Peter Wennink szerint az ASML már eddig is komoly áldozatokat helyezett a Kína elleni kereskedelmi háború oltárára.

Egy holland napilapnak adott interjújában az amerikai exportkorlátozási politikát bírálta az ASML vezérigazgatója. A Reuters által közölt összefoglaló szerint Peter Wennink (a fenti képen) megkérdőjelezte, hogy engedni kellene a Hollandiára nehezedő amerikai nyomásnak, amelynek célja, hogy a hollandok új exportkorlátozó szabályokat fogadjanak el.

Megtettük, amit megkövetelt...

Mint korábban is foglalkoztunk vele, az amerikai kormányzat próbálja rávenni a szövetségeseit, köztük az ASML révén a csipgyártásban kulcsszerepet játszó Hollandiát, hogy csatlakozzanak az amerikai intézkedésekhez. A holland kormány azóta meg is erősítette, hogy folynak tárgyalások erről az amerikaiakkal.

Peter Wennink szerint viszont az ASML már eddig is komoly áldozatokat hozott. A holland kormány 2019 óta tiltja, hogy a legfejlettebb litográfiai gépeiket Kínába exportálják (emiatt az addig eladott gépek karbantartása is megnehezedett), ami a hasonló technológiákat áruló amerikai vállalatoknak kedvezett. Az ASML kínai kitettsége mára jelentősen csökkent: exportjának csak a 15 százaléka irányul Kínába, miközben az amerikai konkurenseinél ez az arány a 25-30 százalékot is meghaladhatja.

Visszásnak tartja azt is, hogy míg az ASML csak régebbi gyártóberendezéseket adhat el kínai partnereinek, addig bizonyos esetekben az amerikai csipgyártók a legfejlettebb csipjeiket is eladhatják. A vezérigazgatónak van még egy nyomós érve a korlátozással szemben: "Köztudott, hogy a tisztán katonai célú csiptechnológia általában 10-15 éves. Az ilyen csipek előállításához használt technológia továbbra is eladható Kínának" – idézi Wenninket a Reuters (az eredeti, holland nyelvű interjút itt lehet elolvasni).

Mindeközben az USA-ban

Mondhatnak a szövetségesek bármit, a Biden-adminisztráció keményen dolgozik a kínai feldolgozóipar megfektetésén. A Bloomberg írta meg, hogy közel negyven kínai vállalat, köztük Yangtze Memory Technologies nevű csipgyártó kerülhet feketelistára, azaz még alkatrész formájában sem nem juthatnak hozzá bizonyos amerikai technológiákhoz.

A döntés állítólag a héten megszületik. Onnantól az egyesült államokbeli beszállítóik a régebbi technológiákat is csak különleges engedéllyel adhatják el számukra.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.