Legalábbis erre jutott az Ericsson, amikor a koronavírus miatt újraértékelte középtávú előrejelzését az új generációs telekommunikációs hálózatokra kapcsolódó felhasználói számokat illetően.
Hirdetés
 

Az 5G a világjárvánnyal összefüggésben sajnos már korábban is feltűnt a hírekben. Akkor azt kellett elmagyarázni, hogy az új generációs kommunikációs hálózat nem aktiválja a betegséget, így adótornyokat sem feltétlenül kéne felgyújtani. Ezúttal viszont szerencsére lényegesen átalmatlanabb kapcsolatról lehet beszámolni.

Serkentő hatás

Miközben a világ közgazdászai azt igyekeznek kiszámolni, hogy milyen súlyos csapást jelent a globális és országos szintű gazdaságra a koronavírus kiváltotta kényszerhelyzet, egyes iparágakra és területekre pontosan ellentétes, pozitív hatással van a katasztrófa.

Úgy tűnik, ilyen téma lehet az 5G-előfizetői tábor növekedési üteme is. A hálózatépítésben közvetlenül érdekelt svéd Ericssonnál legalábbis erre jutottak. A cég stratégiai marketingért felelős vezetője egy online szemináriumon arról beszélt, hogy öt év múlva már 2,8 milliárdos előfizetői számmal kalkulálnak. Ez ha nem is sokkal, de látható mértékben nagyobb, mint a korábban prognosztizált 2,6 milliárdos becslésük. Patrik Cerwall szerint valószínűleg már az idei előrejelzést is felfelé kell módosítani, de ezzel kapcsolatban nem szolgált részletesebb adatokkal.

Utóbbiakat következő hónapokban remélhetünk, amikor is esedékes a vállalat által évente kétszer kiadott Mobility Report. A legutóbbi, tavaly novemberben megjelent tanulmányban az 5G elterjedését a korábbi generációhoz (4G/LTE) képes gyorsabbnak jósolták. Az akkori számítások szerint 2025-re a felhasználók majdnem 30 százalékánál már 5G-s előfizetés ketyeg majd. 

Felértékelődött a kommunikáció

Ugyan az egyelőre nem világos, hogy hosszabb távon milyen hatással lehet a távközlési szektorra a világjárvány, de az biztos, hogy a korai szakaszban az eddiginél is jobban felértékelődött a szegmens. A távoli kapcsolattartás, és ezzel párhuzamosan a megbízható kommunikációs csatornák megléte mind a magánéletben, mind az oktatásban, mind a munkavégzésben sokkal hangsúlyosabbá vált. Így ebből a szempontból érthető az Ericsson optimizmusa.

Másik oldalról ellenben elég sok a kérdőjel is. Az okostelefonok piaca például sötét verembe zuhant az idei első negyedévben, és egyáltalán nem biztos, hogy a korlátozások lazításakor tömegesen indulnak meg a felhasználók új, 5G-képes készülékeket venni. A távközlési cégeknek nem csak a készülékeladások apadásával kell szembenézniük, hanem azzal is, hogy a kommunikációs hálózatok használatában megjelent extra igény eddig leginkább feladatokat adott nekik, plusz bevételt nem nagyon.

Közösség & HR

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.