Az IVSZ éves konferenciáján, a súlyosbodó járványhelyzet ellenére megtartott MENTA-n adták át a rangos elismeréseket.

Huszadik alkalommal adta át az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért a Gyurós Tibor-díjakat. A díjakkal a szakmai szervezet az iparág meghatározó személyiségeinek és vállalkozásainak a munkájára kívánja felhívni a figyelmet. Idén először nem csak a szakmai zsűri ítéletét vették figyelembe, hanem közönségszavazás is volt mindegyik kategóriában.

A díjazottak

Az év menedzsere díjat Csorba Gyulának, a Dorsum Zrt. stratégiai igazgatójának és vezérigazgató-helyettesének (a fenti képen balra) ítélte a zsűri. Csorba Gyulának fontos szerepe volt abban, hogy az elmúlt 20 év alatt a Dorsum Zrt. Közép-Kelet-Európa regionális informatikai vállalatává nőtte ki magát. A közel 300 fős cég Magyarországon piacvezető a tőkepiaci szoftverrendszerek területén, emellett leányvállalatai vannak Romániában és Bulgáriában. Ügyfeleinek tudhatja a legnagyobb bankokat, befektetési társaságokat, vagyonkezelőket, valamint több biztosítótársaságot. Legnagyobb sikerüknek azt tartják, hogy magyarországi központú vállalatként sikeresen megvetették lábukat az Egyesült Királyságban saját termékeikkel.

Az év digitalizációs projektje díjat a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat közös applikációja, az ÉletMentő app kapta. Az ÉletMentő pontos helymeghatározást használ, valamint tárolja az előre feltöltött egészségügyi adatokat. Ezek segítségével a diszpécser precízebb képet kap a betegről, és az adatokat azonnal át is tudja adni a helyszínre tartó mentőkocsinak. Az appot indulás óta eltelt fél évben közel 500 ezren töltötték le, és mintegy 2500 segélyhívás érkezett ezen keresztül, amiből 1480 tényleges ellátást igénylő esetet oldott meg sikerrel az OMSZ.

Az év innovációja díjat az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásának ítélte a zsűri. Az Oncompass Medicine Hungary fejlesztése a betegek személyre szabott, úgynevezett precíziós onkológiai ellátásához szükséges minden diagnosztikai és informatikai eszközt egy programban tesz elérhetővé a daganatos betegeknek, illetve az őket kezelő orvosoknak egyaránt. A RealTime Oncology Treatment Calculator egy szabályalapú mesterséges intelligencia. Az adatokat a cég saját fejlesztésű algoritmusa dolgozza fel, és rangsorolja a beteg daganatában azonosított molekuláris genetikai elváltozások alapján a beteg számára releváns hatóanyagokat.
 

Laufer Tamás (b), az IVSZ leköszönő elnöke, és Koren Balázs


Az év digitális oktatási nagykövete Koren Balázs lett. Koren 2005-ben kezdett tanítani a két tannyelvű Budai Középiskolában angolul matematikát, programozási alapokat és internettudatosságot. Később a Fazekas Mihály Gimnáziumban folytatta a tanítást, és nyitott a robotika területe felé is. Dolgozott a GeoGebra, a GEOMATECH, illetve a VR Math projektekben, az ELTE TTK Matematika Intézet, Szakmódszertani Központ felkérésére pedig részt vesz a matematikatanárok képzésében. Ő a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője. Feladata a digitális oktatás népszerűsítése, valamint a tananyagfejlesztés. Cikkeivel, szakmai előadások, konferenciák szervezésével nem csak szakmai berkekben, de a szélesebb közönségnek is igyekszik megmutatni a digitális oktatásban rejlő lehetőségeket.

Közösség & HR

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.