Már az uniós Alapjogi Ügynökség is megfogalmazta az MI technológiák alkalmazásával kapcsolatos etikai követelményeket, amelyek könnyen megakadhatnak a technológiai multik torkán.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) decemberben tette közzé a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsolatos jelentését, ami nem meglepő módon azokat az etikai megfontolásokat tárgyalja, amelyeket az ilyen technológiák alkalmazása során felmerülhetnek. A riportban rögtön megállapítják, hogy az MI kifogyhatatlan lehetőségeket tartogat az uniós polgárok életének jobbá tételére, legyen szó bűrmiről a rákdiagnosztikától kezdve a betörések valószínűségének előrejelzéséig, de ehhez mindenképpen szükség van a felhasználások során az alapvető jogok biztosítására.

Az FRA több száz köztisztviselő, céges alkalmazott és különféle területeken dolgozó szakember véleményét gyűjtötte össze arról, hogy mire van szükség a mesterséges intelligencia teljes potenciáljának kiaknázásához a társadalom egészének az érdekében. Ennek során különösen az olyan alkalmazásokról volt szó, mint mondjuk az etnikai profilozás automatizálása, amelyek kitettsége már most is igazolt az előre kódolt vagy a tanulással kialakított elfogultság szempontjából.

A tanulmányban az FRA vezetője is kifejti, hogy az MI semmi esetre sem tévedhetetlen, elsősorban azért, mert emberek hozzák létre. Mivel ezek a technológiák valamilyen formában már szinte minden iparágban megjelentek, az embereknek érdemes lenne tisztába kerülniük azzal, hogy pontosan mikor használják azokat, hogyan működnek és hogyan lehet fellépni az automatizált döntésekkel szemben. Az Európai Uniónak éppen ezért világossá kell tennie, hogy a már meglévő szabályok hogyan érvényesíthetők az MI-re, mint ahogy az egyes szervezeteknek is meg kell vizsgálniuk, hogy a technológiák fejlesztése és felhasználása mennyiben ütközik az uniós polgároknak biztosított jogokkal.

Nem maradhatunk védtelenek az MI-vel szemben

Az MI torz működése nyilvánvalóan nagyobb veszélyt hordoz bizonyos területeken, így a rendfenntartás vagy a pénzügyi szolgáltatások témakörében. A megfelelő transzparencia nélkül pedig az emberek úgy válnak az elfogult döntések alanyaivá, hogy nincsenek tisztában a döntések mögött húzódó megfontolásokkal. Az FRA éppen ezért több pontban javaslatokat fogalmaztt meg az Európai Unió felé, többek között egy hatékony ellenőrző rendszer felállítására, az MI-rendszerek diszkriminatív működését feltáró kutatások finanszírozására, az adatvédelmi szabályok végrehajtását segítő iránymutatások megalkotására vagy az olyan lehetőségek formalizálására, amelyek révén az emberek kifogásolhatják a mesterséges intelligenciára épülő döntéseket.

A híradások mindennek kapcsán felidézik azt az általunk is rendszeresen feldolgozott trendet, hogy az elmúlt időszakban az Európai Unió egyre részletesebben vizsgálja a big tech vállalatok invazív személyisági jogi gyakorlatait és erőfölényükkel való visszaéléseit. Ebben pedig nemsokára az MI rendszerek fejlesztésének és működésének szabályozása lehet az egyik legfontosabb ütközési pont.

Nagyjából az FRA jelentésének közzétételével egy időben távozott például a Google MI-etikával foglalkozó csapatának egyik vezető kutatója, aki a BBC-nek adott interjúban intézményesített rasszizmussal vádolta korábbi munkaadóját, az elbocsátásához vezető szakmai konfliktusra válaszul pedig egy olyan tiltakozó levél is megszületett, amit azóta különböző iparági, oktatási és civil szereplők mellett a Google 2700 saját munkatársa is aláírt, és amelyre a cég vezérigazgatója is kénytelen volt személyesen reagálni.

Piaci hírek

A Temu gazdája lenyomta még az Alibabát is

A gyorsan növekvő alkalmazás üzemeltetője, a PDD tavasszal tette át a székhelyét Sanghajból Dublinba, és egyelőre a szaporodó ellenőrzések sem lassítják tengerentúli terjeszkedését.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.