A dél-afrikai szülővel rendelkező Prosus leginkább egy majd' 20 évvel ezelőtt nyélbe ütött kínai befektetésnek köszönheti, hogy közel annyit ér, mint az SAP.

Új papír jelent meg a héten az amszterdami tőzsdén, és a friss résztvevő egyből a kontinens egyik legjelentősebb, technológiai kötődésű vállalatává vált. A valószínűleg nem sokak által ismert Prosus értékét a részvényárfolyamok alapján 123 milliárd euróra taksálják. Ahhoz, hogy megértsük az előzetes várakozásokat is felülmúló sikeres parkettbelépő titkát, érdemes kicsit arrébb menni időben és térben egyaránt.

Jókor, jó helyen

A Prosus ugyanis a dél-afrikai Naspers Hollandiában bejegyzett leányvállalata. A Naspers médiakiadványoktól, internetes reklámcégeken és webáruházakon át egészen a foodtech szegmensig bezárólag igencsak széles portfólióval rendelkezik. A cégcsoport ezeken a területeken kizárólagos tulajdonosként és résztulajdonosként egyaránt megjelenik. Magyarországon talán a legtöbben az eMAG internetes kereskedőcég kapcsán hallhattak a dél-afrikai befektetési mamutról, hiszen előbbi szintén a cégbirodalom része.

Bár a cég elődjét több mint 100 évvel ezelőtt alapították, a Naspers szerencsecsillaga 2001-ben ragyogott fel. Ekkor fektettek ugyanis 32 millió dollárt egy alig ismert, de reményteljesnek látszó kínai internetes startupba. Ezért a pénzért 46,5 százalékos tulajdonjogot szereztek a vállalatban, amelyet történetesen Tencentnek hívtak. Akinek esetleg nem ugrana be elsőre: Kína egyik legnagyobb techcégéről beszélünk.

Hogy az eltelt szűk két évtized alatt mivé nőtte ki magát a kínai Facebookként is emlegetett Tencent, arra jó példát mutat a Naspers részvénycsomagjának értéknövekedése. A dél-afrikaiak legutóbb 2018 márciusában adtak el egy adagot pakkjukból 10 milliárd dollár értékben. Az adásvétel idején egyébként 175 milliárd dollárt ért a 2001-ben korai befektetőktől átvett részesedés. A Naspers jelenleg 31 százaléknyi részesedésével a legjelentősebb tulajdonosa a 420 milliárd környékére taksált Tencentnek.

Európába űzte őket a siker

Ez az elképesztően jövedelmező befektetés végül túlnőtte a johannesburgi tőzsde kereteit, így született meg a döntés, hogy Hollandiában jegyeznek be egy leányvállalatot, amely megörökli a cég összes internethez köthető külső befektetését. A Prosus debütálás egyértelmű sikert hozott, hiszne a referenciárként megállapított 58 eurós szintnél jóval magasabban, 76 eurón indult a jegyzés.

Az ez alapján kikalkulált 123 milliárd eurós cégértéknél nem sok vállalat tud nagyobbat felmutatni a kontinensen. Az amsterdami parketten például csak a Royal Dutch és az Unilever értékesebb. Ha csak a technológiai szektort nézzük, ott még előkelőbb helyre ugrott azonnal a Prosus, hiszen a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP is alig valamivel ér többet - nagyjából 135 milliárd eurót.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.