De egyelőre csak vállalatoknak van erre lehetőségük. A Hiperline szolgáltatás három csomaggal indul.

Közép- és nagyvállalati ügyfeleknek szánt vezetékes internetszolgáltatást indított a Telenor. Ezzel a szolgáltatók közül utolsóként szűnt meg csak mobilszolgáltató lenni, de a Magyar Telekomtól vagy az UPC-vel "vezetékesített" Vodafone-tól vagy a mobilban gyengélkedő Digitől, melyek egyaránt kínálnak lakossági vezetékes netszolgáltatást, még fényévekre van. A Telenor három Hiperline csomaggal indult, melyek, mint azt a szolgáltató közleményében külön hangsúlyozta, mobilszolgáltatások nélkül is rendelhetők.

Mindhárom csomag garantált szimmetrikus le- és feltöltési sávszélességet biztosít réz vagy optikai kébelen, de – ami egy vezetékesnek kínált szolgáltatásnál merőben szokatlan – dedikált vezeték nélküli kapcsolatot is választhatnak az ügyfelek. Utóbbi egyébként azt jelenti, hogy a szolgáltató egy dedikált, zárt frekvenciás vezeték nélküli összeköttetésen biztosítja a szolgáltatást, amivel kiváltható az ügyfél telephelyei közötti vezetékes összeköttetés (ez nem tévesztendő össze a telephelyen belüli, egyedi frekvencián mobil lefedettséget biztosító campus hálózattal).

A válaszható legkisebb sávszélesség 2 Mbit/s, míg a legmagasabb 1000 Mbit/s. A szolgáltató a csomagokra alapból 99,5 százalékos rendelkezésre állást vállal – ez éves szinten összesen maximum 43,8 órányi állást jelet –, valamint 24/7-es ügyféltámogatást biztosít, ami az enterprise szolgáltatásoknál ma már alap.

LAN-tól WAN-ig

Az Ethernet-alapú csomag lényegében egy olyan alap bérelt vonali szolgálatatás, amellyel az egyes telephelyek helyi LAN-jai kapcsolhatók össze egymással egy zárt hálózatban. Mivel itt szabványos LAN-okról van szó, ebben az esetben a vállalat saját IT-je menedzselheti a routingtól felfelé a hálózati funkciókat.

A Bérelt Vonali Internet-szolgáltatásnak nevezett csomag az ügyfél egy belföldi helyszínét kapcsolja össze a szolgáltatóval egy bérelt vonallal. Erre a csomagra a Telenor egyedi, SLA-ban (Service Level Agreement) rögzített rendelkezésre állást vállal, de az alap ebben az esetben is a 99,5 százalék. A szolgáltató itt az ügyfélnek legalább egy /30-as IPv4 tartományt biztosít. Ez alkalmas IPSec VPN kiépítésére (pl. anyavállalat és leányvállalatok rendszereinek összekapcsolása biztonságos internetkapcsolattal) vagy egy irodaház teljes internet-ellátottságának megoldására is.

A harmadik csomag a Hiperline IP VPN lényegében egy privát WAN-t biztosít: fix telepítésű végpontot (a telephelyek) lehet összekapcsolni IP-szintű (L3) magánhálózattal, például egy bolthálózat egységeit a központi vállalatirányítási rendszerrel. Itt igény szerint választható ún. full meshed (amikor az adatokat csomópontok továbbítják a címzett felé) vagy hub-and-spoke topológia (egyenrangú végpontok). Az alapon felüli rendelkezésre állást itt is egyedi SLA határozza meg.

Egyik csomagnak sincs fix árazása. Az árak mindig egyedi megállapodás alapján alakulnak ki.

Mobilitás

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.