Japánban még mindig nagy divat a készpénzes fizetés, legújabb bankjegyeik pedig világszenzációnak számító megoldásokat vetnek be a hamisítás ellen. Ennek viszont az az ára, hogy jó eséllyel lepattannak róluk a korábbi gyártású parkolójegy- vagy élelmiszer-automaták.

Ha meg kellene nevezni egy hi-tech országot, valószínűleg sok mindenkinek Japán jutna először eszébe, és ugyanez lenne a helyzet akkor is, ha a hagyományokhoz való ragaszkodáshoz keresnénk példákat. Ez a kettősség jellemző többek között a készpénzhasználatra, ami a fejlett fizetési technológiák mellett is erősen tartja magát. Még az útikalauzokban is gyakran hívják fel rá a turisták figyelmét, hogy vigyenek magukkal készpénzt, mert a hagyományos kocsmákban, fogadókban, sintó szentélyekben és egyéb helyeken általában nem is lehet másképpen fizetni, de helyismeret nélkül más üzletekben sem lehet biztosra menni a kártyás fizetéssel.

A dolog ráadásul még ehhez képest is tovább bonyolódott a múlt héten, ahogy Japánban 20 év után először hoztak forgalomba új bankjegyeket. Az ezer, 5 ezer és 10 ezer jenes címleteken a világon elsőként alkalmaztak olyan holografikus mintázatokat, amelyek révén a portrék 3D-s hatást keltve, a látószögtől függően másfelé tekintenek. Ez gyakorlatilag kizárja a papírpénzek hamisítását, ez pedig különösen fontos a japán a gazdaságban, ahol a készpénz nélküli fizetések aránya elmarad a globális átlaghoz viszonyítva. Más kérdés, hogy az új fizetőeszközök mennyire lesznek használhatók, ami megint csak a fejlett technológiával függ össze.

Amikor a kápé fejlettebb az automatánál

Japánban sok millió étel- és italárusító automata üzemel, amelyek esetenként elfogadják a kártyás fizetést is, de az már korántsem biztos, hogy felismerik majd az új bankjegyeit. A Business Insider riportja ezzel kapcsolatban az árusító automatákat gyártó cégek szakmai szövetségének közleményét idézi, amelynek értelmében a Japánban működő gépek csaknem 80 százalékát frissíteni kellene hozzá, nem beszélve a parkolójegy-automatákról és más gépekről. Ezek tervezésekor ugyanis értelemszerűen még fel sem merült a mostani, csúcstechnológiás specifikációk kezelése, felkészítésük pedig rengeteg időbe és pénzbe kerülhet.

A lap szerint egyébként elég sajátságos pillanatban került sor az új bankjegyek kibocsátására. A japán jen árfolyama az idén 38 éves mélypontra került az amerikai dollárral szemben, ennek következtében pedig özönlenek az országba a turisták, hogy kihasználják a számukra kedvező átváltást. A japán központi bank áprilisban közölte, hogy a készpénz nélküli fizetések arányának növekedése ellenére azzal számol, hogy továbbra is jelentős szerepet játszik a gazdaságukban a készpénzes fizetés általános lehetősége. Ettől függetlenül úgy fest, hogy az automatáknál mostantól érdemes lesz ellenőrizni, hajlandóak-e megenni a vásárlónál lévő bankjegyeket.

Konzumer tech

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.