A Google anyacégénél már évekkel ezelőtt az Other Bets csoport alá gyűjtötték azokat a kísérleti projekteket, amelyek egyelőre csak a pénzt viszik, később azonban életmentőnek bizonyulhatnak.

A Google anyacége, az Alphabet hétfőn tette közzé második negyedéves eredményeit, valamivel több mint 26 milliárd dolláros bevételről és 3,5 milliárdos nyereségről számolt be az áprilistól június végéig tartó időszakra. Bár a profit az egy évvel korábbi 4,9 milliárdhoz képest csalódást keltőnek tűnik, érdemes figyelembe venni, hogy a társaság most volt kénytelen elkönyvelni az Európai Bizottságtó beszedett, nagyjából 2,7 milliárd dollárnak megfelelő bírságot.

Az Alphabet forgalmának 99 százalékát továbbra is a Google termeli, ebből a szempontból a közös cég alá vont többi üzleti egység mintha nem is létezne. A nyereségesség szempontjából viszont nagyon is léteznek, de nem feltétlenül pozitív előjellel: a befektetők régi kedvence az lphabet Other Bets néven futó csoportja, amely a kísérleti, legjobb esetben is csak hosszú távon megtérülő projektet gondozza.

Nem kevés pénzt szórnak el a látványos ötletekre

A cég jövője szempontjábó természetesen éppen ezek a projektek azok, amelyek a legfontosabbak lehetnek a gyorsan változó informatikai és gazdasági környezetben, aktuálisan azonban csak égetik a dollárszázmilliókat. Az Other Bets (amelynek része az Access, a Calico, a CapitalG, Google Ventures, a Nest, a Verily, a Waymo vagy a korábban Google X-nek, ma már csak X-nek nevezett részleg is) annak ellenére igen sokba kerül, hogy az Alphabet az utóbbi időben már szigorúbban bánik a világmegváltó ötletekkel, és azokat a fejlesztéseket erőlteti, amelyxek már a korai szakaszban is képesek némi bevételt generálni.

Ennek eredményeként az Other Bets forgalma egy év alatt 185 millióról 248-ra nőtt, miközben a tavalyi Q2 855 millió dolláros vesztesége helyett a csoport már csak 772 millió dolláros veszteséget termelt a legutóbbi negyedévben. A befektetők természetesen még így sem elégedettek, és sokan közülük spekulatívnak tartják az Other Bets kísérleteit, amelyek negyedévről negyedévre iszonyú pénzbe kerülnek, befektetői szempontból azonban nem képviselnek értéket.

 

A Google és az Other Bets működési eredménye
Infogram


Fontos tisztázni, hogy ezek nem a Google termékeivel kapcsolatos K+F költségek: az Other Bets egységei olyan futurisztikus kísérleteket folytatnak, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a Google/Alphabet alaptevékenységéhez, viszont merész ötleteket próbálnak meg a gyakorlatba ültetni. Ezek eddig nemigen hozták vissza még a fejlesztések költségeit sem, így a részvényesek sokszor csak a nyereségességet csökkentő játszadozásnak tartják őket.

A csoport 2015-ben közel 3,5 milliárd dollárt füstölt el, tavaly pedig 3,6 milliárdnál is többet; az idén az első félév végére 1,6 milliárdnál tartanak, ami akár enyhe csökkenő tendenciát is mutathatna, ha nem a negyedik negyedév lett volna mindig is az az időszak, amikor különösen mélyen nyúltak a zsebükbe. Mindez természetesen így sem kiemelkedő, ha összehasonlítjuk más óriásvállalatok élesben bemutatott arcra eséseivel – főleg, ha figyelembe vesszük, hogy éppen az Other Bets fejlesztései alapozhatják meg a vállalat jövőjét a hagyományos webes gazdaságon túl, hiszen az Alphabet aktuális bevételi szerkezete a stabil eredmények ellenére is egyoldalúnak nevezhető.

Piaci hírek

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.