A Google anyacégénél már évekkel ezelőtt az Other Bets csoport alá gyűjtötték azokat a kísérleti projekteket, amelyek egyelőre csak a pénzt viszik, később azonban életmentőnek bizonyulhatnak.
Hirdetés
 

A Google anyacége, az Alphabet hétfőn tette közzé második negyedéves eredményeit, valamivel több mint 26 milliárd dolláros bevételről és 3,5 milliárdos nyereségről számolt be az áprilistól június végéig tartó időszakra. Bár a profit az egy évvel korábbi 4,9 milliárdhoz képest csalódást keltőnek tűnik, érdemes figyelembe venni, hogy a társaság most volt kénytelen elkönyvelni az Európai Bizottságtó beszedett, nagyjából 2,7 milliárd dollárnak megfelelő bírságot.

Az Alphabet forgalmának 99 százalékát továbbra is a Google termeli, ebből a szempontból a közös cég alá vont többi üzleti egység mintha nem is létezne. A nyereségesség szempontjából viszont nagyon is léteznek, de nem feltétlenül pozitív előjellel: a befektetők régi kedvence az lphabet Other Bets néven futó csoportja, amely a kísérleti, legjobb esetben is csak hosszú távon megtérülő projektet gondozza.

Nem kevés pénzt szórnak el a látványos ötletekre

A cég jövője szempontjábó természetesen éppen ezek a projektek azok, amelyek a legfontosabbak lehetnek a gyorsan változó informatikai és gazdasági környezetben, aktuálisan azonban csak égetik a dollárszázmilliókat. Az Other Bets (amelynek része az Access, a Calico, a CapitalG, Google Ventures, a Nest, a Verily, a Waymo vagy a korábban Google X-nek, ma már csak X-nek nevezett részleg is) annak ellenére igen sokba kerül, hogy az Alphabet az utóbbi időben már szigorúbban bánik a világmegváltó ötletekkel, és azokat a fejlesztéseket erőlteti, amelyxek már a korai szakaszban is képesek némi bevételt generálni.

Ennek eredményeként az Other Bets forgalma egy év alatt 185 millióról 248-ra nőtt, miközben a tavalyi Q2 855 millió dolláros vesztesége helyett a csoport már csak 772 millió dolláros veszteséget termelt a legutóbbi negyedévben. A befektetők természetesen még így sem elégedettek, és sokan közülük spekulatívnak tartják az Other Bets kísérleteit, amelyek negyedévről negyedévre iszonyú pénzbe kerülnek, befektetői szempontból azonban nem képviselnek értéket.

 

A Google és az Other Bets működési eredménye
Infogram


Fontos tisztázni, hogy ezek nem a Google termékeivel kapcsolatos K+F költségek: az Other Bets egységei olyan futurisztikus kísérleteket folytatnak, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a Google/Alphabet alaptevékenységéhez, viszont merész ötleteket próbálnak meg a gyakorlatba ültetni. Ezek eddig nemigen hozták vissza még a fejlesztések költségeit sem, így a részvényesek sokszor csak a nyereségességet csökkentő játszadozásnak tartják őket.

A csoport 2015-ben közel 3,5 milliárd dollárt füstölt el, tavaly pedig 3,6 milliárdnál is többet; az idén az első félév végére 1,6 milliárdnál tartanak, ami akár enyhe csökkenő tendenciát is mutathatna, ha nem a negyedik negyedév lett volna mindig is az az időszak, amikor különösen mélyen nyúltak a zsebükbe. Mindez természetesen így sem kiemelkedő, ha összehasonlítjuk más óriásvállalatok élesben bemutatott arcra eséseivel – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy éppen az Other Bets fejlesztései alapozhatják meg a vállalat jövőjét a hagyományos webes gazdaságon túl, hiszen az Alphabet aktuális bevételi szerkezete a stabil eredmények ellenére is egyoldalúnak nevezhető.

Piaci hírek

Trump stábja befoglalta a választási hajrára a YouTube frontját

A jelöltek összesen akár egymilliárd dollárt is beleönthetnek a digitális hirdetésekbe a választásokig, az online kampányok eredményessége pedig a végső győzelmet is eldöntheti.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.