Szigorításokat, könnyítéseket és pontosításokat is hoz a szerződés új feltételrendszere. Vendégszerzőnk Rogányi Dániel licencelési szakértő (IPR-Insights).

Május elsején hatályba lép az IBM Passport Advantage új, 11. verziója. A mennyiségi licencek általános felhasználási feltételeit tartalmazó szerződés május elsejétől érvényes szövege már elérhető a közelmúltban ugyancsak megújult IBM Terms oldalon. Elöljáróban fontos megjegyezni – ezt az IBM is hangsúlyozta –, hogy a módosítások nem érintik az egyedi nagyvállalati szerződéseket (pl. ELA, ESSO), azok ugyanis a Passport Advantage-hez (PA) képest speciális megállapodások.

Az IBM négy fontosabb ponton módosította a mennyiségi licencek általános felhasználási feltételeit: megváltoztatták az auditklauzulát, az előfizetéses licencek (Subscription License) felmondásának feltételeit, a nem támogatott technológiák és platformok alkalmazásának feltétételeit – ilyen például a Windows Server 2008 és a Red Hat 5, amelyekre már nem alkalmazhatók a részkapacitás licencelési feltételek –, valamint az örökös licencek követése (Subscription & Support) részleges megújításának lehetőségeit.

Auditklauzula: szigorítás vagy lehetőség?

A fentiek közül kétség kívül a legnagyobb visszhangot az auditklauzula módosítása váltotta ki. Az új szerződés 4.1 pontjának első bekezdése szerint ugyanis a felhasználó szervezet kötelezettséget vállal arra, hogy az IBM rendelkezésére bocsátja az informatikai környezetében használt összes IBM-szoftver telepítési és felhasználási adatait, ha azt a szoftvergyártó kéri. Erre a kéréstől számítva 30 nap áll rendelkezésére és az adatokat az IBM által megkívánt formátumban kell átadni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználó szervezetnek akár évente el kell végeznie egy (ön)auditot.

A részkapacitás feltételek szerint licencelt termékek esetében eddig is kötelező volt a rendszeres jelentéskészítés. A riportot, melyet a szervezetek az IBM License Metric Tool, az IBM License Service vagy más, a gyártó által előzetesen jóváhagyott eszköz segítségével állíthatnak elő, továbbra is legalább negyedévente elő kell állítani. (Bemutatni csak akkor kell, amikor az IBM auditál, akkor azonban két évre visszamenőleg.) Májustól ezt a kötelezettséget valamennyi IBM szoftverre, így értelemszerűen a nevesített felhasználóalapú licencekre is kiterjesztették. Igaz, ebben az esetben nem rendszeres kötelezettségről van szó: csak akkor kell riportolni, ha az IBM kéri, és akkor is csak évente egyszer.

Az IBM aktív auditornak számít. A szoftverlicencauditok a normál üzletmenetének a részét képezik. Az utóbbi években abban azonban érzékelhető változás, hogy elmozdult a hagyományos SLR (Software License Review) típusú auditoktól a kollaboratívabbak RISE (Remote IBM Software License Evaluation) vagy az IASP (IBM Authorized SAM Provider Program) vizsgálatok felé.

A Passport Advantage új auditklauzulája is ebbe az irányba mutat. Kétségkívül szigorúbbnak tekinthető, mint az eddigi kötelezettségek, de teljes mértékben egybevág azokkal a jó gyakorlatokkal, ahogy a proaktív szoftvergazdálkodást folytató nagyvállalatok az IBM-licenceiket eddig is kezelték.

Azt persze nehéz megjósolni, hogy az IBM milyen gyakran fog élni a szerződés adta lehetőséggel. Lehetséges, hogy valóban évente tartana ügyfeleinél átfogó licencmegfelelőségi vizsgálatot, ahogy az is, hogy a lehetőség kilátásba helyezésével csak a tudatosabb szoftvereszköz-gazdálkodás, illetve az IBM megbízásából ténykedő auditor cégek által kínált IASP-típusú szolgáltatások igénybevétele felé szeretné terelni őket.

Egy azonban biztos: a PA-szerződés módosítása miatt (is) érdemes az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezni a proaktív szoftvereszköz-menedzsmentre és az IBM-licencek folyamatos monitorozására. Ellenkező esetben nehéz lesz megfelelni az új feltételeknek.

A szerző jogász, licencelési szakértő, az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője.

Piaci hírek

Az oktatásban készül nagy dobásra a Tesla és az OpenAI egykori MI-guruja

Andrej Karpathy új startupja, az Eureka Labs mesterséges intelligenciára épülő asszisztenseket fejleszt a tanárok munkájának támogatására.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.