Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.
Hirdetés
 

A Microsoft májusban bejelentette, hogy októberben megszünteti a Windows Server 2012 és 2012 R2 támogatását. (A Microsoft közleményét itt találja.) A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2023. október 10-e után a két szoftver nem kap biztonsági és egyéb frissítéseket, hibajavításokat, valamint nem vehető igénybe hozzájuk gyártói technikai támogatás. Ezekhez a szolgáltatáselemekhez, melyek nagyban hozzájárulnak egy nagyvállalati informatikai környezet stabil és biztonságos működtetéséhez, utána a legkézenfekvőbb módon verziófrissítéssel, preferáltan a legújabb (Windows Server 2022), de legalábbis valamelyik még támogatott változatára való áttéréssel juthatnak hozzá az ügyfelek.

A verziófrissítéshez való jogot örökös licenceknél a Microsoft SA (Software Assurance, amit élő követésként is emlegetnek) megléte biztosítja, míg az előfizetés licencek magukban foglaljákaz SA előnyöket. Fontos tudni, hogy visszamenőlegesen nem lehet SA-t vásárolni, így annak hiányában egyetlen út marad a verzió frissítésére: új licenceket kell beszerezni.

Előfordulhat azonban, hogy alkalmazáskompatibilitási vagy egyéb okok miatt nem járható út a magasabb verzióra váltás. Ebben az esetben segít a legfeljebb három évig igénybe vehető ESU szolgáltatás (Extended Security Updates vagy kiterjesztett biztonsági frissítések).

Itt is van különbség a felhős (előfizetéses) és az on-premise között. A Microsoft az Azure-ban ingyenesen biztosítja az ESU-t, míg az on-premise felhasználáshoz meg kell vásárolni, de eleve csak olyan alaplicenchez lehet megvenni, amelyhez van SA is. Fontos tudni azt is, hogy a Product Terms alapján minden, a futtató fizikai szerverhez rendelt Windows Server licenchez ESU-t kell vásárolnunk az operációs rendszer verziójától függetlenül! Ha tehát nem akarunk olyan erőforrásokhoz is ESU-t rendelni, melyeken még támogatott operációs rendszerek futnak, a lejárt támogatású Windows Servereknek dedikált fizikai környezetet kell kialakítanunk.

Amikor minden összefügg mindennel

Eddig nincs semmi extra. Licencelési kockázatok kipipálva! Vagy mégsem?

A fenti változások más szoftvergyártók licenceit is érinthetik! A különböző gyártók eltérő technológiái ugyanis a nagyvállalati informatikában integráns rendszert alkotnak, ami a licencelési szabályokban is tetten érhető. Jelen esetben például abban, hogy a gyártói támogatás megszűnése miatt a Windows Server 2012 és R2 kikerül az IBM által elfogadott részkapacitás technológiák közül is (igaz csak 2024 harmadik negyedévének végétől). Emellett a két verziót nem fogja támogatni az IBM License Metric Tool (ILMT) sem, amit virtualizált környezetekben a részkapacitás licencelési feltételek alkalmazása esetén kell használni.

Az IBM Passport Advantage Szerződés 2023-ban hatályba lépett új 11-es verziója (erről itt írtunk bővebben) meghatározza azoknak a kitételeknek a szűk körét, amikor elfogadott lehet a gyártói támogatással nem rendelkező technológia alkalmazása. Mint látható, az IBM is kellő időt biztosít az áttérésre. Ha azonban a felhasználó nem térne át a megadott határidőig, számolnia kell azzal, hogy a Windows Server 2012-n és R2-n futó IBM alkalmazásait a klaszter teljes kapacitása alapján, vagyis a fizikai hostok magszáma vagy processzor-értékegysége (PVU) alapján kell licencelnie, ami többszörös licencdíjat és -költséget eredményezne.

Azoknak a technológiáknak a listája, melyek megfelelnek az IBM részkapacitási licencelési feltételeinek, folyamatosan evolválódik. A gyártó általában 180-360 nap türelmi időt ad a már nem támogatott technológiák esetében az átállásra. Fontos mérföldkő lesz az idei negyedik negyedév is: ekkor jár le az AIX 6.1-re, az Ubuntu 18-ra, valamint a vSphere 6.5. és 6.7-re vonatkozó türelmi idő. Azoknak a szervezeteknek tehát, melyek ezeken a technológiákon használnak virtualizált környezetben IBM Passport Advantage szoftvereket, már csak három hónapjuk van arra, hogy biztosítsák a részkapacitás licencelési feltételek alkalmazhatóságát, és ezzel elkerüljék a teljes kapacitás alapján számolt licencigény jelentős pénzügyi kockázatát.

A szerzőkről: Dr. Rogányi Dániel jogász, licencelési szakértő; az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője. Vincze-Berecz Tibor informatikai statisztikus, gazdasági tervező; az IPR-Insights licencelési szakértője.

Piaci hírek

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.