Már nekik is sok lesz, ami az utóbbi időben a "világ gyárában" történik, így a termelésben egyre inkább Indiára és Délkelet-Ázsiára támaszkodnának.

A The Wall Street Journal szombati riportja alapján az Apple Kínán kívül bővítené gyártási kapacitásait, aminek egyik elsődleges oka az ottani kormányzat zéró toleranciára épülő Covid-politikája. Az elemzők becslése szerint a vállalat termékeit összességében mintegy 90 százalékban állítják elő kínai szerződéses gyártók, így a technológiai óriás ebben a tekintetben igen kiszolgáltatott ezeknek az intézkedéseknek. A világjárvány során az Apple beszállítói, így például a Foxconn, leállásokra kényszerültek a növekvő esetszám miatt.

A Reuters a hónap elején arról számolt be, hogy az Apple MacBook-termékeinek háromnegyedét gyártó Quanta Computer – amely az Apple MacBook-termékeinek háromnegyedét gyártja – annak ellenére kényszerült felfüggeszteni a termelését, hogy folyamatosan fenntartotta a vírus terjedésének megakadályozására kialakított, zárt működésű kampuszát. A WSJ meg nem nevezett forrásai szerint az Apple most azt kommunikálja a beszállítóknak, hogy bővíteni kívánja a termelést más régiókban, így Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Ők talán meg is tehetik

Bár az Apple nem reagált a terveivel kapcsolatos megkeresésekre, a társaság vezérigazgatója, Tim Cook április végén már világossá tette, hogy az egész iparágra kiterjedő szilíciumhiány mellett a járványhoz kapcsolódó fennakadások voltak a legnagyobb hatással a fogyasztói kereslet kielégítésére való képességükre. Az ellátási lánc problémáiból fakadó kiesést akkor 4-8 milliárd dollár értékűre becsülték az éppen futó, június 30-án végződő negyedévre.

Bár sok nyugati vállalatnak kell hasonló problémákkal kell szembenéznie, az Apple mérete olyan alkupozíciót biztosít, amelynek révén a világon talán egyedüliként lehet képes az ellátási lánc ilyen szintű megváltoztatására. Az elmúlt két évben érvényesített utazási korlátozások egyébként azt eredményezték, hogy az Apple korlátozta a vezetőinek és mérnökökeinek Kínába való utazásait, ami megnehezítette a gyártóhelyek személyes ellenőrzését, de a WSJ cikke arra is kitér, hogy tavaly már több áramkimaradás is aláásta a kínai bérgyártók presztízsét.

Piaci hírek

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.