A dél-afrikai szülővel rendelkező Prosus leginkább egy majd' 20 évvel ezelőtt nyélbe ütött kínai befektetésnek köszönheti, hogy közel annyit ér, mint az SAP.

Új papír jelent meg a héten az amszterdami tőzsdén, és a friss résztvevő egyből a kontinens egyik legjelentősebb, technológiai kötődésű vállalatává vált. A valószínűleg nem sokak által ismert Prosus értékét a részvényárfolyamok alapján 123 milliárd euróra taksálják. Ahhoz, hogy megértsük az előzetes várakozásokat is felülmúló sikeres parkettbelépő titkát, érdemes kicsit arrébb menni időben és térben egyaránt.

Jókor, jó helyen

A Prosus ugyanis a dél-afrikai Naspers Hollandiában bejegyzett leányvállalata. A Naspers médiakiadványoktól, internetes reklámcégeken és webáruházakon át egészen a foodtech szegmensig bezárólag igencsak széles portfólióval rendelkezik. A cégcsoport ezeken a területeken kizárólagos tulajdonosként és résztulajdonosként egyaránt megjelenik. Magyarországon talán a legtöbben az eMAG internetes kereskedőcég kapcsán hallhattak a dél-afrikai befektetési mamutról, hiszen előbbi szintén a cégbirodalom része.

Bár a cég elődjét több mint 100 évvel ezelőtt alapították, a Naspers szerencsecsillaga 2001-ben ragyogott fel. Ekkor fektettek ugyanis 32 millió dollárt egy alig ismert, de reményteljesnek látszó kínai internetes startupba. Ezért a pénzért 46,5 százalékos tulajdonjogot szereztek a vállalatban, amelyet történetesen Tencentnek hívtak. Akinek esetleg nem ugrana be elsőre: Kína egyik legnagyobb techcégéről beszélünk.

Hogy az eltelt szűk két évtized alatt mivé nőtte ki magát a kínai Facebookként is emlegetett Tencent, arra jó példát mutat a Naspers részvénycsomagjának értéknövekedése. A dél-afrikaiak legutóbb 2018 márciusában adtak el egy adagot pakkjukból 10 milliárd dollár értékben. Az adásvétel idején egyébként 175 milliárd dollárt ért a 2001-ben korai befektetőktől átvett részesedés. A Naspers jelenleg 31 százaléknyi részesedésével a legjelentősebb tulajdonosa a 420 milliárd környékére taksált Tencentnek.

Európába űzte őket a siker

Ez az elképesztően jövedelmező befektetés végül túlnőtte a johannesburgi tőzsde kereteit, így született meg a döntés, hogy Hollandiában jegyeznek be egy leányvállalatot, amely megörökli a cég összes internethez köthető külső befektetését. A Prosus debütálás egyértelmű sikert hozott, hiszne a referenciárként megállapított 58 eurós szintnél jóval magasabban, 76 eurón indult a jegyzés.

Az ez alapján kikalkulált 123 milliárd eurós cégértéknél nem sok vállalat tud nagyobbat felmutatni a kontinensen. Az amsterdami parketten például csak a Royal Dutch és az Unilever értékesebb. Ha csak a technológiai szektort nézzük, ott még előkelőbb helyre ugrott azonnal a Prosus, hiszen a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP is alig valamivel ér többet - nagyjából 135 milliárd eurót.

Piaci hírek

Nyílt interfészek a Nokia hálózati eszközeiben

A finn gyártó nem csak elméletben támogatja az OpenRAN kezdeményezést, a tervek szerint már idén megjelennek kínálatában a technológiát alkalmazó első hálózati termékek.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.