Az amerikai igazságügyi minisztérium már idén nyáron megindíthatja a Google ellen az USA eddigi történetének egyik legnagyobb antitröszt-perét.

A The New York Times és a The Wall Street Journal hétvégi riportja is abba a nagyságrendbe helyezi a Google ellen előkészített amerikai trösztellenes eljárást, ami csak a a 90-es évek végi Microsoft-ügyhöz hasonlítható, és végül majdnem a Microsoft feldarabolásához vezetett – legalábbis a bíróság javaslata szerint, hiszen a vállalat utóbb peren kívül és nem különösebben meglepő módon megegyezett az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával.

A lapok bennfentes forrásaikra hivatkozva arról írnak, hogy a minisztérium akár már idén nyáron megindíthatja a Google ellen a pert, miután eredményesnek bizonyult a társasággal szemben folytatott vizsgálata. Ennek középpontjában a Google fő tevékenysége, az online hirdetési üzlet áll, ehhez kapcsolódva pedig a társaság keresőpiaci dominanciája, amivel a vádak szerint vissza is élt a versenytársaival szemben.

A NYT szerint a főállamügyészek vagy külön nyújtják be kereseteiket a Google-lel szemben, vagy az év második felében csatlakoznak az igazságügyi minisztérium ügyéhez. Annak idején a Microsoft ellenében húsz amerikai állam is beállt a hivatal mögé, amikor az beperelte a szoftveróriást, a globális webes keresőpiac 90 százalékán trónoló Google pedig ugyanebben a felállásban szintén az USA eddigi történetének egyik legnagyobb antitröszt-perében találhatja magát.

Politikai téma lett a Big Tech szabályozása

A 2016-os amerikai elnökválasztás után kezdtek látványosan felerősödni a törekvések az akár 1000 milliárd dolláros vagy afölötti cégértéken működő technológiai nagyvállalatok megrendszabályozására. Ennek okát a sokasodó adatkezelési botrányok mellett abban is érdemes keresni, hogy már a politikusok is rádöbbentek, mekkora befolyása van az emberek viselkedésére és gondolkodására az internetes adatbiznisznek.

Az események tavaly nyáron gyorsultak fel a tengerentúlon, amikor sorra jelentették be a hivatalos vizsgálatokat a GAFA-ként hivatkozott mamutok (a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon) ellen, hogy saját platformjaik erejét kihasználva hogyan befolyásolják a versenytársakat és az innovációt. Itt sokszor már a büntetések sem érnek sokat, ha egy-egy társaság meghatározó mértékben eltorzította valamelyik piaci területet.

A technológiai óriáscégek kikényszerített feldarabolása és általában a túlszabályozás viszont sokak szerint a versenyképesség rovására menne, és ezért az adatok interoperábilitásának biztosítását tekintenék célravezetőnek. Az már sokkal életszerűbb lenne, ha a hatóságok bizonyos cégfelvásárlásokat utólag felülvizsgálnának, és arra kényszerítenék a GAFA tagjait, hogy szabaduljanak meg ezektől az egységektől.

A trösztellenes szabályokat kikényszerítő két legfontosabb amerikai szervezet, az igazságügyi minisztérium és a szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) az ősszel állt neki a kilátásba helyezett eljárásoknak. A GAFA társaságok ellen szeptember óta egymást követik az vizsgálatok, a Facebook gyakorlatait például a képviselőházi jogi bizottsága, az FTC és a főállamügyészek egy csoportja is alaposan nagyító alá vette.

Nehéz felfogni, hogy milyen nagyra nőttek

A Google-lel kapcsolatban a mostani beszámolók is megjegyzik, hogy az amerikai szabályozók korábban már többször is vizsgálódtak a vállalat háza táján, de annak sohasem kellett érdemben szembenéznie a gyanúsításokkal. 2013-ban egy 19 hónapig tartó nyomozást zártak le vádemelés nélkül, amikor az FTC egyes munkatársaiszeint bőven elegendő bizonyíték gyűlt össze a trösztellenes ügy továbbviteléhez, annak mégsem lett semmilyen folytatása.

A NYT kiemeli, hogy Európa ebben a tekintetben az Egyesült Államok előtt jár, mivel ott korábban is felléptek a technológiai óriásokkal szemben, és a Google több ízben kapott rekord mértékű büntetéseket egy 2,4 milliárd, illetve később egy 4,3 milliárd eurós bírság formájában. A lap most arról értekezik, hogy a korábbi ügyek összekapcsolása ezekhez képest is új nagyságrendet jelenthet, és precedenst teremthet a többi Big Tech vállalat elleni eljárásokhoz.

Tény, hogy jelenleg a Google-höz folyik be az összes online hirdetési költés egyharmada, a cég keresője praktikusan az internet belépési pontjaként szolgál, ennek következtében pedig a társaság alapvető befolyással van rá, hogy a felhasználók egyáltalán mit látnak a világhálóból. A vállalatnak egyébként hét olyan üzlete (márkája) is van, amelyek egyenként több mint egymilliárd felhasználóval rendelkeznek.

A Google a mostani riportokat nem kommentálta érdemben, saját megfogalmazása szerint nem kívánt új információval vagy megjegyzésekkel szolgálni a spekulációkhoz. A különféle eljárások során együttműködik a szabályozókkal, működésének fókuszában pedig továbbra is a fogyasztókat és az üzleti ügyfeleket segítő szolgáltatások állnak, amelyek a cég álláspontja szerint választási lehetőségeket és versenyt teremtenek a piacon.

Piaci hírek

Már csak a legidősebb magyarokat nem hozza lázba a net

Az NMHH kutatása szerint az elmúlt években az idősebb generációk körében jelentősen nőtt az internethasználat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.