A technológiai újdonságok átvételében élen járó fogyasztók várakozásait és előrejelzéseit egybegyűjtő tanulmány szerint 2030-ra mind az öt érzékszervünkkel kapcsolatban álló hálózat segít majd minket.

Merész, riasztó és triviálisnak tűnő pontokat is tartalmaz az a lista, melyet az Ericsson kutatói állítottak össze a 10 Hot Consumer Trends 2019 elnevezésű anyagukban. A megállapítások a világ 15 nagyvárosában élő, haladó internethasználók körében, 2019 októberében készített online felmérés eredményein alapulnak.

Érzékek hálózata

A megkérdezettek várakozásai szerint tíz év múlva már működni fog az érzékek internete, amely digitális érzékszervi tapasztaláson alapuló, új szolgáltatásokat kínál. Az emberi agy lesz a felhasználói interfész, így a készülékek közvetlenül a gondolatainkra tudnak reagálni. Az emberi interakció teljesen új rendszere jön létre. A legtöbb fogyasztó úgy gondolja, hogy az érzékek internete által nyújtott szolgáltatások fenntarthatóbbá teszik a társadalmat.

A felhasználói elvárások szerint a hálózatba kapcsolt technológiák 2030-ra már hétköznapi szinten is képesek lesznek mind az öt emberi érzékszervvel interakcióba lépni, a látáson és halláson felül az ízlelést, a szaglást és a tapintást is stimulálni. Ennek köszönhetően számos új szolgáltatás jelenhet meg a piacon.

Az érzékek internetének megjelenését olyan technológiák tehetik majd lehetővé, mint a mesterséges intelligencia (AI), a virtuális valóság (VR), a kiterjesztett valóság (AR), az 5G és az automatizálás. A fogyasztók várakozásai szerint 2030-ra a képernyőalapú tartalmak mellett egyre inkább elterjednek az egyszerre több érzékszervre ható tartalmak, melyeket már szinte lehetetlen lesz megkülönböztetni a valóságtól.

Az érzékek internetének elterjedését három fő tényező az immerzív szórakoztatás, az online vásárlás, és a klímaválság – és ebből fakadóan a környezeti hatások minimalizálására való törekvés – segítik elő.

A 10 megjósolt újdonság

Az agyunk lesz a felhasználói interfész
Elég, ha csak gondolunk egy parancsra, és máris teljesül. Nem lesz szükség érintőképernyőre az okostelefon használatához. A fogyasztók 59 százaléka véli úgy, hogy virtuális valóság (VR) szemüveget viselve elengedő lesz csak rágondolnunk arra, hogy hová szeretnénk menni, és máris megjelenik előttünk az útvonalterv.

Mintha magamat hallanám
2030-ra a fogyasztók a jelenleginél aktívabban tudják majd alakítani akusztikai környezetüket. Többé nem kell elviselnünk a zavaró környezeti zajokat. A fogyasztók több mint fele szerint képesek leszünk digitális hangbuborékot képezni magunk körül, amely kint tartja a számunkra zavaró hangokat, például a buszon.

Bármilyen ízben
Ízlelőbimbóink nagyon erős emlékeket és élményeket képesek előhívni, és a fogyasztók szerint küszöbön áll ezek digitalizálása is. A válaszadók 44 százaléka szerint lesz olyan készülék, amely a szájunkhoz csatlakozva digitálisan képes az ízeket manipulálni, így bármely ételnek tud olyan íze lenni, mint a kedvenc ételünknek. Emellett ehetővé válik az ízek továbbítása üzenetben – a fogyasztók 38 százaléka szerint a jövőben képesek leszünk barátainkkal íz-élményeinket is megosztani digitális csatornákon keresztül.

Digitális aroma
Az online tartalmak jelenleg még nem kötődnek illatokhoz, azonban a fogyasztók szerint az illat 2030-ra az internet fontos részévé válik. A fogyasztók mintegy 60 százaléka szerint lehetőségünk lesz digitálisan látogatást tenni a „szabadban”, úgy, hogy magunkba szippanthatjuk ezeknek a helyeknek a természetes illatát. A fogyasztók közel fele szerint lesznek digitális parfümök, amelyek befolyásolják azt, hogy mások milyen illatúnak éreznek bennünket.

Valódi érintés digitális úton
A fogyasztók arra számítanak, hogy bármit, bárhol meg tudunk majd érinteni digitálisan. Tízből több mint hat fogyasztó szerint lesznek olyan karkötők, amelyek az idegeket stimulálva képesek azt az érzést kelteni, hogy megérintünk egy digitális tárgyat.

Vegyes valóság
Sokak szerint fizikai és virtuális világunk 2030-ra egymásba fonódik. A válaszadók 70 százaléka szerint a VR játékok világa 2030-ra megkülönböztethetetlen lesz a fizikai valóságtól. A fogyasztók 56 százaléka szerint AR szemüveggel képesek leszünk átlátni a falakon, 68 százalékuk úgy véli, még AR szemüvegre sem lesz szükségünk, a 3D hologramos kijelzők fognak elterjedni.

Valódiság ellenőrzése
Ahogy a technológia fejlődik és képes lesz utánozni és manipulálni érzékeinket, úgy lesz szükség szigorú és megbízható ellenőrzési és jóváhagyási módszerekre a mindennapi digitális dolgokhoz. Véget érhet a „fake news” korszaka – a válaszadók fele szerint 2030-ban azok a hírszolgáltatók lesznek népszerűek, amelyek kiterjedten ellenőrzik a tényeket.

Megjelennek a "post-privacy" fogyasztók
A válaszadók fele tartozik a "post-privacy" fogyasztók közé – ők úgy gondolják, hogy az adatvédelmet és a privátszférát érintő aktuális problémák megoldódnak. Egyrészt szigorú adatvédelmi szabályokat várnak, másrészt a privátszféra végét az arcfelismerés használata miatt.

Hálózatba kapcsolt fenntarthatóság
A fogyasztók mintegy 60 százaléka gondolja úgy, hogy az érzékek internetén alapuló szolgáltatások környezetvédelmi szempontból fenntarthatóbbá teszik a társadalmat. A további kibocsátás-csökkentés érdekében például a válaszadók 55 százaléka szerint a távmunka és a távolról nyújtható egészségügyi és oktatási szolgáltatások terén olyan fejlődés várható, ami a gyakori utazást szükségtelenné teszi.

Érzékszervi szolgáltatások
A fogyasztók előrejelzése szerint 2030-ra az internetes szolgáltatások már minden érzékszervünkre képesek lesznek hatni, a digitális hang és kép mellett megjelenik az érintés, ízlelés, szaglás is. A válaszadók 45 százaléka szerint lesznek olyan digitális bevásárlóközpontok, ahol mind az öt érzékünket használhatjuk a bevásárlás során.

Konzumer tech

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.