A mobilegyenleg terhére lehet "vásárolj most, fizess később" módon költeni, de egyelőre csak néhány termék és szolgáltatás esetében.
Hirdetés
 

Elindult a Yettel Pay platform, jelentette be a távközlési vállalat. A szolgáltatás bankkártya-mentes, biztonságos és gyors, a mobilegyenleg terhére történő fizetés biztosít - áll a témában kiadott közleményben. Az előfizetők az ilyen jellegű szolgáltatásokhoz hasonlóan vásárlásaik ellenértékét utólag, a pénzintézetek kihagyásával rendezhetik. A Yettel Pay-jel a klasszikusnak mondható SMS-alapú tranzakciók mellett többek között tömegközlekedési eszközre lehet jegyet, bérletet vásárolni, de fizethetünk parkolásért vagy a különböző online piactereken alkalmazásokért vagy az alkalmazásokon belüli extra funkciókért is.

Ez utóbbi a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a számlás előfizetők egyszeri beállítás után a fizetős alkalmazások árát (bankkártya és bankszámla nélkül) a következő havi mobilszámlájukkal együtt fizetik meg. Lehet használni felöltőkártyával is, de ott értelemszerűen nem utólagos a fizetés, és csak az elérhető mobilegyenleg terhére lehet költekezni.

A Yettel azzal magyarázta a platform fejlesztését, hogy Magyarországon is komoly igény van a mobilszámla-alapú fizetési megoldásokra. Az ilyen tranzakciók száma évente 4-6 százalékkal nőtt a pandémia alatt. Különösen a digitális piactereken (Apple App Store és iTunes, Google Play) fizetnek előszeretettel így a mobilhasználók, a leggyakrabban mobil játékokért és a szórakoztató tartalmakért.

A mobilszámla terhére történő vásárlást a többi szolgáltató is lehetővé teszi különböző konstrukciókban. Jellemzően azonban a mobilcégek óvatos duhajként vagy egy előre feltöltött keret elköltését segítik, és/vagy korlátozzák a megvásárolható termékek körét. Ahogy a Yettelnél is: parkolást, autópálya-matricát, tömegközlekedésre jegyet vagy lottót lehet vásárolni ilyen módon.

Felfutóban a bankokat kihagyó mikrohitelezés

Az elmúlt évben nagy helyezkedés indult el a BNPL (Buy Now, Pay Later) piacon. Itt a legnagyobb szereplő a PayPal, de a pandémia időszaka alatt egy sor online szolgáltató próbált valamilyen hasonló szolgáltatást indítani. Még az egyébként készpénzben úszó japán piac is megmozdult. Nem véletlen, hogy a PayPal 2021-ben gyorsan felvásárolta az egyik legígértesebb szigetországi BNPL-startupot, a Paidyt.

A piac szorosan kötődik a mobilos vásárláshoz, így nem kis riadalmat keltett az Apple, amikor tavaly kiderült, hogy Cupertinóban is dolgoznak egy BNPL-szolgáltatáson.

Ami a magyar piacot illeti, a nagyok, pl. a Mastercard mellett megjelentek a kisebb, regionális startupok. Tavaly lépett be például a hazai piacra a magyar tőkével is gazdálkodó Leanpay, amely korábban a szlovén és a horvát piacon nyújtott azonnali vásárlási mikrohiteleket.

A piacnak azonban vannak kockázatai is. Ez ugyanis egyelőre egy jórészt szabályozatlan terület. Mint a G7 gazdasági lap írta egy tavaly őszi elemzésében, Magyarországon, illetve Európa döntő részén még nem számottevő a BNPL jelenléte, a felhasználók (vásárlók, kereskedők) zöme az angolszász országokból (Ausztrália, Egyesült Királyság, Új-Zéland, USA, Kanada) kerül ki. Európában a Klarna a legaktívabb, de a svéd kormány a Klarna tevékenysége kapcsán már 2020-ban elkezdett dolgozni a terület szabályozásán, és az Európai Bizottság is foglalkozik vele.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.