenségem ellensége a barátom” elv – írja a megállapodásról a Business Insider.

A megállapodásról egyébként az Oracle vezérigazgatója, Mark Hurd is beszélt, sőt azzal is eldicsekedett, hogy a migrációra már rá is vettek pár ezer ügyfelet – a 420 ezerből...

A történet persze úgy kerek, hogy az IBM x86-os üzletág eladása után szerver oldalon elsősorban a mainframe-ekre koncentrál, amit a felhős megoldások mellett a big data, a fejlett analitika és a machine learning jellegű fejlesztések terén akar kiaknázni.

IBM, SAP leírva

Larry Ellison nem kímélt senkit, amikor magához ragadta a mikrofont. Egyik legerősebb állítása, hogy az IBM és az SAP nem meghatározó a cloud computingban, mert nem tudták erényeiket a felhőben kamatoztatni. Nem úgy az Amazon és a Microsoft, melyek viszont időben és jól léptek a felhő felé. Ellison egyébként újra elmondta, ha kell, akár árvesenybe is belemennek, és megsemmisítő vereséget mérjenek az ellenre.

Az Oracle bármikor hajlandó komoly árversenybe is bocsátkozni az IBM-mel. Meg valószínűleg minden konkurenssel. Ellison erről már januárban beszélt, amikor bejelentette az Oracle Cloud Platform aktuális bővítését.

Ellison azzal adott nyomatékot szavainak, hogy hosszasan sorolta az újdonságokat: új Database-kiadás (12.2-es verzió) valós idejű elemzéssel, minden felhős alkalmazáshoz beépített oktató modul, felhőbe költözött az Oracle SCM is, felhős szolgáltatás lesz az Exadata stb.; és utalt az új biztonsági fejlesztésekre is.

Benioff riposztja Ellison előadására

A Salesforce.com vezérigazgatója, Marc Benioff valószínűleg figyelemmel kísérte a show-t, mert a fentebb látható grafikon posztolta a Twitteren, ami szerinte pontosan leírja, mi is a helyzet. A grafikon a Salesforce.com töretlen térnyerését mutatja a felhős CRM-piacon. Lényegében öt év alatt majdnem megduplázták a piaci részesedésüket, miközben a két nagy szereplő, az Oracle és az SAP 2-3 százalékot veszített. Benioffnak amúgy lehetnek emlékei az Oracle működéséről, hiszen ő is ott dolgozott, amikor megszületett a felhős CRM-szolgáltatás ötlete. A cégbe egyébként korai szakaszában Ellisonnak is befektett. Ma már nem biztos, hogy újra megtenné.

Cloud & big data

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.