A vádak szerint a felhasználók rosszul hiszik, hogy a privát böngészés során nem figyeli őket a Google, a társaság szerint pontatlan és elavult állításokról van szó.

A texasi főügyész szerint a Google keresőmotorja azokról a felhasználókról is adatokat gyűjt, akik úgy gondolják, hogy a privát böngészési módban névtelenek maradhatnak. Az általa csütörtökön benyújtott és most kiegészített adatvédelmi kereset még idén januárban született, amikor Texas és másik három szövetségi állam egymástól függetlenül indított bírósági eljárásokat a Google ellen. Ezekben olyan megtévesztő helymeghatározási gyakorlatokra hivatkoznak, amelyek álláspontjuk szerint sértik a felhasználók magánélethez való jogát, a mostani módosítás pedig ehhez adja hozzá az újabb vádakat.

A kiegészítés ezúttal az inkognitómódot, illetve a privát böngészés funkciót célozza, amelyik a főügyész szerint a keresési előzmények és a felhasználó lokációjának elrejtéséről szólna. A Google böngészőjében kínált lehetőséget az emberek "nagyon személyes webhelyek megtekintésére" használják, amelyek utalhatnak szexuális irányultságukra, politikai meggyőződésükre, kórtörténetükre, vagy csak simán valamilyen ajéndékot akarnak vásárolni valakinek anélkül, hogy a célzott hirdetések özöne figyelmeztetné a címzettet a meglepetésre.

Megvédik, kiderül, tisztázzák

A keresetben ugyanakkor azt állítják, hogy a valóságban a Google megtévesztő módon egy nagy csomó személyes adatot gyűjt be még akkor is, ha a felhasználó inkognitómódban van. A vállalat még aznap közölte, hogy a kiegészítésben megfogalmazott dolgok újra "pontatlan és a Google beállításaira vonatkozó elavult állításokon" alapulnak: a szolgáltató szerint megfelelő adatvédelmi funkciókat épített a termékeibe, és robusztus szabályozást biztosít a lokációs adatok kezeléséhez is.

A főügyész korábban azt állította, hogy a Google a beálltásokkal trükközik és félrevezeti a fogyasztókat, amikor úgy is nyomon követi tartózkodási helyüket, hogy ők ezt kifejezetten meg akarják akadályozni. Maga a Google határozottan vitatja ezeket az állításokat, és határozottan védekezést ígér, hogy tisztázza a dolgokat. A Reuters beszámolója ehhez hozzáteszi, hogy januárban egy arizonai bíró már úgy döntött, hogy az esküdtszéknek mérlegelnie kell a Google állítólagos megtévesztő és tisztázatlan gyakorlatait, és erre hivatkozva nem is volt hajlandó ejteni egy olyan ügyet, amit az ottani ügyészség vitt a bíróság elé.

Piaci hírek

A gombok a műszerfalon gyorsabbak és biztonságosabbak az érintőképernyőnél

Legalábbis ezt hozta ki egy svéd autós lap tesztje, amelynek során a hagyományos megoldások egyértelműen hatékonyabbnak bizonyultak a járművekbe erőltetett touchscreen használatánál.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.