Davosban az innováció akadályának és a közösségre leselkedő veszélynek nevezte a dotkom nagyvállalatokat. Szerinte az amerikai IT-monopóliumok nemsokára összeomlanak, Európa pedig szerencsés helyzetben van, mert nincsenek saját, hatalmasra hízott platformcégei.

Az amerikai-magyar üzletember csütörtökön szólalt fel a davosi Világgazdasági Fórumon, beszédének politikai (és különösen magyar belpolitikai) vonatkozású elemeiről azóta a legtöbb hazai lap beszámolt. Mint ahogy azonban maga a gazdasági csúcstalálkozó, úgy Soros György felszólalása is a globális kihívásokról szólt, a mindenkit érintő problémák között pedig kiemelt helyen foglalkozott a hatalmas informatikai platformcégek felemelkedésével és monopolisztikus viselkedésével, illetve azokkal a veszélyekkel, amelyek az IT-monopóliumok jelentenek akár a demokráciák működésére, akár a választások integritására.

A milliárdos alaposan nekiesett a technológiai óriásoknak, amelyeket a társadalomra leselkedő veszélynek nevezett, és amelyek szerinte pont ugyanúgy segítik a szenvedélybetegségek kialakulását, mint a szerencsejáték-ipari vállalatok. Soros megfogalmazása alapján a közösségimédia-szolgáltatók úgy befolyásolják az emberek gondolkodását, hogy azok nincsenek tisztában a dolog működésével, ráadásul a cégek szabadon fejlesztgethetik az addiktív szolgáltatásokat. Mint ahogy a kaszinók is tudatosan veszik rá az ügyfeleket, hogy eljátsszák minden pénzüket – sőt még azt a pénzt is, amivel nem rendelkeznek.

Az EU lesz a felelőtlenség nemezise

A Facebook vagy a Google mérete Soros szerint már önmagában is a verseny és az innováció akadálya, az általuk okozott problémákra pedig csak mostanában kezdünk ráeszmélni. A soha nem látott, transzformatív hálózati hatáshoz nem tartozik fenntartható modell: a globális hirdetési piacot megszálló cégeknek újabb csatornákra van szükségük, hogy megőrizzék dominanciájukat, és még nagyobb mértékben leköthessék a felhasználók figyelmét. A platformcégek kimagasló profitábilitása ezzel szemben arra épül, hogy nem vállalnak semmilyen felelősséget az általuk terjesztett tartalomért, és nem is fizetnek érte.

Soros úgy látja, hogy többé már nem áll meg a társaságok szokásos védekezése, miszerint csak az információ elosztásában működnek közre. Közel monopolisztikus információ-elosztóként már sokkal inkább hasonlítanak a közművekre, és ilyen minőségükben egyre szigorúbb szabályozásnak kellene alávetni őket a verseny, az innováció vagy az igazságos univerzális hozzáférés megőrzésére. Soros szerint a nagy platformcégek tulajdonosai a világegyetem urainak képzelik magukat, valójában azonban saját helyzetük megőrzésének a rabszolgái.

Az üzletember azt jósolta, hogy csak idő kérdése, mikor törik meg az amerikai IT-monopóliumok dominanciája, de a napjaik mindenképpen meg vannak számlálva. A szabályozás és az adóztatás hazavágja majd őket, és Soros szerint az Európai Bizottság versenypolitikáért felelős biztosa, Margrethe Vestager lesz majd a nemezisük. Felhívta rá a figyelmet, hogy az EU-nak hét évébe került, amíg rendesen felépített egy eljárást a Google ellen, de a siker fényében a későbbi folyamatok sokkal gyorsabbak lesznek.

A kínaiak már nincsenek lemaradva

Az Egyesült Államokban a szabályozók egyelőre nem elég erősek ahhoz, hogy megálljanak az internetes monopóliumok politikai befolyásával szemben, de az európai megközelítés már az USA-ban is változásokat indított el. Érdekes módon az EU pont azért van kedvezőbb helyzetben, mert nincsenek meg a saját óriásplatformjai, és Európában eleve más a monopóliumok meghatározása, mint ahogy a személyes adatok védelmét is sokkal komolyabban veszik.

Soros a leselkedő veszélyek között említette az autoriter rendszerek és a félelmetes adatmennyiséget kezelő IT-monopóliumok szövetségét, az emberek vállalati és állami hátterű megfigyelésének együttesét. Ezekre a "szentségtelen frigyekre" már valós példát szolgáltat Oroszország vagy Kína – különösen Kína, ahol a nagy informatikai cégek már teljesen partiban vannak az amerikaiakkal, ráadásul Hszi Csin-ping rendszerének feltétlen támogatását is élvezik. Az amerikai IT-monopóliumokon már most nagy a nyomás, hogy kompromittálják magukat a hatalmas és gyorsan növekvő piacokra való belépés érdekében.

A Soros-beszédre (melynek idevágó részét itt is el lehet olvasni) a nevesített internetes vállalatok közül sem a Facebook, sem a Google nem reagált. Ahogy az év elején mi is beszámoltunk róla, a 2018-as előrejelzések már rendre egy olyan trend kezdetéről szólnak, amelynek értelmében a behemóttá hízott "big tech" vállalatokkal szemben az állami passzivitás átlendül egy populizmussal is fűtött szabályozási kampányba. Erre már az USA-ban is jó példa az online politikai hirdetések transzparenciájáról szóló tervezet, de már felmerült a szándékosan addiktívra tervezett technológiai termékek és szolgáltatások szankcionálása, a személyes adatok védelmének vagy általában az iparág versenykorlátozó gyakorlatainak megpiszkálása is.

Közösség & HR

Melyik városban működik a legtöbb megfigyelő kamera?

A legjobban bekamerázott városok globális toplistáján 20-ból 18 kínai települést találunk, és a világ összes ilyen megfigyelő eszközének is több mint a fele működik Kínában.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Érdemes-e használt szoftvert venni a vállalatnak? És ha igen, hogyan? Egy biztos, nem úgy, mint egy használt autót.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.