A leszállított mennyiség tekintetében ázsiai játszótér lett az okostelefonok globális piaca. Legalábbis az IHS Markit számításai szerint.
Hirdetés
 

A londoni székhelyű elemzőcég legfrissebb piaci jelentése szerint iPhone-ból már nem vettek annyit az elmúlt negyedévben, amennyi elegendő lett volna a dobogós hely megtartására az Apple-nek. Az élen immár kizárólag dél-koreai és kínai márkákat találunk.

Van aki a lejtőn is felfelé megy

Az IHS Markit sorrendben a hetedik olyan negyedévről számolhatott be, amikor éves összevetésben csökkent az értékesített darabszám. A mért 331,2 milliós forgalom 3,6 százalékkal maradt el a tavaly ilyenkori teljesítménytől. A negatív hangulat azonban teljesen különböző mértékben érintette meg az egyes piaci szereplőket. Ennek köszönhető az élmezőny sorrendjének jelentős átrendeződése is.

 

 

Globális okostelefon-piac, 2019/Q2 - IHS Markit
Infogram

 

Ahogy a fenti adatokból is jól látszik, a Samsung egészséges növekedéssel több mint 75 millió készüléket tudott leszállítani. Ez a mennyiség pedig egyelőre elég az első hely biztos megtartásához. Ráadásul a szinte hetente változó irányú és intenzitású kínai-amerikai kereskedelmi adok-kapok közepén szenvedő Huawei vélhetően egy ideig biztosan nem lesz képes nem is olyan rég tett vállalását realizálni, miszerint ő lesz az okostelefonos piac legnagyobb szállítója.

A kínai gyártó ennek ellenére combos éves növekedést tudott felmutatni egy olyan időszakban, amikor már konkrét intézkedések akadályozták az USA-val való üzletelését. A szankciók alakulása teljesen képlékeny, így a Huawei egyelőre a hazai piacon tapasztalható fellendülésben bízhat. Kínában a második negyedévben ugyanis úgy tudott a cég 27 százalékos forgalomnövekedést elérni, hogy közben az ország teljes piaca 6 százalékkal zsugorodott.

Az igazi érdekességet a dobogó harmadik fokáért folyó verseny adja, ahol az Apple vesztésre áll. Az amerikai vállalat rendkívül drágán kínált csúcsmodelljeit láthatóan már nem "nyeli be" a fogyasztók többsége. A már több periódus óta tartó tendencia a vállalat pénzügyi eredményein is meglátszik, ám Cupertino szerencséje, hogy az egyéb bevételi források megerősödése pótolja a kiesést.

Az időszak nyertes egyértelműen az Oppo. A kínai márka 13,5 százalékkal tudta növelni a második negyedéves eladásait, amivel ha nem is sokkal, de képes volt beelőzni az amerikaiakat. A jó eredményeket az elemzők elsősorban a sikeres indiai és európai terjeszkedésnek tudják be. Az Oppónál kapóra jönnek a kontinensen zajló 5G-s bevezetések, mivel a szállítók közül az elsők között jelent meg az új generációs hálózatok használatára alkalmas modellekkel. Ez pedig jó hatással van az itteni telkókkal történő üzletelésre.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy habár az össze jelentős piackutatónál külön szerepelnek, az Oppo, a Vivo (és még például a One Plus) márkák is egy kézben összpontosulnak. A kínai BBK Electronics a tulajdonosa ugyanis ezeknek a jogilag teljesen különálló vállalkozásoknak. Ha ennek fényében számoljuk a piaci erőviszonyokat, akkor a BBK már a Samsunghoz is nagyon közel került.

Nem mindenhol volt váltás

Külön érdekesség a magunk mögött negyedévvel kapcsolatban, hogy a néhány nappal korábban jelentő IDC-nél, ha nem is sokkal, de az Apple végzett a harmadik helyen. Ráadásul a negyedik sem az Oppo, hanem a Xiaomi lett. Az alkalmazott metodika esetleges eltérései miatt ez nem kirívó eset, és ugyan a mennyiségek némelyik szállító esetében komolyabb eltérést is mutatnak, a tendenciákat vizsgálva mindkét elemzésből hasonló következtetéseket lehet levonni. 

Konzumer tech

Trumpék nekilátnak a kínai szoftvercégeknek is

A napokban várható amerikai korlátozások számtalan kínai vállalkozást érinthetnek, ez azonban éppen hogy felverte a kínai technológiai cégek árfolyamát a hazai tőzsdéken.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.