Az újságírók vagy emberi jogi aktivisták mellett aktív politikusok és állami vezetők lehettek a kémprogram célpontjai, akik között a Le Monde beszámolója szerint ott van Emmanuel Macron francia elnök is.

A The Washington Post keddi riportja alapján fontos állami vezetőkhöz köthető telefonszámok is szerepelnek azon a kiszivárgott listán, amely az izraeli Pegasus kémprogram állítólagos célpontjait tartalmazza. Az aktív méltóságok közül ilyen lenne a francia, a dél-afrikai és az iraki elnök vagy a marokkói, az egyiptomi és a pakisztáni miniszterelnök, de mások mellett ott van közöttük az Európai Tanács jelenlegi elnöke, Charles Michel is, aki 2014 és 2019 között volt Belgium miniszterelnöke.

A francia Le Monde riportja alapján az nem világos, hogy Emmanuel Macron telefonját lehallgatták-e, de az biztos, hogy marokkói vonatkozásban szerepel az adatbázisban. A marokkói kormány hétfőn már kiadott egy közleményt, amelyben nem csak a Pegasus megrendelését tagadta, de elutasította a megalapozatlan és hamis állításokat is. A Macronnal kapcsolatos értesüléseket a Reuters tegnap megjelent összeállítása szerint még nem kommentálták.

A francia elnöki hivatal a Le Monde beszámolója alapján már közölte, hogy ha a megjelent információ hitelesnek bizonyul, azt nagyon komoly ügynek tartják, a hatóságok pedig vizsgálatot indítanak, hogy minden szükséges részletre fényt derítsenek. A párizsi ügyészség ezzel párhuzamosan ugyancsak vizsgálatot indított a Mediapart oknyomozó híroldal két újságírójának ügyében, akik szintén azt állítják, hogy a marokkóiak a Pegasus kémprogram segítségével figyelték meg őket.

Sok mindent egyelőre nem tudunk

A lap értesülései szerint Macron egyik olyan telefonszáma szerepel a marokkói hírszerzés által kiválasztott számok listáján, amelyet a francia elnök 2017 óta rendszeresen használt. A készülékhez való hozzáférés nélkül természetesen nem lehet igazolni,hogy valóban kémkedtek-e azon keresztül, a Pegasust szállító izraeli NSO szóvivője pedig egyelőre nem válaszolt a Reuters kérdéseire a Macronról szóló jelentések kapcsán.

Más telefonokat viszont ellenőriztek, így Francois de Rugy korábbi környezetvédelmi miniszter eszközét is, akinek az esetében a Le Monde szerint igazolódott, hogy valóban használták ellene a Pegasust. A cikk szerint Edouard Philippe volt francia miniszterelnököt és összesen tizennégy minisztert is megcéloztak vele még 2019-ben, bár az NSO vasárnap kiadott közleménye téves feltételezésekről és megalapozatlan elméletekről beszél, hangsúlyozva, hogy a Pegasust kizárólag a kormányzati hírszerző és bűnüldöző szervek használják.

Maga a botrány természetesen nem arról szól, hogy kik és milyen alapon vásárolták meg az NSO szolgáltatását, hanem hogy valóban csak a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben vetették-e be, mint ahogy arról a gyártó és az érintett szervezetek is beszélnek. A párizsi székhelyű Forbidden Stories nonprofit újságírócsoport vezetésével zajló nyomozás és annak vasárnap közzétett eredményei ugyanis arra mutatnak, hogy a programot újságírók, kormánytisztviselők vagy emberi jogi aktivisták telefonjainak feltörésére is használták világszerte.

Az NSO Group Pegasus kémszoftverének, illetve az ugynacsak izraeli Candiru kémprogramjának felhasználása a külföldi lapértesülések és a hazai beszámolók alapján is rendelkezik magyarországi vonatkozásokkal. Ezzel kapcsolatban egyelőre senki sem igyekszik tisztázni a felmerült kérdéseket: bár az itteni szabályozás minimum tág teret enged az állampolgárok megfigyelésére, az ilyen jogosítványok visszaélésszerű használatát önmagában nem zárja ki az eljárásrend formális betartása, mint ahogy magára a megfigyelésre is csak abban az esetben derülhet fény, ha annak erdményei bizonyítékul szolgálnak valamilyen vádemelés során.

Biztonság

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.