A Microsoft idén október 10-én leállítja a Windows Server 2012 és a 2012 R2 támogatását. Azure-ra migrálással lehet kicsit "cselezni".

Idén október 10-én lezárul a Windows Server 2012 és 2012 R2 támogatási cuklusa. Utána a termékek nem kapnak hibajavításokat, biztonsági frissítéseket és technikai támogatást sem, figyelmeztet a Microsoft. Az eredeti végdátum 2018. október 9-e volt, de akkor a Microsoft végül további öt évet adott a két verziónak.

Az ingyenes támogatás felhősödéssel jár

Az ügyfelek a 2012/R2-es rendszereiket alkalmazásokkal és adatbázisokkal egyetemben átrakhatják Azure virtuális gépekre, amivel nyernek további három év kiterjesztett támogatást (Extended Security Update, ESU). Utóbbit ráadásul ingyen. Ez értelemszerűen csak annak éri meg, aki számára az Azure-ba költözés reális opció, mert ha az ESU előfizetés ingyen van is, a felhős szolgáltatásokért bizony fizetni kell.

Ha valaki maradna az on-premise rendszereinél, vagy frissítenie kell Windows Server 2022-re, vagy további három évig előfizethet kiterjesztett biztonsági frissítésekre. Az ESU-kat 2026. október 13-ig szállítja a szoftvercég, az ezekre történő előfizetést évente kell megújítani.

És van még egy fontos figyelmeztetés: azok a vállalatok, melyek esetleg benne ragadtak a Windows Server 2008/R2-ben, készüljenek fel arra, hogy a verziókra január 10-étől ESU előfizetés sem lesz, azaz az ilyen szerverek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.