Az Európai Bíróság egy adózási kérdésben hozott döntésével lényegében a hivatalos fizetőeszközökkel egyenrangúnak ismerte el a virtuális pénzeket.

Most hagyjuk is, hogy hogyan lehetne megadóztatni a bitcoint, a kérdés egy aspektusa ugyanis egyelőre, legalábbis Európában okafogyottá vált az Európai Bíróság egy ma hozott döntése miatt. A Reuters értesülése szerint ugyanis az EU legfőbb igazságszolgáltatási szerve ma kimondta: a bitcoint, illetve minden hozzá hasonló virtuális fizetőeszközt úgy kell kezelni adózási szempontból, mint bármely más valutát. Ha tehát valaki eurót, forintot vagy más nemzeti fizetőeszközt vált át bitcoinra, a tranzakció után nem kell áfát fizetni.

Köszönjük meg a jogkövető svédeknek

Az ügy úgy került az Európai Bíróság elé, hogy egy svéd állampolgár, David Hedqvis szeretett volna bitcointőzsdét, azaz olyan helyet nyitni, ahol aktuális árfolyamon lehet svéd koronát bitcoinra váltani és viszont. Hedqvis természetesen az átváltásért jutalákot számolt volna fel. Törvénytisztelő lévén ehhez állásfoglalást kért a svéd felügyeleti szervektől, hogy milyen tevékenységnek minősül a bitcoinváltás, és kell-e az átváltás utána áfát fizetnie. Mivel azonban az állásfoglalások egymásnak ellentmondóak voltak, végül a svéd legfelsőbb bíróság, majd tavasszal az Európai Bíróság elé került az ügy.

Bíróságnak két kérdésben kellett döntenie. Egyrészt hogy a a Hedqvist által tervezetthez hasonló tevékenységet az ellenérték fejében teljesített szolgáltatásnyújtásnak kell-e tekinteni, azaz a héa (hozzáadottérték-adó) hatálya alá tartozik-e. A második kérdés pedig, hogy amennyiben igen, vonatkozik-e rá az adómentességek valamelyike.

Az EU-n belül erre egyáltalán nem volt egységes gyakorlat. Egyes országokban áfaköteles volt a váltás, másokban nem. Az észtek minden bitcoinműveletet megadóztatnak (pontosabban adóztatnának, hiszen az adó behajtása valószínűleg nehézkesen megy), a spanyolok nem, de a legtöbb tagállamban egyelőre nem is nagyon foglalkoztak a kérdés szabályozásával. A kivárás valószínűleg annak is köszönhető, hogy bármennyire is virulens a bitcoin (erről mi is írtunk bőséggel), egyelőre nem veszélyezteti az euró vagy a nemzeti valuták pozícióját. Meg persze annak is, hogy mivel a többségében olyan peer-to-peer műveletekről van szó, amelynek a szereplői rejtve maradnak, az adóztatás is nehézkes – ha nem egyenesen lehetetlen – lenne.

A bitcointőzsdék azonban jól beazonosíthatók, azaz az EU legfőbb bírói testületének döntése a kriptovalutával történő tőzsdei kereskedésre komoly hatást gyakorol. Ha ugyanis kivetik az átváltásra az áfát, akkor az európai bitcointőzsdék lehúzhatták volna a rolót.

Sejthető volt a bitcoinnak kedvező döntés

Az ügyben Juliane Kokott főtanácsnok júliusban tett közzé állásfoglalást. Kokott utalt arra, hogy mennyire nem egységes az egyes tagállamokban a kérdés szabályozása. Ugyanakkor szerinte egy sor olyan szempont van, amit fel lehet hozni a bitcoin-váltás adómentessége mellett.

Egyrészt azt, hogy az adómentesség a héa irányelve alapján a világ valamennyi pénznemére vonatkozik. Ráadásul a héa meg is fogalmazza célként valamennyi pénznem lehetőség szerint tehermentes konvertálhatóságát, hogy segítse a zökkenőmentes fizetési forgalmat. "Ennek a célnak megfelel az, ha a törvényes fizetőeszközök nem törvényes jogállással rendelkező, de ennek ellenére – a bitcoinhoz hasonlóan – tisztán fizetőeszközként funkcionáló fizetőeszközökre való átváltása is mentesül az adó alól" – írta Kokott.

Ha tehát a bitcoint adóval sújtanák, az ellentmondana az adósemlegesség és a versenysemlegesség elvének, mely szerint az azonos ügyleteket azonos módon kell adóztatni. És mivel Kokott nem lát lényeges különbségnek a törvényes fizetőeszközök egymásra történő átváltása és a bitcoinnal végzett hasonló tranzakciók között, a bíróságnak azt javasolja, hogy minősítse adómentesnek a bitcoin átváltását is.

Az Európai Bíróság mai döntése – a szokásjognak megfelelően – követte a főtanácsnok ajánlását. Ezzel a döntésével pedig lényegében egyenjogúvá vált a hivatalos pénznemekkel.

Közösség & HR

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.