Az első negyedéves eladások alapján mindkét típus komoly lendületben van. A Chrome OS-re épülő laptopokra ez különösen igaz, amelyekből már szabad szemmel is jól látható mennyiség fogy.

Miközben a világ megpróbálja legyűrni a koronavírus okozta problémákat, mindez a hordozható számítástechnikai eszközök többségénél hatalmas keresletnövekedésként csapódik le. Ha a tavalyi egész évet nézzük, ez a táblagépek esetében például 28 százalékos eladásélénkülést hozott. Ráadásul a lendület csak erősödött, mivel az utolsó negyedévben 50 százalék feletti piacbőcülést mértek éves összehasonlításban. Ahogy az IDC frissen publikált elemzése mutatja, ez a momentum megmaradt idénre is.

Teljes gőzzel előre

Az amerikai piackutató az év első három hónapjában 55 százalékot is meghaladó forgalombővülést jelentett, ami számszerűleg majdnem 40 millió eladott tabletet jelent. Ilyen dinamikára utoljára 2013-ban volt példa. Az azóta eltelt éveket ugyanis jobbára hanyatlással és vegetálással töltötte az egykor PC-gyilkosként emlegetett szektor. A világjárvány okozta intézkedések viszont újra ráírányították a figyelmet a személyi számítógépek mellett a táblagépekre is.

 

Tabletes eladások 2021/Q1 - IDC
Infogram


A piacot továbbra is az Apple uralja az iPad különböző változataival, mögötte pedig szokás szerint a Samsung serénykedik. A két legnagyobb gyártó egyaránt a piaci átlagot valamivel meghaladó növekedéssel tudta megerősíteni pozícióját. Ennek ellenére nem ülhetnek a babérjaikon, mivel mind a harmadik Lenovo, mind a negyedik Amazon jelentősen, közel két és félszeresére tudta hízlalni egy évvel korábbi eladásait.

A toplista legalsó helyén azt a Huaweit találjuk, amelynek a teljesítményére komoly hatást gyakorolnak az USA-ban hozott célzott büntetőintézkedések. Az amerikaiak nemzetbiztonsági okokra alapozott szankciói miatt például a fenti táblázatban már nem szerepel a Huawei számainál a Honor értékéseítése, mivel a brandet tavaly év végén kénytelen volt magáról leszalámizni a kínai vállalat. Mindezek fényében egészen jó eredménynek mondható, hogy a gyártónak sikerült legalább az egy évvel ezelőtti szállítási mennyiséget hozni. Igaz, ezzel nem sokra megy a piac általános dinamikáját látva. 

Feltörekvő nemzedék

A táblagépekben érdekelt vállalatok bizonyára örömmel tekintenek az IDC adataira, ám a szegmenst hosszabb távon komoly nyomás érheti egy még csak most erőre kapó réspiac irányából. Konkrétan a Chromebookokról van szó, amelyek eladásait a tabletekével együtt hozta a piackutató. Ezek a gépek tulajdonképpen a notebookok és tabletek közötti határmezsgyén helyezkednek el. Közös tulajdonságuk, hogy a Google böngészős operációs rendszerére, a Chrome OS-re épülnek, nagy többségüknél pedig szétkapcsolható az érintőképernyős kijelző és a billentyűzet, így kétféle üzemmódban is használhatók.

 

Chromebook-piac 2021/Q1 - IDC
Infogram

 

Ahogy a táblázat számaiból kiolvasható, a chromebookos szektor alig egy év alatt "jelentéktelen érdekességből" komolyan veendő önálló szegmenssé avanzsált. A legnagyobb gyártók immár több milliós értékesítést tudnak produkálni egyetlen negyedév alatt. Az erőviszonyok gyors változását mutatja, hogy miközben egy évvel ezelőtt még tíz táblagépes eladásra alig több mint egy Chromebook-értékesítés jutott, jelenleg már csak háromszor akkora a tabletek volumene.

Szakértők szerint az elsősorban oktatási célokra vásárolt Chromebookok az elkövetkező időszakban egyre valóságosabb alternatívaként jelennek meg majd a tabletek mellett. Különösen azokban az országokban, ahol nem okoz különösebb problémát a modellek fokozott függősége a cloudos szolgáltatásoktól, illetve általában a stabil internetkapcsolattól.

Konzumer tech

Bóják állnak az autonóm vezetés útjába

A Waymo éles körülmények között dolgozó autójának nehéz napja volt. Az önvezető rendszer képtelen volt kezelni a sávterelő bóják jelentette "extrém" forgalmi helyzetet.
 
A Dell szerverportfóliója nem csak a hagyományos Intel-fronton erősödött, hanem az AMD jelentős újításait is felvonultatja.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT-infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.