Nem felel meg a kapuőr kategóriának, és diszkriminatívnak is tartja a minősítést.

Igaza lesz azoknak a jogi szakértőknek, akik gigaperek melegágyának látták az unió digitális piacokat szabályozó törvényeit. Mind a Digital Market Act (DMA), mind pedig a Digital Sevices Act (DSA) szerint a kapuőrnek (gatekeeper) minősített vállalatoknak kiemelten kell kezelniük olyan területeket, mint a jogellenes tartalmak szűrése, a felhasználók adatvédelme, az átláthatóság, szolgáltatásaik (pl. a chatprogramok) interoperabilitása, valamint a szabad versenyfeltételek biztosítása.

Az Európai Bíróság elnöke, Marc van der Woude idén tavasszal egy konferencián tartott eladásában azt jósolta, hogy az érintett big techek legfőképpen magát a kapuőr minősítést fogják támadni.

A big techek között az Amazon lesz az úttörő

Nem is kellett sokáig várni. Áprilisban hozták nyilvánosságra, hogy mely cégeket minősítettek a DSA hatálya alá tartozó kapuőrnek. A 19 cég közül az Amazon a második, amely perre megy a minősítés miatt. Az első ugyanis a Zalando volt. A német online kereskedő cég, az egyetlen európai, amely megkapta ezt a minősítést, azért fordult a luxemburgi bírósághoz, mert hiába van 45 millió felhasználója, a bevételeinek jelentős részét a kiskereskedelmi üzletágából szerzi, ami szerinte nem esik a DSA hatálya alá.

Az Amazon indoka más, bár részben kapcsolódik a német cégéhez. A DSA feladata az, hogy kezelje az olyan nagyon nagy cégek jelentette rendszerkockázatokat, amelyek információt terjesztenek, és elsődleges bevételük a reklámpiacról származik. Ennek pedig az Amazon nem felel meg, írdézi a vállalatot a Financial Times. A beadvány azzal is érvel, hogy az Amazon egyetlen EU-s tagállamban sem számít a legnagyobb kiskereskedőnek. Ráadásul minősítése diszkriminatív is, hiszen nagyobb riválisait nem minősítették kapuőrnek. A vállalat szóvivője még a szokásos burkolt fenyegetést is hozzátette mindehhez: az adminisztratív kötelezettségek terheit miatt az uniós fogyasztók fognak rosszul járni.

Az Európai Bizottság áll elébe a pernek, és kész megvédeni igazát az Európai Unió bírósága előtt. A DSA hatálya ugyanis világos, nyilatkozta az EB szóvivője.

A törvény egyébként augusztus 25-étől lesz hatályos. Az Európai Bíróságra addig még bőven érkezhetnek beadványok.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.