Közép-Kelet-Európában a telekom és a közműszolgáltató társaságok költik a legtöbbet a következő években az üzleti folyamatok digitalizációjára, amelyek lassan nálunk is beindulnak.
Hirdetés
 

A napokban publikálta legfrissebb adatait a közép-kelet-európai vállalatok IT-költésének alakulásával kapcsolatban az IDC. Az amerikai piackutató ezúttal dinamikus beruházásokat vár a távközlési és a hagyományos közművállalatok körében.

A két ágazat együttes kiadásai, amelyek a digitalizáció felgyorsítását (is) célozzák a régióban, erőteljesen megközelítik a 12 milliárd dollárnak megfelelő nagyságrendet. Az említett szektoroktól a következő években folyamatosan élénk keresletre számíthatnak az informatikai cégek, mivel az IT-ra fordított keretük eddig soha nem látott ütemben, évi 5,3 százalékkal bővül, legalább 2021-ig.

A telekom szolgáltatókra és a közműcégekre a hardveripar biztosan építhet az előttünk álló néhány évben – állítják az IDC elemzői. A két ágazatban tevékenykedő régiós vállalkozások ugyanis mind jobban szembesülnek azzal a kihívással, hogyan tudnák minél előbb és gördülékenyebben implementálni működésükbe a legújabb technológiákat. Igaz, hogy mindezt a többségüknek egy meglehetősen bürokratizált rendszerben és pénzügyi korlátok között kell végrehajtaniuk.

Emiatt egyáltalán nem meglepő, hogy épp ez a két szektor áll a térségbeli digitális átalakulás élére a 2021-ig tartó időszakban, és azt követően is. Az informatikai jellegű szolgáltatások iránt a leginkább az állami szféra mutat hajlandóságot, de legalább ennyire építenek erre a már említett távközlési és közmű vállalkozások is.

A digitalizációhoz szükséges szoftverek iránt viszont főként az iparvállalatok mutatnak élénkebb érdeklődést, a piackutató szerint ezektől a cégektől érkezhet 2018-ban a legnagyobb arányú, a teljes piac harmadának megfelelő megrendelés a szoftverágazatnak.

A nagyvállalatok pénztárcája és költési hajlandósága is nagyobb

Eltérő a költési hajlandóság az üzleti szektor egyes vállalatméretei között is. Nem túl meglepő a megállapítás, ami szerint az informatika jövőre leginkább a nagyvállalatokra építkezhet: ezek a cégek adják majd a teljes IT-költés közel kétharmadát.

A közepes méretű vállalatoktól jöhet a megrendelések egyötöde,  a kisvállalkozások költése adhatja várhatóan a teljes piac 13 százalékát, míg a mikrovállalkozások beruházásai a legszerényebbek, alig haladják meg az összes vállalati IT-fejlesztés 5 százalékát. A lakossági szegmens IT-kiadásai viszont a következő években enyhe mértékben, de csökkenni fognak.

 

IT költések 2018 IDC
Infogram


A magyarországi cégeinek meghatározó része ugyanakkor még egyáltalán nem tekint prioritásként a digitális átalakulásra.  Ez derül ki egy másik, ezzel kapcsolatos felmérésből, ahol a válaszadók egyharmada egyelőre nem számol ezzel a lehetőséggel.

A digitális átalakulási folyamatokban főleg a felhőben elérhető megoldásokat, a mobilt, a big data technológiákat és a közösségi médiát használják fel. Ezeknek is leginkább a szolgáltatás és felhő alapon elérhető funkcióját értékelik, míg a mobil technológiát az általa nyert versenyelőny, a big data megoldásokat pedig a javuló ügyfélkapcsolat miatt emelték ki.

Magyarország a felkapaszkodók között

Egyelőre nem fest túl jó képet Magyarországról a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő európai Digital Economy and Society Index – DESI legutóbbi elemzése sem. Az első tízben a fejlett nyugat-európai országok mellett ott van már a közép-kelet-európai régió „bezzeg országa”, Észtország.

A digitalizáció terén az elmúlt egy évben a legnagyobb fejlődést Szlovákia és Szlovénia érte el. Magyarországot a 21. helyével a gyengén teljesítők klaszterébe sorolja a DESI index, Lengyelországgal, Horvátországgal, Olaszországgal, Görögországgal, Bulgáriával és Romániával egyetemben.

Nálunk a legfőbb kihívás, hogy a hazai vállalkozások igen alacsony szinten használják az infokommunikációs eszközöket, és alig kapcsolódnak be az e-kereskedelembe. Bíztató jel ugyanakkor, hogy egyre több cég használja a közösségi médiát, az e-számlázást, a felhőalapú szolgáltatásokat és az elektronikus kereskedelmet. Nem mutat jó példát a vállalkozásoknak a kormányzati, önkormányzati szektor sem, uniós összehasonlításban ugyanis nem túl fejlettek a digitális közszolgáltatásaink, és nem sokat lépett előre az elektronikus kormányzás sem.

Piaci hírek

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.