Szigorításokat, könnyítéseket és pontosításokat is hoz a szerződés új feltételrendszere. Vendégszerzőnk Rogányi Dániel licencelési szakértő (IPR-Insights).

Május elsején hatályba lép az IBM Passport Advantage új, 11. verziója. A mennyiségi licencek általános felhasználási feltételeit tartalmazó szerződés május elsejétől érvényes szövege már elérhető a közelmúltban ugyancsak megújult IBM Terms oldalon. Elöljáróban fontos megjegyezni – ezt az IBM is hangsúlyozta –, hogy a módosítások nem érintik az egyedi nagyvállalati szerződéseket (pl. ELA, ESSO), azok ugyanis a Passport Advantage-hez (PA) képest speciális megállapodások.

Az IBM négy fontosabb ponton módosította a mennyiségi licencek általános felhasználási feltételeit: megváltoztatták az auditklauzulát, az előfizetéses licencek (Subscription License) felmondásának feltételeit, a nem támogatott technológiák és platformok alkalmazásának feltétételeit – ilyen például a Windows Server 2008 és a Red Hat 5, amelyekre már nem alkalmazhatók a részkapacitás licencelési feltételek –, valamint az örökös licencek követése (Subscription & Support) részleges megújításának lehetőségeit.

Auditklauzula: szigorítás vagy lehetőség?

A fentiek közül kétség kívül a legnagyobb visszhangot az auditklauzula módosítása váltotta ki. Az új szerződés 4.1 pontjának első bekezdése szerint ugyanis a felhasználó szervezet kötelezettséget vállal arra, hogy az IBM rendelkezésére bocsátja az informatikai környezetében használt összes IBM-szoftver telepítési és felhasználási adatait, ha azt a szoftvergyártó kéri. Erre a kéréstől számítva 30 nap áll rendelkezésére és az adatokat az IBM által megkívánt formátumban kell átadni. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a felhasználó szervezetnek akár évente el kell végeznie egy (ön)auditot.

A részkapacitás feltételek szerint licencelt termékek esetében eddig is kötelező volt a rendszeres jelentéskészítés. A riportot, melyet a szervezetek az IBM License Metric Tool, az IBM License Service vagy más, a gyártó által előzetesen jóváhagyott eszköz segítségével állíthatnak elő, továbbra is legalább negyedévente elő kell állítani. (Bemutatni csak akkor kell, amikor az IBM auditál, akkor azonban két évre visszamenőleg.) Májustól ezt a kötelezettséget valamennyi IBM szoftverre, így értelemszerűen a nevesített felhasználóalapú licencekre is kiterjesztették. Igaz, ebben az esetben nem rendszeres kötelezettségről van szó: csak akkor kell riportolni, ha az IBM kéri, és akkor is csak évente egyszer.

Az IBM aktív auditornak számít. A szoftverlicencauditok a normál üzletmenetének a részét képezik. Az utóbbi években abban azonban érzékelhető változás, hogy elmozdult a hagyományos SLR (Software License Review) típusú auditoktól a kollaboratívabbak RISE (Remote IBM Software License Evaluation) vagy az IASP (IBM Authorized SAM Provider Program) vizsgálatok felé.

A Passport Advantage új auditklauzulája is ebbe az irányba mutat. Kétségkívül szigorúbbnak tekinthető, mint az eddigi kötelezettségek, de teljes mértékben egybevág azokkal a jó gyakorlatokkal, ahogy a proaktív szoftvergazdálkodást folytató nagyvállalatok az IBM-licenceiket eddig is kezelték.

Azt persze nehéz megjósolni, hogy az IBM milyen gyakran fog élni a szerződés adta lehetőséggel. Lehetséges, hogy valóban évente tartana ügyfeleinél átfogó licencmegfelelőségi vizsgálatot, ahogy az is, hogy a lehetőség kilátásba helyezésével csak a tudatosabb szoftvereszköz-gazdálkodás, illetve az IBM megbízásából ténykedő auditor cégek által kínált IASP-típusú szolgáltatások igénybevétele felé szeretné terelni őket.

Egy azonban biztos: a PA-szerződés módosítása miatt (is) érdemes az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezni a proaktív szoftvereszköz-menedzsmentre és az IBM-licencek folyamatos monitorozására. Ellenkező esetben nehéz lesz megfelelni az új feltételeknek.

A szerző jogász, licencelési szakértő, az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.