Egyelőre nincs alternatívája a kínai csipgyártásnak, ezért a szankciók további szigorítása az európai iparnak is fájni fog – véli a holland cég közelmúltban kinevezett vezérigazgatója.

Április vége óta új vezető, Christophe Fouquet (a fenti képen) irányítja a világ csipgyártását meghatározó holland vállalatot, az ASML-t. A Handelsblatt interjút készített a vezérigazgatóval, amiből kiderül, Peter Wennink korábbi vezető nyugdíjba vonulása után sem változott a cég véleménye a Kínával szemben hozott szankciókkal kapcsolatban. Értelmetlen akadályozni, hogy valaki olyasmit állítson elő, amire nekünk is szükségünk van, összegezte véleményét Fouquet a német üzleti lapnak annak kapcsán, hogy az EU és az USA is felvetette a technológiai szankciók további szigorítását.

A vezérigazgató szerint egyébként ebben Európa abszolút vezető, mert minden lényeges beszállítójuk európai, például az optikai és optoelektronikai rendszerek gyártó jénai székhelyű Zeiss vagy a csipgyártó berendezésekhez a speciális lézertechnológiát szállító Trumpf (amely mind a mai napig családi tulajdonban van). Európában az ASML körül olyan ökoszisztéma alakult ki, amely nehezen másolható, és Kínában egyelőre a know-how is hiányzik ehhez.

Szerinte nemcsak a legfejlettebb félvezetőtechnológiák jelentenek problémát, hanem a régebbi technológiával gyártott csipek is, melyekre többek között a német autóiparnak ugyancsak égető szüksége van. Ezek iránti drámaian nő a kereslet. "Előállításuk azonban nem különösebben jövedelmező. Ezért Nyugaton nagyon keveset fektetnek be ilyen üzemekbe. Európa még a saját keresletének felét sem tudja kielégíteni. Tehát máshonnan kell beszerezni – és jelenleg Kínában épülnek gyárak" – mondta a lapnak.

Ezért nem is lenne bölcs dolog olyan további korlátozásokat bevezetni, ami esetleg a régebbi technológiák exportját is nehezítené Kínába.

Kína: mínusz tíz év

A vezérigazgató egyetért Pat Gelsinger Intel-vezérrel abban, hogy Kína félvezetőipara mintegy tíz évvel van lemaradva az USA-é mögött, de pontosan azt gyártják, amire a nyugati vállalatoknak most nagy tömegben szükségük van. "Ha valaki – bármilyen okból – fékezni akarja ezt, akkor alternatívákra van szüksége. Nincs értelme megakadályozni valakit abban, hogy olyasmit állítson elő, amire szükséged van. Az orosz gáz esetében az emberek megértették, hogy alternatívákat kell találniuk, de a csipeknél még nem."

Fouquet úgy véli, az ASML technológiai előnyét a fejlesztési filozófiája is garantálja. A legfeljettebb MI-csipek gyártását lehetővé tevő technológiák (EUV, High-NA, Hyper-NA) már akkor megvoltak, amikor még senki sem látta az MI körüli hájpot. "Úgy gondoltuk: amikor piacra dobjuk a technológiát, valaki elég okos lesz ahhoz, hogy használja."

Ami a kínaiak felzárkózási lehetőségeit illeti, a vezérigazgató az EUV technológiát hozta fel. Mint mondta több mint két évtizedbe és sok milliárdba került, mire sorozatgyártásba került.

A teljes interjú a Handelsblatton »

(Fotó: ASML)

Piaci hírek

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.