A brit kormányzat egy olyan, arcfelismerő technológiára épülő azonosítási megoldást vizsgál, amely a megfelelő helyeken gyorsan ellenőrizheti a fertőzéssel szembeni védettséget – már ha létezik egyáltalán ilyen védettség.

A világjárvány rövid idő alatt szinte megbénította a gazdasági és társadalmi rendszereket, így nem csoda, hogy a fokozatos helyreállítás kapcsán sok helyen felmerült az immunitásról szóló igazolások bevezetésének ötlete. A dolog formálisan egyszerűnek tűnik: aki már bizonyítottan átesett a fertőzésen, és ezért feltételezhető, hogy másoknál sokkal alacsonyabb kockázatot hordoz, azt érdemes lenne mentesíteni a többieket sújtó korlátozások alól, hogy zavartalanul elláthassák feladataikat.

A hírek szerint hasonló elképzeléseket már Németországban vagy Olaszországban is felvázoltak, Chilében pedig már egészen közel kerültek a fizikai igazolások (digitális kártyák) bevezetéséhez. Az ilyen megoldásokat azonban már elméleti szinten is számtalan kritika éri, a szándékos megfertőződésektől kezdve a feketepiaci aktivitáson át addig a tesztek hatékonyságáról és a betegséggel szembeni immunizálódásról szóló bizonytalan ismeretekig – nem beszélve arról, hogy milyen hátrányok érik az igazolással nem rendelkezőket.

Az egész téma persze nem csak jogi vagy társadalmi, hanem technológiai szempontból is érdekes. A The Guardian hétfői beszámolója alapján a brit kormány már technológiai szállítókkal egyeztet az egészségügyi útlevelek bevezetésének lehetőségeiről, ami a lap értesülései szerint akár hónapokkal egy ilyen irányú döntést követően valósággá válhat. Az egyik érintett cég, a szintén brit Onfido ezek szerint már olyan részletes terveket is letett az asztalra, amelyek más országokban pilot fázisban tartanak.

Egyszerű, de mennyire hasznos?

Az Onfido javaslata a vállalat arcfelismerő technológiáját más gyártók által fejlesztett alkalmazásokkal ötvözné, hogy megállapítsa az egyes személyek azonosságát. A felhasználók részéről egy szelfi fotóra és egy hivatalos okmányban szereplő képre lenne szükség, mint amilyen az útlevél vagy a jogosítvány. A cég megoldása nem csak ezek összevetésére képes, hogy megállapítsa az azonosságot, de azt is eldönti, hogy maga az okmány eredeti-e, ezzel pedig meghatároz egy digitális identitást.

Aki ezután megcsináltatna egy minősített koronavírus-tesztet is, annak a későbbiekben csak egy újabb fotót kell lőnie magáról a megfelelő helyeken, a rendszer pedig megmondja, hogy az alany mintájában kimutatták-e az új koronavírus-törzs elleni antitesteket, így jogosult-e például az adott intézménybe való belépésre. Az alkalmazás a felvételeket követően egyébként QR kódokat generálna, amelyeket egyszerűen szkennelni lehet mondjuk a munkahelyek portáján, felgyorsítva a beléptetési folyamatot.

A The Guardian riportjából az is kiderül, hogy magukat a tesztekkel kapcsolatos adatokat egy független szolgáltató – ebben az esetben az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NSH) tárolná, vagyis a víruspaszport ellenőrzésében részt vevő szállítók ehhez elvileg nem rendelkeznének közvetlen hozzáféréssel. Mindez persze csak a felvázolt rendszer működésének elméleti modellje, hiszen a szakemberek még abban sem biztosak, hogy a fertőzést átvészelők mennyi ideig tartó immunitást szereznek (ha egyáltalán), illetve hogy az egyes emberek között milyen különbségek lehetnek ezen a területen.

Maguk a koronavírus-tesztek egyre biztosabbak, és bár megbízható gyorsteszt továbbra sem igen áll rendelkezésre, a tesztelés megbízhatóságának problémája legalább elhárul majd belátható időn belül. A lap kormányzati forrásai szerint a brit döntéshozók egyelőre csak mérlegelik egy hasonló intézmény bevezetését, ami napirenden van ugyan, de javában folynak arról is a viták, hogy ez mennyire illeszthető be a kormány "track and trace" elképzeléseibe, vagyis a fertőzött vagy gyógyult állampolgárok nyomon követésének és ellenőrzésének stratégiájába.

Közösség & HR

A vártnál lassabban másznak ki a gödörből az okostelefonok

Az IDC jelentősen visszavett idei forgalomra vonatkozó jóslatából. Az ok a sokszor emlegetett alkatrészhiány és a globális logisztikai kihívások.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.