Tim Berners-Lee idei nyílt levelében már a globális netet fenyegető veszélyekről és a web jövőjéért vívott harcról ír.
Hirdetés
 

A HTML nyelv és a HTTP protokoll kifejlesztéséről, vagy éppen az első weboldal megalkotásáról ismert Sir Tim Berners-Lee a World Wide Web Consortium alapító igazgatójaként is rendszeres figyelmeztetéseket tesz közzé a világháló helyzetével kapcsolatban. Legutóbb tavaly márciusban, a hálózat születésének 28. évfordulóján számoltunk be arról a nyílt levélről, amelyben a Turing-díjas fizikus a web jövőjét károsan befolyásoló folyamatokra hívta fel a figyelmet.

Akkor a személyes adatok feletti ellenőrzés fokozatos elvsztéséről, az álhírek akadálytalan terjedéséről és a politikai hirdetések átláthatatlanságáról beszélt. Nem sokkal korábban az internet és a TCP/IP protokollkészlet megalkotásában ugyancsak kulcsszerepet játszó Vinton Cerf és az Apple-alapító Steve Wozniak társaságában tiltakozott eredménytelenül a hálózatsemlegességi szabályok visszavonása ellen, ami ismét lehetőséget adna az internetszolgáltatóknak az adatforgalom korlátozására, illetve a korlátozásoktól mentes adatforgalom extra költségekkel való megterhelésére.

Nem felhőtlen a 29. születésnap

Hétfőn Berners-Lee ismét egy nyílt levéllel készült az újabb évfordulóra, ezúttal azokról a feladatokról szólva, amelyekre érdemes lenne koncentrálni a világháló szabályozására irányuló erőfeszítéseket. A legfontosabb ezek alapján a digitális szakadék felszámolása, a hálózat felhasználó-központú működése és a világháló jövőjéről szóló vita kiszélesítése lenne.

Berners-Lee szerint az a world wide web, amelyre 29 éve egyre többen kezdtek el csatlakozni, nem az a hálózat volt, amelyet a mai felhasználók láthatnak: szerinte a kis számú domináns platform erőkoncentrációja ma már lehetővé teszi, hogy a webet egyfajta tömegpusztító fegyverként használják, ellenőrizve, hogy milyen gondolatok jelenhetnek meg és terjedhetnek.

Mindez azt is jelenti, hogy a szóban forgó domináns platformok már akadályozzák a világhálóra eddig jellemző versenyt, felvásárolva az innovatív startup vállalkozásokat és elszippantva mások elől a legtehetségesebb szakembereket. Az a versenyelőny pedig, amit a rendelkezésükre álló felhasználói adattömeg jelent, végképp garantálja, hogy a web következő húsz éve sokkal kevésbé lesz innovatív időszak, mint amilyen az előző húsz év volt – véli Berners-Lee.

Az ellentmondás lényege, hogy a visszásságok javítása elvileg azoknak a piaci vállalatoknak a feladata lenne, amelyeknek természetüknél fogva sokkal fontosabb a részvényesek kielégítése, mint valamilyen közös társadalmi érdek képviselete. Berners-Lee ennél fogva szükségesnek tartja a megfelelő szabályozás kialakítását, mivel a technológiai társaságokat nem tartja rá alkalmasnak, hogy önmaguktól megoldást keressenek a problémákra: megfogalmazása szerint csak a társadalmi célokat szem előtt tartó keretrendszer segíthetne a feszülségek enyhítésében.

Egyre többen kongatják a vészharangot

A feszültségek pedig egyre szembetűnőbbek, és az egyes felhasználók személyes tapasztalatain túl sorra bukkannak fel azok a megszólalások és kezdeményezések, amelyek a kedvezőtlen tendenciákra hívják fel a figyelmet. Ilyen a Tim Berners-Lee által 2008-ban életre hívott World Wide Web Fundation is, amely az online jogok és lehetőségek egyenlővé tételét tűzte ki céljául.

Ilyen a Center for Humane Technology projekt, amelyben a Szilícium-völgyben karriert befutott szakemberek próbálják meghatározni az okostelefonok és a közösségi média kártékony hatásait, de idzhetjük akár Soros György felszólalását is a davosi Világgazdasági Fórumon, amelyben az üzletember a társadalomra leselkedő veszélynek nevezte a nagy technológiai platformcégeket, amelyek mindenféle ellenőrzés nélkül fejlesztenek tudatosan addiktív szolgáltatásokat.

Jó indikátor, hogy a téma már a politikai döntéshozók körében is megjelent: a techvállalatok megsarcolásán és az adatvédelmi szigorításokon túl napirendre került az online politikai hirdetések transzparenciája, a szándékosan addiktív termékek vagy az iparág versenykorlátozó gyakorlatainak szankcionálása. Bár mindettől belátható időn belül senki sem vár látványos eredményt, korábban még az is elképzelhetetlen lett volna, hogy iylesmi akár csak az ötletelés szintjén a jogalkotók elé kerüljön.

Tim Berners-Lee nyílt levele, amely már a címében is közös harcra szólít fel a világhálót érintő fenyegetés ellen, teljes egészében a Web Foundation blogján olvasható.

Közösség & HR

Drágálljuk őket és félünk tőlük, de nagyon érdekelnek

Természetesen az okos otthoni eszközökről van szó, amelyekkel kapcsolatban itt a legújabb fogyasztói felmérés.
 
Hirdetés

Megvédhetjük adat-önmagunkat?

Változnak a védelmi képességeink és a lehetőségeink is, ami miatt új játékszabályokat kell írnunk. Erről is szól majd a minden eddiginél pörgősebb és interaktívabb, megújult ITBN CONF-EXPO.

Hirdetés

Így tervezzünk IAM projektet – A kiemelt jogosultságok menedzsmentje

A kiemelt jogosultságok kezelésének legégetőbb kérdései, hogy hol vannak az informatikai rendszerek kritikus pontjai, kiknek van hozzáférése ezekhez, illetve mennyire tartjuk lojálisnak őket ahhoz, hogy rájuk bízzuk az érzékeny adatainkat és az üzletmenet folytonossága szempontjából létfontosságú rendszereink működését.

Az IT feladata a technológiahasználat leegyszerűsítése – lenne. A technológiához való hozzáférés biztosítása és felügyelete azonban megbonyolítja a dolgokat. Vajon át lehet vágni a gordiuszi csomót?

a melléklet támogatója a Balasys

ÉLŐBEN SIÓFOKRÓL

SAP NOW Hungary:
technológia és HR-víziók

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.