A német autóipari óriás teljes globális tevékenységét lefedné az új IT-platform, amely a valós idejű adatok gyűjtése és elemzése mellett egyetlen hálózatba kötné a vállalat minden gyárát és beszállítóját.

Az Amazon és a Volkswagen konszern szerdán jelentette be, hogy több évre szóló, globális megállapodást kötött a Volkswagen Industrial Cloud (VIC) néven hivatkozott termelési platform felépítéséről. A felhő alapú rendszer az Amazon Web Services (AWS) szolgáltatás-portfoliójára építve a VW csoport gyártási és logisztikai folyamatait fogná össze, ami a várakozások szerint jelentős hatékonyságnövekedést és rugalmasabb termelési folyamatokat eredményez majd, nem beszélve a minőségi követelmények magasabb szintű teljesítéséről vagy a nagyobb rendelkezésre állásról.

A közlemény szerint a VIC rendszere a Volkswagen mind a 122 gyártási egységét egy standardizált hálózatba köti majd, amelyek jelenleg bizonyos eltérésekkel működnek. Az informatika a termelési szinten, vagyis az egyes gépek, eszközök és rendszerek vonatkozásában is az egységes platformhoz csatlakozik, ami nyilvánvaló előnyöket biztosít a gyártástervezés vagy a készletgazdálkodás területén.

Újraépítenék a VW működését

Az üzlet nagyságrendjéről pontos adatokat nem közöltek, de sokat elárul, hogy az IoT készségek, a gépi tanulás, az analitika vagy a számítási infrastruktúra tekintetében is az AWS szolgálja majd ki a platformot, amely a nagyjából 30 ezer állomáshelyet, illetve a Volkswagen 1500 partnerét és beszállítóját is kezelő hálózat alapja lesz, összegyűjtve és elemezve a valós időben gyűjtött üzemi adatok tömegét.

A bejelentés értelmében középtávon 220 amazonos és VW-s szakembert dedikálnak a VIC platform felépítésére, akik a német autóipari konszern IT-kompetenciaközpontjaiban látnak munkához. A Volkswagen egyébként már ebben a pillanatban is 140 különböző informatikai projektet futtat az integrációval kapcsolatban. Az Industrial Cloud legelső szolgáltatásai a tervek szerint már ebben az évben elindulnak.

A VW csoport a közleményben a gyártási folyamatok állandó fejlesztését nevezi a versenyképesség egyik legfőbb tényezőjének, ezt pedig az AWS-szel való stratégiai együttműködéssel biztosítanák – a vállalat szerint ebben a tekintetben a németek autóipari szakértelme és az Amazon Web Services technológiai know-how-ja kiválóan kiegészítik egymást. A kooperációtól a gyártási tevékenység hatékonyságának és minőségének alapvető fellendítését várják, ami az AWS vezérigazgatója szerint is a VW termelési és logisztikai folyamatainak újra feltalálását jelenti.

Jó nap volt a szerda az AWS-nél

A kommentárok szerint az AWS az elmúlt időben igyekezett magához csábítani a technológiai szektor régi, jól ismert szereplőit, hogy rajtuk keresztül is sikeresen húzzák be a legnagyobb ügyfeleket a vállalati piacon – tavaly ilyenkor például a HPE EMEA-régiós vezetőjét igazolták le, aki mellesleg három évtizede töltött be különböző pozíciókat a Hewlett Packardnál, később pedig vállalati informatikai vonalat megöröklő HPE-nél.

Azt nyilván csak az Amazon cloud üzletágánál tudják, hogy ez a stratégia mennyire volt eredményes, mindenesetre a Volkswagen-üzlet bejelentésének napján az AWS leakasztott egy másik komoly megrendelést is. Az afrikai kontinens egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatója, a dél-afrikai Standard Bank Group ugynacsak szerdán közölte, hogy az AWS informatikai platformjára költözteti termelési folyamatait, köztük az ügyféloldali rendszerekkel és a központi, üzletkritikus banki alkalmazásokkal. Az AWS tavaly ősszel jelentette be, hogy 2020 első felében állítja üzembe dél-afrikai adatközponti régióját.

Cloud & big data

Fél Ausztráliát letölthették egy hekkertámadásban

A kontinensnyi ország második legnagyobb telkójánál történt súlyos incidens. A vizsgálatok még tartanak, de akár 10 millió ügyfél személyes adata is illetéktelen kezekbe kerülhetett.
 
Hirdetés

Budapestre jön és munkatársakat keres az Innovecs

A cégek digitális transzformációját segítő, szédítő tempóban növekvő vállalatnál kiemelt figyelmet fordítanak a csapattagok igényeire és jólétére.

Hirdetés

A munkaerő képzése a vállalat sikerének egyik záloga

A piaci versenyben az a cég tud élen maradni, amely lépést tart a fejlődő technológiával. Ez azonban csak megfelelően képzett alkalmazottakkal lehetséges.

Ahogy megindult az IT-szakemberekért a harc a munkaerőpiacon, úgy váltak egyre szofisztikáltabbá a képzést végző intézmények szolgáltatásai.

a melléklet támogatója a Green Fox Academy

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.