A Microsoft idén október 10-én leállítja a Windows Server 2012 és a 2012 R2 támogatását. Azure-ra migrálással lehet kicsit "cselezni".

Idén október 10-én lezárul a Windows Server 2012 és 2012 R2 támogatási cuklusa. Utána a termékek nem kapnak hibajavításokat, biztonsági frissítéseket és technikai támogatást sem, figyelmeztet a Microsoft. Az eredeti végdátum 2018. október 9-e volt, de akkor a Microsoft végül további öt évet adott a két verziónak.

Az ingyenes támogatás felhősödéssel jár

Az ügyfelek a 2012/R2-es rendszereiket alkalmazásokkal és adatbázisokkal egyetemben átrakhatják Azure virtuális gépekre, amivel nyernek további három év kiterjesztett támogatást (Extended Security Update, ESU). Utóbbit ráadásul ingyen. Ez értelemszerűen csak annak éri meg, aki számára az Azure-ba költözés reális opció, mert ha az ESU előfizetés ingyen van is, a felhős szolgáltatásokért bizony fizetni kell.

Ha valaki maradna az on-premise rendszereinél, vagy frissítenie kell Windows Server 2022-re, vagy további három évig előfizethet kiterjesztett biztonsági frissítésekre. Az ESU-kat 2026. október 13-ig szállítja a szoftvercég, az ezekre történő előfizetést évente kell megújítani.

És van még egy fontos figyelmeztetés: azok a vállalatok, melyek esetleg benne ragadtak a Windows Server 2008/R2-ben, készüljenek fel arra, hogy a verziókra január 10-étől ESU előfizetés sem lesz, azaz az ilyen szerverek fokozott biztonsági kockázatot jelentenek.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.