Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

A Microsoft májusban bejelentette, hogy októberben megszünteti a Windows Server 2012 és 2012 R2 támogatását. (A Microsoft közleményét itt találja.) A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2023. október 10-e után a két szoftver nem kap biztonsági és egyéb frissítéseket, hibajavításokat, valamint nem vehető igénybe hozzájuk gyártói technikai támogatás. Ezekhez a szolgáltatáselemekhez, melyek nagyban hozzájárulnak egy nagyvállalati informatikai környezet stabil és biztonságos működtetéséhez, utána a legkézenfekvőbb módon verziófrissítéssel, preferáltan a legújabb (Windows Server 2022), de legalábbis valamelyik még támogatott változatára való áttéréssel juthatnak hozzá az ügyfelek.

A verziófrissítéshez való jogot örökös licenceknél a Microsoft SA (Software Assurance, amit élő követésként is emlegetnek) megléte biztosítja, míg az előfizetés licencek magukban foglaljákaz SA előnyöket. Fontos tudni, hogy visszamenőlegesen nem lehet SA-t vásárolni, így annak hiányában egyetlen út marad a verzió frissítésére: új licenceket kell beszerezni.

Előfordulhat azonban, hogy alkalmazáskompatibilitási vagy egyéb okok miatt nem járható út a magasabb verzióra váltás. Ebben az esetben segít a legfeljebb három évig igénybe vehető ESU szolgáltatás (Extended Security Updates vagy kiterjesztett biztonsági frissítések).

Itt is van különbség a felhős (előfizetéses) és az on-premise között. A Microsoft az Azure-ban ingyenesen biztosítja az ESU-t, míg az on-premise felhasználáshoz meg kell vásárolni, de eleve csak olyan alaplicenchez lehet megvenni, amelyhez van SA is. Fontos tudni azt is, hogy a Product Terms alapján minden, a futtató fizikai szerverhez rendelt Windows Server licenchez ESU-t kell vásárolnunk az operációs rendszer verziójától függetlenül! Ha tehát nem akarunk olyan erőforrásokhoz is ESU-t rendelni, melyeken még támogatott operációs rendszerek futnak, a lejárt támogatású Windows Servereknek dedikált fizikai környezetet kell kialakítanunk.

Amikor minden összefügg mindennel

Eddig nincs semmi extra. Licencelési kockázatok kipipálva! Vagy mégsem?

A fenti változások más szoftvergyártók licenceit is érinthetik! A különböző gyártók eltérő technológiái ugyanis a nagyvállalati informatikában integráns rendszert alkotnak, ami a licencelési szabályokban is tetten érhető. Jelen esetben például abban, hogy a gyártói támogatás megszűnése miatt a Windows Server 2012 és R2 kikerül az IBM által elfogadott részkapacitás technológiák közül is (igaz csak 2024 harmadik negyedévének végétől). Emellett a két verziót nem fogja támogatni az IBM License Metric Tool (ILMT) sem, amit virtualizált környezetekben a részkapacitás licencelési feltételek alkalmazása esetén kell használni.

Az IBM Passport Advantage Szerződés 2023-ban hatályba lépett új 11-es verziója (erről itt írtunk bővebben) meghatározza azoknak a kitételeknek a szűk körét, amikor elfogadott lehet a gyártói támogatással nem rendelkező technológia alkalmazása. Mint látható, az IBM is kellő időt biztosít az áttérésre. Ha azonban a felhasználó nem térne át a megadott határidőig, számolnia kell azzal, hogy a Windows Server 2012-n és R2-n futó IBM alkalmazásait a klaszter teljes kapacitása alapján, vagyis a fizikai hostok magszáma vagy processzor-értékegysége (PVU) alapján kell licencelnie, ami többszörös licencdíjat és -költséget eredményezne.

Azoknak a technológiáknak a listája, melyek megfelelnek az IBM részkapacitási licencelési feltételeinek, folyamatosan evolválódik. A gyártó általában 180-360 nap türelmi időt ad a már nem támogatott technológiák esetében az átállásra. Fontos mérföldkő lesz az idei negyedik negyedév is: ekkor jár le az AIX 6.1-re, az Ubuntu 18-ra, valamint a vSphere 6.5. és 6.7-re vonatkozó türelmi idő. Azoknak a szervezeteknek tehát, melyek ezeken a technológiákon használnak virtualizált környezetben IBM Passport Advantage szoftvereket, már csak három hónapjuk van arra, hogy biztosítsák a részkapacitás licencelési feltételek alkalmazhatóságát, és ezzel elkerüljék a teljes kapacitás alapján számolt licencigény jelentős pénzügyi kockázatát.

A szerzőkről: Dr. Rogányi Dániel jogász, licencelési szakértő; az IPR-Insights licenctanácsadási csoportvezetője. Vincze-Berecz Tibor informatikai statisztikus, gazdasági tervező; az IPR-Insights licencelési szakértője.

Piaci hírek

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.