Kezdetben emberi felügyelettel dolgozik majd egy svéd fejvadász cégnél Tengai, a 41 centi magas és mindössze 3,5 kilós robot.

Májustól áll munkába egy stockholmi fejvadász és munkaerő-kölcsönző cégnél a Tengai nevű robot, hogy segítse a toborzókat a jelöletek interjúztatásában. A 41 cm magas, és 3,5 kilogrammos robotfej a Furhat Robotics és a neves svéd műszaki egyetem, a KTH Royal Institute of Technology közös fejlesztése. Bár elsőre elég furcsa lehet, hogy egy asztalra helyezett villogó műanyag fejjel kell kommunikálni, a fejlesztők szerint a jelentkezők gyorsan alkalmazkodnak a helyzethez.

Nem csak az emberi beszédet imitálja

A roboton négy éve dolgoznak. A fejlesztők azonban nem csak az emberi beszédre koncentráltak, hanem olyan robotot akartak létrehozni, amely valamennyire az arcmimikát is képes imitálni különböző fényhatásokkal (lásd a videót). Egy olyan robot építése volt a cél – mondta a BBC-nek Gabriel Skantze, a KTH professzora és a Furhat egyik alapítója –, amely kevésbé hat idegenszerűen az emberek számára, mint a hagyományos robotok.

A 2014-ben alapított startup tavaly óta dolgozik együtt a fejvadász céggel, hogy a fejlesztéseknek konkrét célt is adjanak. Egy olyan, mesterséges intelligencia (MI) vezérelte robotot akartak létrehozni, amely segít kiküszöbölni az állásinterjúknál a felvételiztetők öntudatlanul is működő előítéleteit.

Ez a fejvadász cégek számára is probléma, mert félreviheti az interjúztatót. A felvételiztető HR-szakemberben általában már az első pár másodpercben kialakítja az első benyomásait a jelöltről, majd van 5-15 perce, hogy meghozza a végső döntést. A probléma az, hogy az első benyomás a jelölt neme, etnikai hovatartozása, hangja, megjelenése stb. alapján alakul ki, és a felvételiztető az adott álláshoz szükséges kompetenciákat sokszor már ezen a szűrőn keresztül ítéli meg. Ez a benyomás ráadásul általában a tárgyhoz szorosan nem tartozó, bevezető kérdés során alakul ki.

Tengai sokkal tárgyilagosabb. Például nem cseveg, nem tesz fel bevezetőként olyan kérdéseket, hogy a jelölt milyen zenét szeret, hanem rögtön a tárgyra tér. Mindenkitől hasonlókat kérdez, jellemzően ugyanabban a sorrendben. Így az azonos munkakörre jelentkezőkről sokkal objektívebb kép alakul ki – állítják a robot fejlesztői.

A robot azonban még nem dönt, csupán javaslatot tesz azoknak a körére, akik megfelelők lennének az adott állásra, és a felvételi folyamat következő körébe juthatnak. A döntést egyelőre a fejvadászok vagy a vezetők hozzák meg a robot által lebonyolított interjúk leiratai alapján. A TNG szerint ez így is nagy segítség, különösen akkor, ha egy állásra sok jelöltből több körben kell kiszűrni a legmegfelelőbbeket.

Az MI is lehet előítéletes

A robot fejvadászt egy valós probléma hívta életre. Mint a BBC írja, Svédországban ugyan alacsony a munkanélküliség, mindössze 4 százalék, de a külföldön születettek körében sokkal magasabb, 15 százalék. Egy felmérés szerint a svédországi álláskeresők 73 százaléka úgy nyilatkozott, hogy érte őket részük hátrányos megkülönböztetés munkájuk során etnikai hovatartozásuk, koruk, nemük, szexuális beállítottságuk, megjelenésük, súlyuk vagy fogyatékosságuk miatt. Ezeknek az anomáliáknak a kiszűrésére is alkalmas lesz a Furhat robotja.
 

(Forrás: BBC News)


Csakhogy itt is felmerül az a probléma, ami már számtalanszor előjött: az MI is lehet előítéletes, hiszen emberek programozzák és tanítják, így az előítéleteket is megtanulja. Ennek kiküszöbölésére a Furhat Robotics hasonló módszert választott, mint például az IBM az arcfelismerő MI tanításánál. Olyan mintával tanították az MI-t, amely tükrözi a svéd társadalom sokszínűségét.

A cég a TNG-nél szerzett gyakorlati tapasztalatok alapján olyan irányba akarja fejleszteni a robothoz alkalmazott MI-t, hogy az képes legyen az előszűrést önállóan, emberi kontroll nélkül elvégezni, ezzel is gyorsítva a kiválasztás folyamatát. Tengai egyelőre csak svédül ért, de már dolgoznak az angol nyelvű verzión, amit várhatóan a jövő évben be is vezetnek.

Közösség & HR

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.