Mindezt pedig a légierő szerint nem egy szimulátorban, hanem a fizikai valóságban repülve tehetik majd meg, ami optimális felkészülést biztosít nekik a legújabb kori kihívásokra.

Nagyjából egy év múlva az amerikai vadászpilóták olyan sisakokban repülnek majd, amelyek a kiterjesztett valóság (augmented reality, AR) alkalmazásával helyezik el látóterükben az ellenséges gépek digitális másolatait. Ez mások mellett azt is lehetővé teszi a számukra, hogy ténylegesen a levegőben gyakorolják a manőverezést olyan országok magasan fejlett repülőinek MI-vezérelt utánzatai ellen, mint amilyen Kína vagy Oroszország – számolt be róla múlt heti riportjában a The Washington Post.

Az új megoldás is része az amerikai hadsereg milliárdos beruházásainak a virtuális valóság, a mesterséges intelligencia és a különféle algoritmusok alkalmazásába, amelyek általános célja a háborúk megvívásának modernizálása. A hi-tech szimulációs technológiát a légierőnek 70 millió dolláros szerződés kereteiben szállító Red 6 alapító vezérigazgatója jobb, gyorsabb és olcsóbb megoldásnak nevezte a 2017 óta fejlesztett elképzelést: az MI irányította virtuális repülőgépeket a valós környezetbe vetítik, valós idejű és élethű élményt teremtve.

Az új ellenfelekhez nem jó a régi felkészülés

A dolog előnye, hogy nincs hozzá szükség drága vadászgépekre, ráadásul a pilóták számára is biztonságosabb. A Red 6 vezetője maga is a brit Királyi Légierő veterán pilóta, aki két évvel ezelőtt az AR headset egyik korai verziójával részt vett az első ilyen virtuális légi összecsapásban egy valódi és egy mesterséges intelligencia által vezérelt vadászgép között. Hónapokkal korábban egyébként egy másik szállító által létrehozott virtuális ellenfél már képes volt rá, hogy a szimulátorokban végzett tesztek során elpusztítsa a légierő emberi pilótáját.

A beszámoló alapján a szimulátorok mégsem képesek visszaadni a valódi ellenfelekkel szembeni manőverezés érzését, bár jóval olcsóbbak, mint a fizikai valóságban megvalósított kiképzés. Ez utóbbi költsége repült óránként 15 és 100 ezer dollár közé esik, ráadásul ott a balesetek is igaziak, amelyek száma éppenséggel növekedett az elmúlt időszakban. A gyakorlatok során alkalmazott valódi ellenfelek viszont érthetően nem annyira szofisztikáltak, mint egy ötödik generációs orosz vagy kínai vadászrepülő, miközben a kiképzés prioritása már nem a közel-keleti konfliktusokra való felkészülés, vagyis az új technológia ebben a tekintetben a relevancia megőrzésének záloga lehet.

Részletek a The Washington Post cikkében »

Cloud & big data

Újfajta játékban zárkózott fel hozzánk a mesterséges intelligencia

A teljesinformációs játékokban az MI már hosszú ideje jól teljesít, de a DeepMind most kifejlesztett egy olyan modellt, amelyik a legmagasabban jegyzett embereket is elveri a Stratego nevű társasjátékban.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.