Egy melbourne-i intézményben meg is kezdték az eljárás humán klinikai vizsgálatát.

Olyan embereknek is vissza tudná adni a látás képességét egy ausztrál rendszer, akiknek súlyosan és visszafordíthatatlanul sérült a látóidege. A rendszer legfontosabb eleme egy különleges agy-gép iterfész.

A melbourne-i Monash Egyetemen indított Cortical Frontiers projekt keretében tíz évnyi kutatómunkával fejlesztették ki azt a speciális, agyba ültethető miniatűr csipet, amely egy kamera képét képes továbbítani az agy látásközpontjába. A rendszer egyik nagy előnye, hogy a kamera és a bionikus csip vezeték nélkül kommunikál egymással.

Klinikai szakaszban a fejlesztés

A rendszernek megkezdődtek a klinikai vizsgálatai. A látássérültek fejére egy egyedi tervezésű egységet helyeznek (lásd cikkünk címlapképét). Ez tartalmaz egy kamerát, egy vezeték nélküli adót, valamint egy beágyazott szoftverrel működő képfeldogozó processzort. A lényeg azonban az agyba ültetendő 9×9 mm-es csip.

A headsetbe épített videokamera – ez nagyjából akkora, mint egy okosmobil kamerája – elküldi a jelet a feldolgozó processzornak, amely a feldolgozás során kinyeri a látás szempontjából értékes információkat, majd ezt a feldolgozott-szűrt adatmennyiséget továbbítja vezeték nélküli kapcsolaton a beültetett csipnek. Ez a csip alakítja át az információt az agy által is értelmezhető elektromos impulzusmintává, amellyel rendkívül vékony mikroelektródákon keresztül stimulálja az agy megfelelő területét.
 

A rendszer legfontosabb eleme: az agyba ültetett csip alakítja elektromos impulzussá a kamera jelét, és juttatja az agy megfelelő területére


A rendszer nem biztosít tökéletes látást. Egyelőre azt sikerült elérni, hogy 172 fényfolt kombinációjából olyan vizuális mintákat képes előállítani az emberi agy által értelmezhető formában, amelynek segítségével a látássérültek már képesek tájékozódni beltérben és kültérben egyaránt. A rendszer ahhoz is elegendő információt tud biztosítani, hogy a látássérült érzékelje, környezetében hol vannak emberek és tárgyak.

Nem csak a látást adja vissza

Az eddigi kísérletek biztatóak. A beültetett csipek stimuláló elektródái nem okoztak jelentős szövetkárosodást, illetve a külső elektromos impulzusokkal történő stimulálás nem járt számottevő panaszokkal.
 


A kutatócsapat egyik tagja szerint az eredmények a bionikus látáson túl is hasznosíthatók. A vezeték nélkül kommunikáló csip segítségével csökkenthetők lesznek olyan betegségek tünetei is, mint az epilepszia vagy a depresszió. A kutatók remélik, hogy a látásnál elért eredmények segítenek más érzékszervi problémák kezelésében, illetve a gondolattal irányítható protézisek fejlesztéséhez is hozzájárulhatnak.

Piaci hírek

A járvány is segítette a mobilnetet, de a vezetékes még népszerűbb

Az NMHH kutatása szerint már a felnőttek és a gimnazista korúak 67 százalékának van mobilnetje.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.