Legalábbis bőven akadnak köztünk olyanok, akik a legszörnyűbb tragédiákat is gond nélkül megpróbálják törvénytelen haszonzerzésre használni. Mindez ráadásul negatívan hat a jószándékú emberek adományozási kedvére is.

Mivel a pandémia kitörését követően is elszaporodtak az emberek félelmére játszó, koronavírusos témájú adathalász levelek és egyéb online csalási kísérletek, nem igazán kellene már meglepődni semmin a témában. Ugyanakkor így is nehéz felfogni, hogy léteznek olyanok, akik a Törökországban és Szíriában immár bőven több mint 15 ezer áldozathoz közelítő természeti katasztrófát próbálják felhasználni arra, hogy gyanútlan, jószándékú adakozókat rövidítsenek meg.

A BleepingComputer beszámolója szerint ráadásul mindez nagyüzemben zajlik olyan megbízhatónak gondolt platformok használatával, mint amilyen a Twitter és a PayPal. A lap több olyan twitteres fiókot azonosított, amelyek jellemzően valamilyen karitatív szervezetnek adják ki magukat, hogy aztán az adományozókat a PayPal adománygyűjtő felületére tereljék. Természetesen az ide utalt összegek bizonyosan nem a károsultak megsegítésére mennek, ám a csalás azonosítását egyáltalán nem segíti, hogy legális, jól bejáratott online platformokon zajlik a megtévesztés minden eleme.
 

Csalási kísérlet a PayPal adománygyűjtő felületén (forrás:BleepingComputer)


A nyitóképünkön látható Twitter-fiók, amely karitatív szervezetnek állítja be magát a fenti PayPal-oldalra irányítja az adakozni vágyókat. A kép készítésének pillanatában szerencsére nem túl nagy sikerrel, mivel a 900 összegyűjtött dollárból 500-at maguk a csalók fizettek be, ezzel is hitelesebbé téve az akciót. A bűnözők másik trükkje az volt, hogy az azóta már felfüggesztett twitteres fiókon rendszeresen megosztották a katasztrófáról szóló hírügynökségi beszámolókat és kormányzati megnyilvánulásokat.

A BleepingComputer jelentette az esetet a PayPalnak. A cég szóvivője igyekezett kiemelni, hogy több mint félmillió legitim jótékonysági és nonprofit szervezet használja adományok fogadására a rendszerüket. Ilyen nagy számnál pedig elkerülhetetlen, hogy lesznek olyanok, akiknek ideig-óriág sikerül illegális tevékenységet folytatni a felületen. A cég munkatársai pedig a földrengést követően különösen nagy erőfeszítéseket tesznek az ilyen jellegű csalások beazonosítására és felszámolására.

Duplán fáj

Az ilyen és ehhez hasonló aljas akciók nem csak azért károsak, mert gyanútlan, segíteni szándékozó embereket rövidítenek meg, hanem azért is, mert az ilyen csalások miatt a potenciális adakozók is elbizonytalanodhatnak, ami összességében csökkenti a támogatások mértékét.

Biztonság

Történelmi felvásárlással erősít a Cisco

Az amerikai hálózati óriás 28 milliárd dollárt sem sajnál kifizetni a kiberbiztonsági szolgáltatásokat kínáló Splunkért.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.