A bankszámlák közötti pénzmozgásokat nem érinti a dolog, de nagyban hozzájárulhat a piaci eseményekről szóló adatok gyorsabb és pontosabb feldolgozásához.

Amikor egy nyilvánosan jegyzett társaságnál olyan eseményekre kerül sor, mint amilyen az osztalékfizetés, a tőzsdei ajánlattétel, az egyesülés, holland árverés vagy más vállalati akciók, akkor az információt gyorsan meg kell osztani a befektetőkkel, a hitelezőkkel és az összes többi kulcsfontosságú érdekelt féllel – olvasható a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) nemzetközi bankközi fizetési rendszer közleményében. Eszerint az intézmények megpróbálták ugyan automatizálni az ilyen üzenetek kezelését, de az továbbra is nagyban függ a manuális folyamatoktól, amelyek értelemszerűen többletköltségeket és kockázatokat jelentenek a piaci szereplőknek.

A globális pénzügyi rendszernek nagyon sok résztvevője van, a nagy részük pedig saját adatszabványokkal dolgozik, amelyek alapján a többieknek fel kell dolgozniuk a befogadásra váró információt. A SWIFT becslése szerint az adatok kézi feldolgozása az ilyen jellegű vállalati tevékenységek költségeinek 30 százalékára is rúghat, a társaság pedig úgy látja, hogy ennek leszorítására a blokklánc-technológia jelenti a megoldást. Egy szerdán bejelentett kísérleti projekt részeként pedig a Symbiont technológiai platformja, az Assemblyt felhasználásával, annak intelligens szerződései és blokklánc-képességeivel generálna hálózati hatást a globálisan több mint 11 ezer összekapcsolt intézmény bevonásával.

A blokklánc nem egyenlő a kriptovalutával

A tervek szerint a SWIFT kiterjedt hálózatában képesek lesznek automatikusan összehangolni a vállalati eseményeket leíró, különféle forrásokból származó adatokat, ami jelentős hatékonyságnövekedéshez vezethet. A vállalati akcióknak a A SWIFT-üzenetekből származó adatait a SWIFT Translator dolgozza fel, és tölti fel a Symbiont blokkláncába. Az intelligens szerződéses technológia ezután össze tudja hasonlítani a résztvevők között megosztott információkat, és megjelöli a források közötti eltéréseket, ellentmondásokat vagy következetlenségeket. Ha a megoldás sikeresnek bizonyul, akkor a közvetítőknek értelemszerűen kevesebb lekérdezést kell indítaniuk mindezekkel kapcsolatban.

A SWIFT innovációs vezetője azt is hangsúlyozta, hogy mindezek révén kevesebb emberi munkaerőre lesz szükség a feldolgozásban. A résztvevők egy kísérleti csoportjával közösen már fejlesztik az ehhez szükséges, Assemblyn alapuló alkalmazásokat is, akik visszajelzéseket adnak a szeptemberi teszteket követően. Állítólag ezek a visszajelzések határozzák majd meg, hogy továbbviszik-e az ötletet, bár a pénzintézetek nagy része már most is érdeklődik a blokklánc iránt, megvizsgálva vagy már használatba is véve azokat. A SWIFT súlyából adódóan a küszöbön álló döntés magának a blokklánc-technológiának is jelentős lökést jelentene, és a kommentárok szerint hozzájárulna a kriptovalutákkal vagy a web3 zavaros megoldásaival való asszociációk felszámolásához.

Piaci hírek

TeslaMate-fiókok szivárogtatnak érzékeny információkat a Teslákról

Ez most kivételesen nem amiatt van, mert Elon Muskot nagyon leköti az X felemeléséért és a Mars meghódításáért vívott küzdelme.
 
A világ a "cloud first" stratégiát követi. Nem kérdés, hogy a IT-biztonságnak is azzal kell tartania a tempót, de nem felejtheti, hogy honnan startolt.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.