A korábbi várakozások szerint az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb trösztellenes pere lenne, amit az igazságügyi minisztérium most tényleg megindít a Google ellen.

Az Apple és a Google ellen is trösztellenes vizsgálatot folytató amerikai igazságügyi minisztérium akár már szeptemberben peres eljárást indíthat a keresőóriással szemben, de a lépésre legkésőbb október közepéig mindenképpen sor kerül – számolt be róla bennfentes forrásaira hivatkozva a Reuters. A Google esetében a saját üzletek (például a YouTube) előtérbe helyezése a téma az elvileg objektív szempontok alapján működő keresőszolgáltatásban.

Korábban még arról volt szó, hogy már a nyáron döntés születhet az ügyben, de a vizsgálatokban résztvevő ügyészek közül többen még most is további feltáró munkát tartanának szükségesnek. Ehhez képest az illetékes helyettes főügyész arról nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy teljes gázzal haladnak a Google és a többi technológiai platform elleni eljáások előkészítésében, az amerikai legfőbb ügyész pedig kifejezetten sürgeti a gyors eredményeket.

A Google keresőjét érintő vádak egyébként nem újkeletűek, és már a a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) is foglalkozott velük korábban, azonban 2013-as döntésében 19 havi nyomozást követően nem találta indokoltnak a vállalat elleni fellépést. Az Európai Unióban viszont időközben 2,6 milliárd dollárnak megfelelő büntetést szabtak ki a Google-re, mivel az EB vizsgálata úgy találta, hogy annak ár-összehasonlító szolgáltatása hátrányos helyzetbe hozza a kisebb európai versenytársakat.

A társaság ellen most előkészített trösztellenes eljárást az amerikai lapok korábban a a 90-es évek végi Microsoft-ügyhöz hasonlították, ami akkor majdnem a szoftvercég feldarabolásához vezetett, bár az végül nem különösebben meglepő módon megegyezésre jutott az Egyesült Államok igazságügyi minisztériummal. A Google-nek azonban mára hét olyan üzleti márkája is van, amelyek egyenként több mint egymilliárd felhasználóval rendelkeznek.

Sem túlszabályozást, sem túl általános szabályozást nem akarnak

Ahogy korábban írtuk, a tengerentúlon tavaly óta sorra jelentetik be a hivatalos vizsgálatokat a GAFA-ként hivatkozott technológiai óriások (Google, Apple, Facebook, Amazon) ellen, amelyek saját területükön a versenytársakat korlátozó és az innovációt meghatározó befolyással rendelkeznek, ezen pedig az utólagos büntetések sem sokat változtatnak. A cégek kikényszerített feldarabolásánál viszont sokan tartják életszerűbb megoldásnak a jelentős cégfelvásárlások utólagos felülvizsgálatát.

A Google eközben szerdán egy blogbejegyzésben és egy 135 oldala beadványban azt sürgette az Európai Uniónál, hogy a Digitális Szolgáltatások Törvénye (Digital Services Act) néven hivatkozott tervezet előkészítésében ne próbáljon teljesen egységes szabályokat rákényszeríteni a különböző méretű és tevékenységi körökkel rendelkező digitális vállalkozásokra. A tervek szerint 2024-ig életbe lépő szabályozás a túlhaladott, jó két évtizede megalkotott e-kereskedelmi direktívát lenne hivatott felváltani az uniós tagállamokban.

A Digitális Szolgáltatások Törvénye, amelynek jelenlegi konzultációs szakasza néhány nap múlva ér véget, mások mellett az adatok megosztásának kereteiről és a digitális piacterek működéséről is rendelkezne, elsődleges célja pedig az adatvédelmi szempontok mellett a valódi versenyhelyzet kialakítása – ebben ugyanis már az EU is eredménytelennek tartja a Google és másglobális szolgáltatók rendszeres büntetgetését.

A Google most arra szólítja fel az európai döntéshozókat, hogy minél világosabb szabályokat és felelősségi köröket határozzanak meg az online platformok számára, és aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a jelenlegi irányvonal mellett a moderációs vagy más döntésekben a gyorsaságra, nem pedig az átgondolt döntéshozatalra kerül majd a hangsúly. Mindemellett a kreatív európai adózási rutinjáról ismert, piactorzító gyakorlatai miatt többször büntetett vállalat az olyan extra költségek és akadályok miatt is aggódik, amelyek az európai vállalkozásokat terhelnék a járvány utáni válsághelyzetből való kilábalásban.

Piaci hírek

Mennyit is keres most egy IT-szakember? Itt egy válasz...

A No Fluff Jobs állásportál friss felmérése szerint továbbra is sokat, és ezt most maguk az alkalmazottak erősítették meg.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.