Mennyit lehet keresni egyes informatikai hiányszakmákban? Mennyire válnak be a munkaerőközvetítés alternatív formái, az óra- és napidíjas konstrukciók? Az alábbiakból megtudhatja.

Nem csökken a munkaerőhiány az informatikai területen. Továbbra is több ezer nyitott pozícióról beszélhetünk Magyarország szerte. Budapesten koncentrálódik a legtöbb vállalat, és a szakemberek mobilitásának hiánya miatt nem látszik, hogy ez a közeljövőben változna – válaszolták megkeresésünkre a Hays Group IT-tanácsadói üzletágának szakértői.

A jövőre szakemberekből is ma kell felkészülni

Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is .NET-, és a Java-fejlesztőkből van a legnagyobb hiány, de egyre több cég keres ma még ritkábban használt technológiákra specializálódott szakembereket. Élénk a kereslet a devops-, a big data-szakemberek vagy funkcionális programozással foglalkozók iránt, illetve az agilis módszertan térnyerésével számos vállalat keres agilis vezetőket is (scrum master, product owner) – sorolja Péli Ábel, a Hayes tanácsadója.

Bár továbbra is keresleti piac van, Péli úgy látja, hogy a bérek az elmúlt évek ugrásszerű növekedése után idén stabilizálódnak. Szerinte általánosságban elmondható, hogy jövedelmek elérték azt a határt, amit még az informatikusok elkérhetnek és a vállalatok is hajlandóak megfizetni. A fent említett tendencia miatt inkább az figyelhető meg, hogy egy adott technológiával foglalkozó cégnek ahhoz kell alakítania a juttatási csomagját egy adott pozíció kapcsán, hogy abból mennyi szakember található Magyarországon.

Az egyensúlyi állapot azonban csak általánosságban igaz. Egyre több cég foglalkozik például big datával. Csakhogy nagyon kevés tapasztalat szakember van a piacon, ezért a data scientist és hasonló pozíciók kapcsán további bérnövekedés is várható. A Hays 2017-re vonatkozó kereseti útmutatója szerint adattudósként tavaly havi 850 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget lehetett elkérni.

A devops mérnökök jövedelme is nagyjából ebben a sávban mozgott, a már tapasztaltabb mobilalkalmazás-fejlesztőknél kicsit nagyobb volt a szórás legkevesebb 650 ezret kérhettek, de volt, aki megkaphatta az 1,2 milliót is.

Mennyit fizetnek a startupok?

Mennyiben különböznek a jövedelmi lehetőségek a multiknál, illetve a hazai tőkéből indult vállalkozásoknál? A nagy, nemzetközi háttérrel rendelkező cégeknél bejáratott, központilag meghatározott bérstruktúrát alkalmaznak, amitől csak nagyon ritkán tudnak eltérni. Ezek a cégek általában a piaci átlagbéreket biztosítják. A hazai vállalkozásoknál már nagyobb a mozgástér, de mind a két irányba láthatunk példát: van, hogy a multik által adható béreknél többet, de van, ahol kevesebbet tudnak ajánlani. Mivel a szakemberek számára fontos, hogy milyen terméken, projekten dolgoznak, ezért nem feltétlenül jelent hátrányt egy alacsonyabb fizetési keret, sokkal inkább meghatározóbb, hogy mivel is kell pontosan foglalkozni.

Hazánkban egyre több startup alakul, így róluk is egyre árnyaltabb képet lehet rajzolni. Ezek a cégek általában aktuális támogatottságtól és fejlődési szakaszuktól függően tudnak juttatási csomagokat összeállítani. Van olyan hely, ahol már stabil a helyzet, és valóban a legjobb szakembereket próbálják alkalmazni, és jóval a piaci átlag felett meg is tudják fizetni őket. Ahol még nem tartanak ezen a szervezeti szinten, ott mással kompenzálják a fizetést. Gyakori például, hogy részvényopciót ajánlanak a dolgozóknak. Itt is megjelenik az a motiváció, ha a szakember érdekesnek, mi több izgalmasnak látja a projektet, akkor szívesen befektet a cégbe a saját munkájával is.

A régiós konkurenciával még nem nagyon kell számolni

A diplomával rendelkezők továbbra is előnyt élveznek, főleg pályakezdő – junior pozíciók kapcsán. Kirajzolódni látszik ugyanakkor egy trend, miszerint a tapasztalat, a személyes érdeklődés és tanulási vágy már ellensúlyozni tudja a papírok hiányát. Ha egy szakembernek nincsen egyetemi, főiskolai végzettsége, de már bizonyított akár több munkahelyen is, hogy megoldja a feladatát, és képes új dolgokat elsajátítani, akkor kevés olyan cég van, ahol a tudását figyelmen kívül hagyva visszautasítják intézményes képesítés híján.

Egyre többen szeretnének az IT szektorban elhelyezkedni, és erre megoldást tud nyújtani a gyors, specializált kurzusok, de vigyázni is kell vele. A néhány hónap alatt letudható képzés csak egy felületes, adott szerepkörre érvényes tudást nyújt, amit utána a gyakorlatban szerzett tapasztalattal kell még bővíteni. Így könnyen megeshet, hogy ilyen végzettség birtokában a fizetési igényből alább kell adni az első egy-két munkahelyen, hiszen az ilyen szakember pályakezdőként érkezik az informatika világába.

Előfordul, hogy egy-egy speciális területen itthon hiány van adott szakemberből, ilyenkor a vállalatok a környező országokban keresnek megfelelő munkaerőt. Ez egyelőre nem gyakori. Mivel ezek a pozíciók általában a legújabb, itthon még nem általános technológiákhoz kötődnek, gyakran a külföldről hazatérő munkavállalók is megoldást nyújthatnak. Az ambiciózus munkavállalók hamar észlelik ezeket a réseket. Ők sokszor online csatornákon szednek fel annyi tudást, hogy akár ilyen speciális területen is el tudjanak helyezkedni. Kifizetődő ez a hozzáállás, hiszen ha valamiből kevés van, akkor azt jobban meg is kell fizetnie a munkáltatónak.

A napidíjak lassan visszakapaszkodnak a válság előtti szintre

Egyre jobban terjed a munkaerő-közvetítés napi- vagy óradíjas formája, ami főleg projektalapú megbízásoknál fordul elő. A közvetítés eme formájával is foglalkozó Bluebird International Zrt. szakértői szerint egyre keresettebbek – és emiatt egyre drágábbak is – az ilyen konstrukcióban dolgozó szakemberek. A napidíjak lassan visszatérnek a 2008-as válság előtti sávba. Érdekes ugyanakkor, hogy a napidíjak tekintetében lassabban zárkózunk fel Nyugat-Európához, mint az alkalmazotti fizetésekben.

Az online világnak, a közösségi médiának óriási szerepe van abban, hogy egyre átláthatóbbak a fizetési kategóriák. A szakemberek egyre pontosabban tudják, mennyit érnek a piacon, és ennek tudatában hatékonyan tudják érvényesíteni az igényeiket a napidíjak terén is.

Van azért itt is szórás, és ez sok mindennek a függvénye. Jellemzően azok keresnek a legjobban, akik tapasztaltak, képesek önállóan dolgozni, és rövid idő után profitot termelnek. Az otthonról végezhető munka esetén viszont jellemzően kevesebbel is beérik az informatikusok.

Általában elmondható, hogy tapasztaltabb IT-szakemberek esetén jellemzően 40–80 ezer forint között alakulnak a napidíjak a feladattól, a technológiai követelményektől és a munkavégzés helyszínétől függően. A szerződés időtartama is jelentősen befolyásolja, hogy az adott szakember mennyit kérhet a tudásáért, pár napos szakértői munka esetében a kért díjazási egység akár a duplája is lehet, mint egy hosszabb távú, mondjuk fél éven túli lekötés esetében – mondták megkeresésünkre a cég szakértői.

A korábban fizetési csúcson az SAP szakértők álltak. Mára felzárkóztak melléjük olyan technológiai tudások is, amelyek itthon még kevésbé elterjedtek, például big data data science, a Scala-szakértelem. Ám nem csak a népszerű és trendi területekre keresettek a szakemberek. Jövedelmi lehetőségekben is felzárkóztak az élbolyba a kevésbé népszerű, de sok helyen használt technológiák és feladatok. A Bluebird szakértői a SharePoint alkalmazásszerver üzemeltetését hozták fel példának, amely például fejlesztői kvalitásokat is kíván a jelölttől.

Emellett egyre nagyobb a fejlesztésről leváló, önállósodó tesztelők iránti kereslet is. Az ezen a területen dolgozók szabadúszóként lassan beérik a fejlesztéssel foglalkozó szakemberek díjazásait.

Összességében egyelőre az itthoni munkabérek és a napidíjak is elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy a megélhetési költségek is alacsonyabbak, ami leginkább a lakhatási kiadásokban érzékelhető.

Interim menedzserek (is) irányíthatják az új IT-rendszerek bevezetését

Speciális területnek számítanak a munkaerőpiacon az átmeneti vezető feladatokat ellátó interim menedzserek. Alkalmazásuk már hazánkban is viszonylag hosszú múltra tekint vissza, hiszen másfél évtizede annak, hogy nálunk is megalakult az első interim menedzsment szolgáltató cég.

Az IT-vezetői feladatok átmeneti ellátására azonban még ma is elvétve keresnek ilyen szakembereket a hazai cégek. Az már gyakoribb, hogy olyan projekt-menedzsment jellegű feladatokra igényelnek IT szakértőket, ahol extra kapacitásra van szükség egy-egy speciális projekt levezénylésére: például egy új vállalatirányítási vagy informatikai rendszer bevezetésekor, cégösszevonás (M&A) esetén a vállalati/üzleti folyamatok összesimításához, esetleg egy speciális IT-program határozott időtartam alatt történő levezényléséhez.

Bár látszólag nagyon hasonló az interim menedzser feladata a tanácsadóéval, van néhány alapvető különbség köztük. Ilyen például a beszámolási kötelezettség: a tanácsadó a tanácsadó cégbeli vezetőjének ad számot munkájáról, az interim menedzser viszont a projekt időtartamára része lesz a vállalati struktúrának, egyszerre „külsős” és „belsős” és így a függelmi és érdekviszonyai is egészen másképp alakulnak.

A tanácsadó lerakja az asztalra a projekttervet, míg az interim menedzsernek a projektterv elkészítése csak az első lépés, azután felgyűri az ingujját és meg is valósítja azt – foglalja össze a két pozíció közi különbséget Rigler Annamária, az Interim Management Resourcing Kft. vezető tanácsadója. Ők egyébként arra számítanak, hogy itthon is egyre inkább előtérbe kerülnek a projekt alapon történő feladatmegoldások, így növekedni fog az igény az IT területén is az interim menedzserekre.

Egyelőre ezt a területet elkerülte a látványos jövedelememelkedés. Bár itt is érzékelhető a munkaerőhiány, a napidíjak évek óta nem változtak jelentősen. Jelenleg a hazai interim menedzserek napidíja átlagosan 100-150 ezer forint között.

Közösség & HR

Egyre kevésbé férnek hozzá az MI-fejlesztők a létfontosságú adatokhoz

A tartalomszolgáltatók sorra vezetik be a korlátozásokat az általuk közölt anyagok felhasználására, miközben a mesterséges intelligencia egyre többet követelne magának.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.