Lassan már az lesz a hír, hogy mikor gyorsul és mikor lassul a zsugorodás üteme.

Kijött az IDC jelentése a globális okostelefon-piac második negyedévéről. A legnagyobb szereplők még a zsugorodó piacon is képesek voltak növekedni. A globális piac összességében 2,3 százalékkal lett kisebb, mint egy éve – főleg a kínai és az amerikai (USA) piac gyenge teljesítménye miatt. Az áprilistól júniusig tartó időszakban összesen 333,2 millió készülék talált gazdára.

Szenvedve is vezet a Samsung

A piac legnagyobb szereplője továbbra is a Samsung. Bár a cégnek van elég baja, ami a pénzügyi eredményén is látszik, ezen a piacon sikerült növekednie 5,5 százalékot, így 75,5 millió eladott készülékkel zárta a negyedévet. Így hajszálnyival nőtt is az előnye az őt követő szállítókkal szemben. Az IDC szerint a a növekedés leginkább középkategóriás Galaxy A modelleknek köszönhető.

Még impresszívebb a Huawei teljesítménye, amely az ellene hozott szankciókra fittyet hányva stabilan növekszik, és főleg az okostelefonjaiból. Ráadásul nagyobbat nőtt, mint az éllovas Samsung: az 58,7 millió eladott készüléke 8,3 százalékkal több, mint egy éve. Mint azt a pénzügyi eredményei ismertetésénél megírtuk, ez főleg a sikeres kínai értékesítési kampányoknak volt köszönhető.

Futottak még – és zsugorodtak

Az ötös élcsapat mások három tagja már annak is örülhetett, ha nem csökkentek a szállításai. A harmadik helyezett Apple 18,2 százalékkal szállított kevesebbet, mint egy éve. Összesen 33,8 millió iPhone talált gazdára. Ezzel a teljesítménnyel már csak 10,1 százalék a piaci részesedése. A cég forgalmának kevesebb mint fele származik okostelefonokból, és csökken a haszonkulcs is.

 
IDC Smartphone Shipments 2019 Q2
Infogram


Míg a második és harmadik hely között egyre jobban nő a távolság, az Apple-nek rossz hír, hogy a harmadik és negyedik között viszont csökken. Ez azonban nem a negyedi helyezett Xiaomi teljesítményének köszönhető, ugyanis leheletnyivel (0,2 százalékkal) ugyan, de szintén csökkentek az eladásai. 32,3 millió készüléket értékesített. A Xiaomi főleg hazai pályán szenved, mert a kényszerből Kína felé forduló Huawei elveszi előle a levegőt: az ottani piacon például 20 százalékkal estek vissza az eladása a Canalys szerint. Az ötödik OPPO-nál az értékesítése hasonló mértékben, csak a pozitív irányba változott: a kínai gyártó a darabszámot 0,3 százalékkal növelve 29,5 millió készüléket adott el.

A piac koncentrációjára utal, hogy az összes többi gyártó együttesen már csak a piac 31 százalékát képviseli.

Mobilitás

Ennyi sok pénz megy el a viselhető eszközökre

Jövőre már az 50 milliárd dollárt is bőven meghaladhatja a hordható elektronikai eszközök piaca, az igazán nagy üzlet azonban így is a kapcsolódó adatszolgáltatásokban lesz majd.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.