Egyre komolyabb globális szereplő lesz. Indiában és Indonéziában már megvetette a lábát. Ha így folytatja, hamarosan beéri az Amazont.

A közelmúltban intelligens asszisztense kapcsán arról írtunk, hogy az Alibaba szintre pontról pontra másolja az Amazon stratégiáját. Felhőszolgáltatásban még van teendője bőven, egyelőpre csupán tizedét termeli annak, amit az Amazon felhője képes hozni, de a növekedési üteme valószínűleg egyáltalán nem nyugtatja meg az amerikai vállalat vezetőit. Ha csak valami nagy összeomlás nem jön közbe, hamarosan fej-fej mellett halad a két cég. Az Alibaba mellett szól az is, hogy Kínában mostanság semmi pénz nem sajnálnak arra, hogy a technológiai iparban megerősödjenek.

Egy év alatt dupláztak

Az Alibabának egy év alatt sikerült közel duplájára növelni felhős ügyfeleinek számát. Tavaly a második negyedévet 570 ezer fizető ügyféllel zárták, idén a második negyedév végén viszont már több mint egymillió ügyfelük volt. Ráadásul a létszámnövekedéssel párhuzamosan az egy ügyfélre jutó átlagos bevételt is növelték: a tavalyi 323 dollárral szemben idén már átlagosan 355 dollárt hozott egy ügyfél.

Miközben a teljes cég is brutális ütemben növekszik – éves összevetésben 56 százalékos volt a növekedés – a felhőszolgáltatás közel duplázni tudott, éves összevetésben 96 százalékkal nőtt. Tavaly még csak 187 millió dollárt termelt a felhőszolgáltatás, idén viszont már 359 milliót. Mivel ez a leggyorsabban növő szegmens, fokozatosan nő a súlya a teljes bevételben. Tavaly még mindössze a vállalat bevételeinek 3 százalékát tette ki, idén viszont a második negyedévben már elérte az 5 százalékot.

Mindenhol ott lesznek

A növekedés nem kis részben azért következett be, mert az vállalat két fontos országban is komoly fejlesztéseken van túl. Indiában és Indonéziában épített fel új adatközpontokat, ami jót tett az ügyfélszerzésnek.

A bővülés másik eleme, az egy ügyfélre eső átlagos bevétel javulása viszont arra is mutat, hogy az Alibaba is halad abba az irányba, hogy szofisztikáltabb szolgáltatásokat értékesít. Mindenekelőtt az adatbázis szolgáltatásra és a tartalomelosztó hálózatra (content delivery network) van nagy igény.

 
Alibaba Cloud Costumers 2016-2017
Infogram


A Business Insider elemzése szerint a felhőszolgáltatások bővítése segít a bevételi források diverzifikálásában (hozva a több lábon állás előnyeit), de abban is segít, hogy az Alibaba hatékonyabban tudjon versenyezni az XaaS (Anything as a Service) szolgáltatások piacán.

A piackutató cégek szerint siker kulcs az lesz, hogy ki tudja a legrugalmasabban kiszolgálni a nagy felhasználókat, azaz a vállalati és kormányzati szerveket. Például az következő néhány évben a nyilvános felhő uralja majd a piacot, de nagyon sok vállalat számára biztonsági megfontolások és a jelenlegi rendszereik technológiai korlátaik miatt ez nem járható. Ezért marad továbbra is népszerű a hibrid felhő.

Cloud & big data

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.